Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Wat kost een vakantie met boot

Wat kost een vakantie met boot

Varen met een boot van 12 meter over oude kanalen in Frankrijk? Is dat niet wat decadent? Je zou het kunnen denken, maar daarom vertellen we je graag welk budget wij uittrokken voor de 7 daagse trip met LeBoat en 2 extra dagen in de Noordelijke Vogezen. Zodat je ook een idee hebt wat je kunt verwachten wanneer je met een huur boot op vakantie gaat.

Kosten boot vakantie

Boothuur

Als je de prijs voor een vaarvakantie met LeBoat ziet, denk je wellicht eerst dat het een hoge prijs is. Maar bedenk dat je met een heel gezin 7 nachten in een volledig ingericht varend appartement verblijft dat ook nog dienst doet als je transport. Je moet het dus zien als het huren van een huisje en rondrijden met je auto alleen dan veel leuker!

De boot die wij hadden (de Caprice) kan je nu huren op de route die wij deden (Boofzheim naar Hesse), in mei voor 1809 euro. Dit was een redelijk luxe boot voor 6 personen. Goedkopere boten voor 4 personen (wel met 2 slaapkamers) op deze route zijn verkrijgbaar voor 1264 euro. De meest luxe boot voor 8 personen kost je net iets meer dan 4000 euro voor een week.

Daarnaast betaal je voor de diesel en verzekering. In ons geval was dat 147 en 138 Euro. WiFi (7 Euro per dag) brengt het totaal op ongeveer 2136 Euro. Dit zijn de totale kosten voor de boot, neem je zoals wij deden ook nog een vriendin mee of ga je zelfs met 2 gezinnen op vakantie dan zou je de kosten natuurlijk evenredig kunnen delen.

vakantie in de elzas

Ligplaatsen

Je kunt tijdens je vakantie met boot in de natuur blijven liggen of aanleggen bij kleine haventjes voor niks. Wij bleven in het mooie Saverne en in Strassbourg en betaalden voor de beveiligde havens 79 Euro (4 nachten). In deze havens kan je ook het water bijvullen en gebruik maken van faciliteiten zoals huurfietsen en WiFi.

boot huren

Boodschappen

Ook al heeft de boot niet zo’n grote keuken als je huis thuis, je kan er genoeg spullen in kwijt om uitgebreid te koken. Wij kochten in totaal voor 145 Euro boodschappen voor 3 volwassenen en 1 peuter. Uit eten en terrasjes kostten ons ook 200 Euro (alleen ons eigen deel). Als je een “oppas” bij je hebt aan boord moet je daar natuurlijk goed gebruik van maken door romantisch samen te gaan dineren.

Entrees en attracties

Het mooiste is gratis: gezellig kletsen met je bootgenoten, spelletjes spelen of knutselen, genieten van de omgeving. In Strassbourg, Saverne en Lutzelbourg bezochten we ook kastelen, musea en andere bezienswaardigheden. Losse attracties kostten ons zo’n 60 Euro in totaal, maar als je langer in Strassbourg of de Elzas blijft, is een Pass’Alsace of een Strassbourg Pass een goed idee. Kosten zijn respectievelijk 40 Euro en 19 Euro p.p.. De attracties hebben ons dus in totaal zo’n 120 Euro gekost.

La Petit-France Straatsburg

Vervoer naar de havens toe

Naar de Elzas toe kostte het ons zo’n 80 Euro aan diesel (500 km enkele reis) vanaf het midden van Nederland. Wij hadden een enkele reis met de boot, dus we moesten op een of andere manier terug naar de beginhaven.

Marcel besloot dat op  de wielrenfiets te doen, zodat er geen kosten waren, en er alleen maar een prachtige route meegepikt werd. Het is ook mogelijk om dit met de trein en bus te doen, en dit kost je ongeveer 30 Euro. Een alternatief is de auto te laten brengen door LeBoat voor ruim 100 Euro, afhankelijk van de bestemming. Hierdoor verlies je geen tijd. Totaal vervoer is dus ongeveer 110 Euro.

bootvakantie elzas

Extra dag in de Noordelijke Vogezen en souvenirs

Het hotel in de Obersteinbach kostte slechts 65 Euro, inclusief een driegangendiner. Uiteraard kochten we nog een paar souvenirs van 20 Euro in totaal.

alsace village hote

Totaal

Wij kregen een deel van de kosten gesponsord omdat we we deze reis maakten in samenwerking met Le Boat en de regio Alsace. Heel fijn natuurlijk, maar daar staat tegenover dat we zo veel mogelijk wilden zien en dan ook vaker uit eten gingen en meer attracties zagen dan je waarschijnlijk op een gewone gezinsvakantie zou doen.

Zou je exact hetzelfde doen als wij dan zijn de totale kosten voor 9 dagen Elzas-Lorraine en de Noordelijke Vogezen 2875 euro. Kies je voor een goedkopere boot, voeg je geen extra dagen toe en/of boek je tijdens een leuke actie dan kan een week bootvakantie met kinderen zelfs voor onder de 2000 euro. Naast de routes voor 1 week of langer zijn er ook voldoende routes voor 3 nachten die heel geschikt zijn voor een (lang) weekend.

Valt het je mee of tegen de kosten van een vakantie met boot?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top