Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Kopenhagen met kinderen

Kopenhagen met kinderen

Naar Kopenhagen met kinderen? De hoofdstad van Denemarken is, net als de rest van het land, ontzettend kindvriendelijk. Van interactieve moderne musea tot historische bezienswaardigheden, er wordt vrijwel overal rekening gehouden met gezinnen.

Kopenhagen is een stad die het hele jaar door goed te bezoeken is. In de zomermaanden ga je naar pretpark Tivoli en geniet je op een terrasje aan het water, terwijl in de winter de vele kindvriendelijke musea in Kopenhagen voor vermaak zorgen.

Kopenhagen Haven

De meeste gezinnen kiezen voor twee of drie dagen Kopenhagen, dat is genoeg om het oude centrum te kunnen zien. Hier vind je sfeervolle straatjes, zoals het bekende Nyhavn met kleurige huisjes aan het water, diverse paleizen, parken, maar ook bijzondere moderne gebouwen met boeiende musea. Je hebt autovrije winkelstraten, met onder andere de Lego Superstore waar de prijzen jammer genoeg wel hoger liggen dan in Nederland.

Kopenhagen straat

Voor de echte goede Scandinavische kinderkledingwinkels moet je helaas ook niet in Kopenhagen centrum zijn. Wel voor lekker eten en vriendelijke mensen. In het weekend is reserveren bij de meeste restaurants noodzakelijk, zeker voor het diner. Niet gereserveerd, ga naar een van de foodcourts in de stad.

Een aantal grote kindvriendelijke attracties bevindt zich net wat verder buiten het oude centrum. Met twee à drie dagen ga je het niet redden om alles te bezoeken. Als je ook nog iets in de omgeving wil doen, zoals een bezoek aan Øresund Aquarium in Helsingør of het Viking Openluchtmuseum in Lejre, mag je wel een week uittrekken voor de stad en omgeving. Dit blog kwam tot stand op basis van meerdere bezoeken aan Kopenhagen.

Kopenhagen Foodcourt

Veel gezinnen bezoeken Kopenhagen tijdens een langere vakantie in Denemarken met kinderen of eventueel op doorreis naar Zweden. De snelste route is dan via Duitsland met de boot van Scandlines.

Je kan ook kiezen voor een stedentrip Kopenhagen. Kopenhagen is bereikbaar met het vliegtuig. Je kan ook, zoals wij deels deden, met de trein naar Kopenhagen. Je moet dan wel overstappen, maar tickets zijn vaak erg aantrekkelijk geprijsd als je tijdig boekt. Bekijk het op de website van NS International. In Kopenhagen zelf heb je echt geen auto nodig, het openbaar vervoer is uitstekend.

Kopenhagen

Wat te doen in Kopenhagen met kinderen?

Schaf een Copenhagen Card aan

Behalve wanneer je vooral komt om de sfeer te proeven en om te shoppen, raad ik je aan een Copenhagen Card aan te schaffen. Met deze kaart voor 24, 48, 72, 96 of 108 uur kan je gratis gebruik maken van het openbaar en heel veel attracties in Kopenhagen bezoeken. Bovendien mag je bij aankoop van een volwassen kaart twee kinderen tussen de 0-11 jaar gratis meenemen. Dat maakt het ook weer heel gezinsvriendelijk. Ze hebben wel een speciale Kids card nodig, die je bij het boeken gelijk kan aanvragen.

Vrijwel alle attracties in dit blog zijn gratis met de Copenhagen Card te bezoeken, wanneer dit niet zo is, staat het erbij. Behalve attracties in Kopenhagen zelf kan je hiermee ook naar verschillende bezienswaardigheden rondom de stad. Lees hier welke attracties meedoen en koop je kaart online op de officiële website.

Kopenhagen

Pretpark Tivoli

Pretpark Tivoli is open van half april tot en met half september. Daarna gaat het dicht om vervolgens rond Halloween (gunstig voor de herfstvakantie) en met kerst weer open te gaan, maar dan in themasfeer. Er zijn dan ook extra attracties, zoals spookhuizen met echte acteurs die je de stuipen op het lijf jagen. Ga je naar Kopenhagen met kinderen, dan mag Tivoli eigenlijk niet ontbreken. Ideaal zo’n pretpark midden in de stad.

