Home / Nederland / Gelderland / Wandelen bij Radio Kootwijk

Wandelen bij Radio Kootwijk

Radio Kootwijk en omgeving is een van onze favoriete wandelgebieden op de Veluwe. Het is voor ons dan ook niet ver rijden. Je kunt hier het hele jaar mooi wandelen, over de heide, langs zandverstuivingen of door de bossen. De kans om hier wild te zien is ook best groot, behalve wanneer de heide in bloei staat, dan is het een stuk drukker.

Je kunt niet alleen mooi wandelen rondom Radio Kootwijk, maar natuurlijk ook het iconische zendgebouw bezoeken. Of wat drinken en een hapje eten bij restaurant De Garage.

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk ligt midden op de Veluwe, ten zuidwesten van Apeldoorn. Ik weet nog precies dat toen ik hier de eerste keer kwam, ik het super grappig vond dat er een dorpje is dat “Radio Kootwijk” heet. Het dorpje met nog geen honderd inwoners is natuurlijk ontstaan dankzij het zenderpark. Net als Philipsdorp en Heveadorp was dit een dorpje dat werd gebouwd voor de werknemers. Die hadden zo betaalbare woningen vlakbij hun werk.

Radio Kootwijk wandelen

Vlak buiten het dorpje ligt het iconische zendgebouw Radio Kootwijk. In het verleden werd het gebruikt voor lange golf radio met Indonesië (toen nog Nederlands-Indië). In 1923 opende Koningin Emma de radiotelefoondienst door contact te leggen met het zendstation in Bandoeng op Java.

Het zendstation bestaat uit meerdere gebouwen maar het hoofdgebouw is gebouw A. Ontworpen door architect Julius Luthmann met veel elementen uit de Art Deco stijl. Het gebouw is gebouwd met gewapend beton en pogingen van de Duitsers om het te vernietigen bij hun terugtrekking na de Tweede Wereldoorlog mislukten dan ook.

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk Parkeren

Jammer genoeg is Radio Kootwijk sinds 2016 betaald parkeren, daarvoor was het nog gewoon gratis. Je betaalt 5 euro per dag, ongeacht hoe lang je blijft. Wil je niet per se naar het zendgebouw, maar alleen maar wandelen of fietsen in de omgeving, dan zijn er ook nog wel wat andere kleinere (niet officiële) plekken om te parkeren. Bijvoorbeeld langs de Gerritsflesweg.

Radio kootwijk wandelen

Zendgebouw Radio Kootwijk bezoeken

Het zendgebouw van Radio Kootwijk is absoluut de moeite om van binnen te bezoeken. Mocht je voor de eerste keer willen gaan wandelen rondom Radio Kootwijk, kies dan vooral een datum waarop je ook bij het zendgebouw binnen kunt kijken. Deze is namelijk normaal gesproken niet toegankelijk.

Radio Kootwijk

Gelukkig zijn er (zeker in de weekenden) zeer regelmatig evenementen en rondleidingen en dan mag je wel binnen kijken. We hebben in het verleden ook wel eens een rondleiding gedaan. Dat was erg interessant en zo krijg je meer informatie over het gebouw en de historie. Onze dochter was toen nog heel jong, dus die kon prima mee in de rugdrager.

Het is echt een heel bijzonder gebouw, een enorme ruimte en dan die tegelvloeren in art deco stijl. Er zijn trappen naar boven waar je uitzicht hebt over de omgeving.

Radio Kootwijk

Ga ja naar Radio Kootwijk met kinderen die wat ouder zijn, dan zou ik je aanraden te kiezen voor dagen waarop je zelf Radio Kootwijk kunt bezoeken. Dit zijn vaak dagen die in de schoolvakanties vallen. Zo zijn we een paar jaar later nog terug geweest met onze dochter en kon ze lekker zelf rondkijken. Check de website voor geplande evenementen en rondleidingen.

Radio Kootwijk  zendgebouw
Radio Kootwijk  zendgebouw

Wandelen rondom Radio Kootwijk

Er zijn genoeg wandelroutes rondom Radio Kootwijk. De mooiste periode van het jaar is natuurlijk wanneer de heide in bloei staat. Dit is ook de tijd van het jaar dat het hier nog wel eens druk kan zijn.

In andere jaargetijden kiezen we vaak een route die meer door het bos gaat. Er is hier een goede kans om reeën te zien. We werden ook een keer verrast door een familie wilde zwijnen.

Radio Kootwijk
Radio kootwijk wandelen

Wandelen bij Radio Kootwijk:

  • De Heideroute van 12,5 km. Deze kun je ook starten bij schaapskooi Hoog Buurlo
  • De Radio Kootwijk route van 2km is een kortere route rondom het gebouw
Radio kootwijk wandelen
Radio kootwijk wandelen
  • Wij maken trouwens vaak gewoon onze eigen route. Er zijn paden genoeg op de heide die niet een bepaalde wandelroute volgen. Naast de fietspaden ligt vaak ook een wandelpad welke je kunt volgen. Nog even goed om te weten als je gaat wandelen bij Radio Kootwijk met kinderen: Er staan bij De Garage wel een paar kabouterpaaltjes, maar die zijn gewoon voor de lol. Er is geen officiële kabouterroute die je kunt volgen.
Radio Kootwijk wandelen

Restaurant de Garage

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is er geen horeca in het zendgebouw van Radio Kootwijk. Wel kun je terecht bij restaurant De Garage. De Garage heeft een redelijk basic inrichting en uitstraling. Er is een kleine kaart met verschillende tosti’s en panini’s.

Wij vinden het altijd wel fijn om na een lange wandeling nog even wat te drinken en natuurlijk de toiletten te gebruiken. De Gararage is in de winter en doordeweeks vaak gesloten.

Radio kootwijk horeca

Meer tips? Lees ook ons uitgebreide blog over de Veluwe met kinderen. Of ga naar al onze routes voor wie wil wandelen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top