Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Vriendelijk Aalborg, originele stedentripbestemming in Noord-Jutland

Vriendelijk Aalborg, originele stedentripbestemming in Noord-Jutland

Aalborg is de vierde grootste stad van Denemarken en de meest dichtbevolkte na Kopenhagen. Toch is de stad onder Nederlanders vrij onbekend. Jammer, want het is echt een hele sfeervolle stad met meer dan genoeg te doen voor een stedentrip. Dankzij o.a. de dierentuin van Aalborg, het maritiem museum en diverse andere attracties is het ook een hele kindvriendelijke bestemming.

Een stad waar zowel ik als mijn dochter van gecharmeerd waren. Dus of je nu op zoek bent naar een originele stedentrip voor een weekendje Denemarken of een langere vakantie in Denemarken met kinderen aan het plannen bent, kijk eens verder dan de geijkte plekken zoals Kopenhagen, Legoland en Ribe, en overweeg Aalborg.

Bezienswaardigheden Aalborg
Bezienswaardigheden Aalborg

Bezienswaardigheden Aalborg

Knusse huisjes en winkelstraten

Aalborg is een bestemming met verschillende gezichten. Het centrum bestaat uit een mix van knusse historische straatjes, een lange winkelstraat met veel grote ketens en de boulevard langs het water met ook vrij veel moderne gebouwen. De mooie oude straatjes worden ook gewoon echt nog bewoond en zijn niet (zoals in veel steden) in een toeristische trekpleister met alleen maar souvenirwinkeltjes veranderd.

Bij de plaatselijke VVV kan je een kaart halen met stadswandeling, maar met mijn dochter koos ik ervoor om gewoon kris-kras door de stad te lopen. Daarbij stopten we bij verschillende bezienswaardigheden in Aalborg die ons aanspraken.

aalborg bezienswaardigheden
aalborg bezienswaardigheden

Gråbrødrekloster Museum

Midden in de winkelstraat staat een lift. Ik lees de uitleg en gooi wat kronen in de machine. De deuren gaan open en mijn dochter en ik gaan naar beneden. We stappen uit en belanden in een museum. Hoe bijzonder is dat! Een museum helemaal voor ons alleen onder de grond van Aalborg. Er is niet enorm veel te zien maar wel interessant om te lezen over de geschiedenis van de stad en te lopen tussen de fundamenten van de stad.

Graabrodrekloster Museum
Graabrodrekloster Museum

Historisch museum Aalborg

We bezoeken ook nog het historisch museum in Aalborg. De eerste ruimte die ingericht is met voorwerpen uit Aalborg uit de jaren vijftig vindt mijn dochter nog wel interessant. Ook de ruimte die is ingericht als oud schooltje kan haar wel boeien, maar daarna haakt ze af.

Het is ook nogal een mix van allerlei voorwerpen en tentoonstellingen, over bijvoorbeeld Aalborg in de Tweede Wereldoorlog. De mooiste ruimte vond ik diegene die nog altijd zoals in de middeleeuwen is. Het museum is wel aardig, maar het is vooral geschikt als je echt meer wilt weten over de geschiedenis van Aalborg of tijd over hebt. Bekijk voor de openingstijden de website.

Historisch museum Aalborg
Historisch museum Aalborg
Historisch museum Aalborg

Klooster Aalborg

Een ander historisch gebouw in Aalborg is het klooster. We kunnen vrij over het binnenterrein lopen maar voor een echt bezoek moet je een rondleiding boeken via de lokale VVV

aalborg klooster

Aalborg Kasteel

Het kasteel van Aalborg is een groot gebouw in het centrum van de stad. Het heeft de uitstraling van een paleis met wit-rode gebouwen rondom een binnenplaats. De catacomben waarin vroeger munitie werd opgeslagen zijn te bezoeken. Altijd spannend natuurlijk om verstoppertje te spelen. Ook de kerker was open en te bezoeken. Leuk om even doorheen te lopen, maar dus niet echt een kasteel om te bezoeken. Het binnenterrein heeft wel wat weg van het park. Hier hadden wat Aalborgers zichzelf verkleed als Vikingen. Speciaal voor de toeristen van het cruiseschip in de haven die graag tegen betaling op de foto gingen of nog wat souvenirs in wilden slaan. Onze dochter vond het toch wel een beetje spannend, van die woeste mannen met baarden.

Klooster Aalborg
Klooster Aalborg

Stadsstrand Fjordparken

Tijdens ons bezoek aan Aalborg was het vrij fris. Maar omdat ik als tip had gekregen het stadsstrand van Aalborg en het openluchtzwembad te bezoeken namen we hier natuurlijk wel een kijkje. Wat een ontzettend leuke plek! Als je in de zomer naar Aalborg gaat met kids dan weet ik zeker dat ze hier niet weg te slaan zijn. Er is een grote plas die langzaam afloopt en aan twee kanten van de plas zijn kinderspeeltuinen. Eentje helemaal op het droge, en de andere met een glijbaan en waterspel dat in de plas uitkomt. In het water is zelfs nog een derde speelmogelijkheid met klauterbaan.

