Home / Nederland / Gelderland / Kasteel Doornenburg met kinderen

Kasteel Doornenburg met kinderen

Kasteel Doornenburg is een mooi, sprookjesachtig kasteel met een slotgracht. Zo’n fijne, rustige plek die leuk is om met het hele gezin te bezoeken als je toch in de buurt bent of wanneer er een speciaal evenement is. Vaak tijdens de schoolvakanties, op de dag van het kasteel of tijdens ‘De slag om Doornenburg’.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg met kinderen

Van buiten is het echt een sprookjeskasteel, met dikke muren, een grote poort en een hangbrug. We lopen de binnenplaats op en onze dochter rent direct naar de speelpaarden. Houten paarden waarop kinderen zich door andere kinderen of door papa en mama kunnen laten rondrijden.

Kasteel Doornenburg

Op de vrij toegankelijke binnenplaats vind je de museumwinkel en de horeca. Ook is er een kleine kasteelkamer welke van binnen met middeleeuwse attributen is aangekleed.

Vanaf de binnenplaats gaat een tweede brug naar het daadwerkelijk woonkasteel. Deze is alleen te bezoeken met een rondleiding. Hier leer je dan ook meer over over het leven in het kasteel in de middeleeuwen, de geschiedenis van de families die er gewoond hebben en de verscheidene keren dat het gerestaureerd moest worden.

Kasteel doornenburg

Wanneer je Kasteel Doornenburg met kinderen bezoekt, raad ik je aan te kiezen voor een rondleiding met audioguide in plaats van met een gids. De rondleidingen zijn voor volwassenen interessant, maar voor kinderen duurt het allemaal wat te lang. Met een audioguide kun je op eigen tempo door het kasteel heen.

Een claim to fame van het kasteel is dat hier de film serie Floris is opgenomen. Wij hebben deze zwart-wit serie uit 1968 nooit gezien, maar misschien is het leuk om te weten als opa en oma mee zijn. De serie is in 2004 ook nog verfilmd, maar die is op andere locaties opgenomen.

Kasteel doornenburg

De slag om Doornenburg

De Slag om Doornenburg is een jaarlijks terugkerend ridderspektakel op Kasteel Doornenburg. Als je de kans hebt het kasteel dan te bezoeken, dan is dit zeker een aanrader. Er zijn toffe demonstraties en een middeleeuwse markt. Vaak vindt de Slag om Doornenburg begin juli plaats.

Kasteel doornenburg

Praktische informatie Kasteel Doornenburg

Bekijk eerst de website voordat je een bezoek aan Kasteel Doornenburg plant. Jammer genoeg zijn de openingstijden van het kasteel nogal wisselend. Sommige dagen kan je het kasteel alleen met een rondleiding bezoeken, welke vaak plaatsvinden om 12:00 en 14:00 uur. Soms kan je het kasteel ook tussen de rondleidingen door bezoeken met een audioguide en andere dagen is het kasteel helemaal dicht.

Kasteel Doornenburg

Een andere toffe plek om in Doornenburg te bezoeken is Fort Pannerden. Wil je beide plekken op één dag bekijken dan moet je wel even goed puzzelen met de openingstijden of er gewoon echt vroeg zijn. Fort Pannerden is tegenwoordig een museum waar ze gave activiteiten hebben voor kinderen, zoals een expeditie door het fort waarbij je zowel denkopdrachten als actieve opdrachten moet maken om de sleutel te kraken. Lees ook ons uitgebreide blog over Fort Pannerden.

Fort Pannerden drone foto

Bij kasteel Doornenburg is een kleine gratis parkeerplaats. Vanaf hier loop je zo naar het kasteel of je start een wandeling rondom het kasteel. Gebruik de Izi.Travel app voor een interessante wandeling met meer informatie. Zo kom je onder andere langs de ‘de oude eik’, die wel 600 jaar oud is. Tijdens een rondwandeling kom je ook langs de dorpspeeltuin met een kasteelthema.

Kasteel doornenburg

De binnenplaats van Kasteel Doornenburg is vrij toegankelijk. Hier vind je toiletten en Herberg “De Doornenburg”, niet alleen een restaurant want ze verhuren hier ook hotelkamers. Er is een lekker terras en er is ook een klein kindermenu met onder andere poffertjes en kipnuggets met frietjes.

Kasteel Doornenburg

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Gelderland met kinderen, zoals de Betuwe met kinderen, de Achterhoek met kinderen en de Veluwe met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top