Kopenhagen Tivoli

Het kan alleen wel heel erg druk zijn, zeker tijdens Halloween en kerst. Mijn tip: ga lekker vroeg op een doordeweekse dag. In de ochtend hoefden we nergens lang te wachten. Haal een stempel, dan kan je later op de dag nog een keer terug komen. In de avond vonden we het sfeertje erg leuk, maar de wachttijden bij sommige attracties waren meer dan een uur.

Kopenhagen Tivoli

Tivoli is een van de oudste pretparken van de wereld en de allereerste achtbaan die al meer dan 100 jaar geleden gebouwd is, werkt nog steeds. Tivoli is ook gaaf met tieners, want er zijn behoorlijk wat adrenaline attracties, zoals de vrije val en een achtbaan met loopings.

Wanneer je niet dol bent op pretparken is er ook genoeg anders te doen bij Tivoli. Zo zijn er diverse podia waar shows en concerten gegeven worden. Ook kan je er heerlijk wandelen in de tuinen. De Japanse tuin is erg populair en je geniet hier van diverse fonteinshows. 

Kopenhagen Tivoli

Met jonge kinderen kan je met een bootje varen, in het reuzenrad of in een van de verschillende draaimolens. Ook heeft Tivoli haar eigen versie van ‘Carnaval Festival’ maar dan met Deense poppetjes. In Tivoli zit ook een aquarium.

In Tivoli zijn er voldoende eetgelegenheden, van heel chique tot fastfood. Tijdens de kerstopening en met Halloween komen daar nog allemaal thema standjes bij met bijvoorbeeld glühwein en gepofte kastanjes. Verder zijn er door het park heen ook kleine kermisattracties, zoals ballen gooien, waar je apart voor betaalt.

Kopehagen Tivoli

Voor een dagje Tivoli ben je niet heel veel goedkoper uit dan voor een dagje Legoland, terwijl het wel een stuk kleiner is. Het ticketsysteem van Tivoli is ook anders dan we gewend zijn. Zo betaal je entree voor het park, maar mag je daarmee nog niet in de attracties. Voor die attracties moet je per stuk betalen of koop je een Ride Pass waarmee je in alle attracties mag. Die ride pass komt ook weer in verschillende varianten. Wanneer je in het park bij de machine staat, is het best lastig om snel te vergelijken, dus bekijk vooral van tevoren via de site welk soort ticket het beste bij je gezin past. Dit is ook afhankelijk van hoeveel tijd je wil besteden in Tivoli en of je op een rustig of druk moment gaat. Een ride pass is vooral de moeite waard op het moment dat je overal snel kan doorlopen. Met de Copenhagen Card is entree tot Tivoli wel gratis, maar voor de attracties moet je nog steeds apart betalen of een Ride Pass aanschaffen.

Fietstocht door Kopenhagen met kinderen

Fietstocht door Kopenhagen met kinderen

In Kopenhagen kan je heel makkelijk fietsen reserveren bij diverse zaken. Bajabikes is een hele populaire zaak die veel ervaring heeft in het verhuren van fietsen in deze stad. Ook kan je hier een fietstour boeken met gids. Bekijk snel de website voor alle informatie.

Verder zijn er via app’s zoals Bolt OV fietsen te huur op verschillende plekken in de stad. Jammer genoeg zijn dat dan weer geen kinderfietsen of fietsen met een kinderzitje.

Je eigen fiets meenemen kan natuurlijk ook. Zo namen Leonie en haar gezin hun fietsen mee in de trein vanaf hun camping buiten de stad naar Kopenhagen. Het openbaar vervoer is hier helemaal op ingericht. Kopenhagen is een ideale fietsstad, de fietspaden zijn goed aangegeven, de verkeerslichten werken goed en de straten en kruisingen zijn heel overzichtelijk. Zelfs met jonge kinderen zouden wij dit zeker aanraden. 

Fietstocht door Kopenhagen met kinderen

Boottocht door Kopenhagen

Een andere relaxte manier om de stad te ontdekken is met een boottocht. Op je Copenhagen Card zijn verschillende boottochten inbegrepen. Ik nam zelf de boottocht van een uur die vertrok vanaf Nyhavn. De gids was niet zo heel boeiend, maar het is wel leuk om even wat van de stad te zien vanaf het water. Je ziet zowel de oude stad als moderne architectuur, waaronder het operagebouw en zelfs de achterkant van de kleine zeemeermin.