Stadsstrand Fjordparken
Stadsstrand Fjordparken

Een deel van de plas bevat een houten zwembad met duikplanken. Dit deel is dieper zodat hier veilig gedoken en gesport kan worden. Een stukje land is de scheiding tussen de plas en de rivier. Langs het water ligt een fietspad, of ga zelf de rivier op met een kajak die je hier kunt huren. Er zitten hier ook meerdere restaurantjes die alleen niet altijd open zijn. Helemaal bijzonder is de sauna waarvan je direct daarna in de rivier kunt springen om af te koelen. Mijn dochter ziet een hoge glijbaan en dus nemen we de trap omhoog. Hier wacht nog een leuke verassing. ‘Mama, kijk hoe hoog!’ Het dak bestaat uit een zacht speelveld met trampolines en vanaf hier glij je zo een verdieping omlaag.

Stadsstrand Fjordparken aalborg
Stadsstrand Fjordparken

Maritiem museum Aalborg

Het leukste museum om te bezoeken in Aalborg met kinderen vind ik het Maritiem museum. In dezelfde wijk als het Fjordpark. Dit museum heeft een binnengedeelte waar diverse maquettes van schepen te zien zijn. Met informatie over scheepvaart in het algemeen en over Aalborg. Het is een verzameling van allerlei verschillende dingen, zoals uniformen, bootjes en voorwerpen uit de scheepvaart. Aardig om even doorheen te lopen, maar waar het echt in uitblinkt is het buitengedeelte.

Ik zie mijn dochter al niet eens meer; die rent direct naar de fietsjes die er staan om rond te trappen. ‘Ik ga de onderzeeër bekijken, kom je mee?’ en met moeite laat ze het speelgoed achter zich, want zo’n onderzeeër is ook wel spannend. Het is een van meerdere grote boten die op het terrein staan en waar we binnen kunnen kijken. Zo weinig ruimte en hele kleine bedjes. We zijn blij als we er weer uit zijn en ik moet er niet aan denken om echt in een onderzeeër te wonen.

Maritiem museum Aalborg
Maritiem museum Aalborg
Maritiem museum Aalborg

In een overdekte buitenruimte op het terrein zijn een aantal zeilboten te zien, waaronder enkele koninklijke sloepjes. We bekijken die ook nog en daarna ga ik lekker op een bankje zitten in de zon. Aan mijn dochter heb ik geen kind; die is heerlijk aan het spelen. Op het binnenplein is een leuke speeltuin, natuurlijk in de vorm van een boot. Maar ook kan er geklauterd worden op oude tanks van de marine.

Maritiem museum Aalborg

Overige musea Aalborg

Behalve de musea die wij bezochten heeft Aalborg ook nog een veel aangeprezen museum met moderne kunst en een militair museum met diverse vliegtuigen.

Dierentuin Aalborg

De dierentuin van Aalborg ligt wat buiten het centrum maar is goed bereikbaar met auto of bus. Het is een leuke, vrij compacte dierentuin met speeltuin. We lopen de dierentuin in en komen al snel verschillende apen tegen. Ook verderop in het park zijn er veel apen. Een leeuw achter glas komt tot groot vermaak van de kinderen even kijken voordat hij zich weer lui uitstrekt op een boom.

Dierentuin Aalborg

De dierentuin van Aalborg kent redelijk grote verblijven en de keuze uit een buiten- en binnenhok. Soms vinden we de dieren daardoor niet gelijk omdat ze hebben besloten binnen te gaan zitten. Bij een aantal binnenverblijven kan je ook zelf kijken en bij de ijsbeer zelfs onder water. Die laatste is wat lui tijdens ons bezoek, maar dat maken de orang-oetans weer goed met de lekker gekke bekken die ze aan het trekken zijn.

De dierentuin in Aalborg heeft als promotieslogan ’11 van de 12 meest populaire dierentuindieren’. Maar waar andere kinderen helemaal enthousiast staan te springen bij de olifanten (Aalborg Zoo is de enige dierentuin met olifanten in Denemarken) geeft mijn dochter het hele Afrikaanse dorp weinig aandacht.

Dierentuin Aalborg
Dierentuin Aalborg

Ons avontuur begint pas echt wanneer we het nieuwe overdekte gedeelte binnenlopen. We zien een klein schildpadje op zijn rug liggen. Wanhopig draait hij met zijn nek en zwabbert met zijn pootjes. Niks, het lukt hem niet. ‘Mama, we moeten hem helpen!’ en we lopen weer naar buiten, waar net een verzorger aankomt. Die maakt direct het hok open en helpt het schildpadje weer op zijn pootjes.

Vervolgens lopen we met hem mee terwijl hij alle dieren eten geeft. Wormen en sla voor de schildpadden, fruit voor de aapjes, een dood kuikentje voor de slangen en als snack krijgen de aapjes een sprinkhaan. Met twee handen pakken ze het levende beest aan en hap, kop eraf.