Kopenhagen boottocht

Kastelen in Kopenhagen

Er zijn in Kopenhagen heel wat kastelen en paleizen. Met de Copenhagen kaart kan je ze allemaal bezoeken. Tenzij jij en je gezin groot kasteelliefhebber zijn, kan ik mij voorstellen dat dit een beetje te veel is. Mocht je maar tijd hebben voor één kasteel, dan zou ik kiezen voor Christiansborg Slot.

Fietstocht door Kopenhagen met kinderen

Christiansborg Slot

Christiansborg Slot staat in hartje Kopenhagen en is gemakkelijk te bezoeken. Vroeger woonde de koninklijke familie hier en nu huisvest het gebouw het Deense Parlement en het Hooggerechtshof. Ook wordt het paleis gebruikt voor statiebezoeken en bijzondere evenementen. Er zijn diverse delen van het paleis opengesteld voor bezoekers, mits er geen evenement is, wat toch wel meerdere keren per maand het geval is. Check dus vooral de website met openingstijden en dagen.

Kopenhagen Christiansborg

Je kan de koninklijke receptieruimtes, keuken, ruïnes onder het kasteel, de kapel en stallen bewonderen. Voor een mooi en gratis uitzicht kan je de toren beklimmen van Christiansborg Slot. De Deense koninklijke familie woont tegenwoordig in Amalienborg. Na een heftige brand in 1794 Christiansborg verhuisde de Deense koninklijke familie tijdelijk naar Amalienborg, maar uiteindelijk zijn ze daar gebleven.

Kopenhagen Christiansborg

Niet voor niets vinden hier toch nog de statiebezoeken plaats. De receptieruimtes zijn wat mij betreft het hoogtepunt van een bezoek aan het paleis. Het zijn prachtige ruimtes waar je je echt even heel bijzonder voelt. Extra informatie en tentoongestelde voorwerpen, zoals baljurken die echt gedragen zijn en foto’s van bijvoorbeeld het bezoek van Obama aan het paleis, brengen het geheel nog meer tot leven.

Kopenhagen Christiansborg

Om het bezoek aan Christiansborg Slot nog leuker te maken voor kinderen zijn er ook regelmatig speciale activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een spooktocht door de ruïnes onder het kasteel, middeleeuwse spelletjes op het plein en een audiotour (in het Engels en Deens) speciaal voor kinderen.

Amalienborg

Ook Amalienborg, waar de koninklijke familie nu woont, heeft enkele ruimtes die je kan bezichtigen. Voor een bezoek aan het Amalienborg museum moet je vooraf een tijdslot reserveren.

Er is hier een groots en indrukwekkend plein dat uit diverse paleizen bestaat, het plein is in de vorm van een achthoek. Om 12.00 uur is er een wisseling van de wacht te zien, dat is echt de moeite waard om te gaan bekijken. Aan de overkant van Amalienborg bevinden zich diverse mooie gebouwen, waarvan Frederikskirke het bekendst is. 

Fietstocht door Kopenhagen met kinderen

Rosenburg Kasteel

Rosenburg kasteel is al meer dan 400 jaar oud en wordt omringd door en mooi park, genaamd Kings Garden. Rosenburg Castle is een van de populairste attracties van Kopenhagen, want je kan er de kroonjuwelen van Denemarken bewonderen. Ook hier moet je van tevoren een tijdslot reserveren. De kroonjuwelen zijn tentoongesteld in een kluis en worden dag en nacht bewaakt. 

Kopenhagen Rosenburg kasteel

Ronde Toren

De Ronde Toren is een opvallend gebouw in de stad. Wanneer je de Rundetaarn beklimt, heb je 360 graden uitzicht over de stad. Bij het beklimmen van deze toren hoef je zelf geen trappen te betreden, maar of dat het nu minder zwaar maakt, is de vraag.

Kopenhagen ronde toren

Een spiraalvormig pad brengt je helemaal omhoog. Onderweg moet je wel even pauze nemen, want je kan er snel duizelig van worden. Boven in de toren bevindt zich een bibliotheek waar elke keer een andere tentoonstelling te zien is.

Kopenhagen ronde toren

Nationaal museum met kindermuseum

Het Nationaal museum in Kopenhagen is een heel uitgebreid museum waar ik als liefhebber van geschiedenis echt blij van wordt. Over drie verdiepingen zijn er verschillende onderwerpen tentoongesteld. Wil je alles goed zien, dan heb je wel een halve dag nodig. Zo is er een verdieping over Egypte met mummies.