Mevrouwtje klets voluit en de verzorgers nemen alle tijd haar vragen en die van andere kinderen te beantwoorden en om al het eten te laten zien. Voor een aantal dieren zoals de pinguïns, zeehonden en leeuwen zijn er vaste voedertijden die op borden worden aangegeven. Voor entreeprijzen en openingstijden bekijk de website.

Dierentuin Aalborg
Dierentuin Aalborg

Adventure Park Aalborg

Naast de dierentuin ligt het adventure park. Met meerdere routes: lage en makkelijke voor kinderen vanaf drie jaar, en moeilijkere routes hoog in de bomen voor tieners en volwassenen. Het klimpark ziet er echt gaaf en goed onderhouden uit. Met een kaartje van de dierentuin krijg je ook nog eens korting, maar jammer genoeg waren ze tijdens ons bezoek aan Aalborg niet open. Tijdens de Deense zomervakantie zijn ze wel dagelijks open en anders in de weekenden of op afspraak. Voor meer informatie bezoek de website (alleen Deens).

Adventure park Aalborg

Lindholm Høje vikingbegraafplaats en museum

Vlak buiten Aalborg met uitzicht op de stad ligt Lindholm Høje. Ik heb altijd een grote interesse gehad in geschiedenis en archeologie en dit is een van de grootste aan de Vikingen gerelateerde bezienswaardigheden in Noord-Jutland. De begraafplaats zelf is gratis te bezoeken maar voor het museum betaal je wel entree. Van de verschillende vikingbegraafplaatsen in Denemarken is dit de grootste en best bewaarde.

Het museum bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat gaat over Lindholm Høje, de vikingdorpjes die hier hebben gestaan, maar ook de ruim 700 graven die hier gevonden zijn uit verschillende periodes. Mijn dochter is echt onder de indruk van de ‘schatten’ die hier gevonden zijn in de grond. Naast de uitleg in het Deens staan er tablets waarop ik in het Engels meer uitleg kan lezen. Heel fijn, want sommig voorwerpen herken ik niet en zo kan ik wel uitleggen wat het was en waarvoor het diende. We vonden vooral de vele sieraden en fijne metalen voorwerpen echt mooi.

Lindholm Høje viking begraafplaats en museum
Lindholm Høje viking begraafplaats en museum

In het tweede deel van het museum gaat het vooral over het vikingleven in het algemeen, wat ook erg interessant is voor kinderen. Hoe leefden ze en wat voor huisjes hadden ze. Een boot waar ze mee de zee op konden. Er zijn ook diverse skeletten te zien die nog vrijwel intact zijn opgegraven met grafgiften.

Eenmaal buiten is er een groot veld met stenen. Zonder de voorgaande uitleg was het niet meer dan dat. Dus daarom adviseer ik je ook zeker het museum te bekijken. ‘Waren de Vikingen reuzen?’, ik snap de vraag wel, want sommige van de graven zijn echt enorm. Waarschijnlijk waren dit belangrijke mensen die dus een grote brandstapel en veel giften meekregen.  Mijn dochter is ernstig teleurgesteld dat ze niet zelf mag graven naar een schat en bedenkt zich dat archeoloog ook wel een leuk beroep is. Bekijk voor openingstijden en prijzen de website.

Lindholm Høje viking begraafplaats en museum
Lindholm Høje viking begraafplaats en museum

Praktische informatie stedentrip Aalborg

Je kunt gemakkelijk en relatief goedkoop vliegen naar Aalborg in Denemarken dankzij vluchten van KLM. Vaak zijn er meerdere verbindingen per dag. Dit maakt Aalborg ook een leuke bestemming voor wanneer je alleen maar tijd hebt voor een stedentrip in Denemarken. Het vliegveld ligt echt aan de rand van de stad en met de bus sta je in vijftien minuten in het centrum. Dus geen gedoe met lange transfers en je vakantie begint direct.

Heb je meer tijd, huur dan zoals wij een auto op Aalborg Airport. Bekijk hier bijvoorbeeld de prijzen via Sunny Cars. Hiermee konden we in een kleine week het mooie Noord-Jutland verkennen.

Wij sliepen niet in Aalborg, maar als je op zoek bent naar een kindvriendelijk hotel in Aalborg dan is het Scandic altijd wel een goede optie. Bekijk hier prijzen en betaalbaarheid. Of Hotel Gestus met driepersoons- en vierpersoonskamers.

Wij hadden een zelf anderhalve dag in Aalborg. Net wat te weinig tijd, zeker als je in de zomer gaat en lekker wilt zwemmen of ook nog gewoon rustig op een terrasje wilt zitten. Heb je twee dagen, dan kan je op je gemak Aalborg en omgeving verkennen.

Praktische informatie stedentrip Aalborg

We bezochten Noord-Jutland in samenwerking met Visit Denmark die het kaartje voor de Aalborg dierentuin voor ons hebben verzorgd. Alle andere activiteiten in Aalborg bezochten wij op eigen initiatief en kosten.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top