Kopenhagen national museum

Ik koos zelf voor de typische Deense tentoonstellingen, zoals de moderne en interessante zaal over vikings. Met veel voorwerpen en informatie over de Vikingen. Wie waren ze, hoe leefden ze en waardoor waren ze zo berucht?

Kopenhagen national museum

Ook interessant is de tentoonstelling over de Deense koloniën. Groenland en de Faeröer eilanden horen nog steeds vrijwillig bij Denemarken, terwijl IJsland koos voor onafhankelijkheid. Van de Danish West Indies (de huidige Maagdeneilanden) had ik nog nooit gehoord. Net zomin als ik wist dat Denemarken forten had langs de Afrikaanse Westkust in India.

Kopenhagen national museum

Ze noemden het de Danish Gold Coast, maar nu achteraf wordt het gezien als een zwarte bladzijde in de Deense geschiedenis omdat vooral de slavenhandel veel geld opleverde. Verder hadden de Denen nog wat steden in India, die later verkocht zijn aan de Britten.

Kopenhagen national museum kidsmuseum

Bij het Nationaal museum hoort ook het Kindermuseum. In Nederland kiezen veel musea ervoor om attracties voor kinderen door het museum heen te verspreiden. In Scandinavië, maar ook bijvoorbeeld in Frankrijk, zie je regelmatig dat het een apart onderdeel is.

Kopenhagen national museum kidsmuseum

Het voordeel hiervan is dat er voor kinderen heel veel te doen is, het nadeel is dat je zelf vervolgens nog steeds niks ziet van het echte museum. Tenzij je kind de leeftijd heeft bereikt dat deze hier wel zelfstandig wil spelen zonder dat je in de buurt bent.

Een echt museum zou ik het Kindermuseum ook niet noemen. Het is vooral lekker bouwen, Middeleeuws winkeltje spelen of doen alsof je een Viking bent op een boot. Voor kinderen tot een jaar of tien is het een hartstikke leuke plek om te spelen.

Kopenhagen national museum kidsmuseum

Design museum Denemarken

Interesse in Deens Design? Dan moet je natuurlijk naar het Design museum. De kindertour vond ik in de praktijk wel heel simpel. Het is een boekje waar je als kind met een potlood een schaal in kan natekenen en meer van dit soort opdrachtjes.

Kopenhagen design museum

Deens Architectuur centrum

Het Deense Architectuur centrum is dan wel weer een plek om je kind mee naar toe te nemen. Vooral vanwege de 40 meter lange glijbaan die langs vier verdiepingen omlaag gaat. Je moet wel minimaal 110cm zijn om op de glijbaan te mogen. Aan de buitenkant van het gebouw is ook nog een leuke speelplek met glijbanen, netten en trampolines.

Kopenhagen Architecture Centrum

De tentoonstellingen in het Architectuur centrum veranderen regelmatig. Check van tevoren de website om te zien of het voor jullie gezin interessant is. Toen ik er was, was er bijvoorbeeld een tentoonstelling over architectuur in de ruimte.

Op de bovenste verdieping van het Architectuur centrum zit een restaurant met uitzicht over de rivier. Ze hebben hier in het weekend een uitgebreid brunchbuffet.

Kopenhagen Architecture Centrum

Behalve het Deense Architectuur centrum en het Design museum zijn er nog verschillende andere kunst- en cultuurmusea in Kopenhagen. Bezoek bijvoorbeeld de National Gallery of Denmark, het Frie Center en de Nikolaj kunsthal met moderne kunst. Omdat deze vaak wisselende collecties hebben, is het slim om vooraf te kijken wat er te zien en doen is.

Natuurhistorisch museum Kopenhagen

Het Natuurhistorisch museum in Kopenhagen is een van de oudste in haar soort. Leuk om even binnen te kijken als je de dinosaurus skeletten wil zien. De manier van tentoonstellen past niet meer bij de museum eisen van tegenwoordig. Gelukkig komt er een compleet nieuw en modern museum in Kopenhagen waarin de collectie van de collectie van zowel het huidige Natuurhistorisch museum als het (reeds gesloten) Geologische museum en Zoölogische museum samen komen. Het nieuwe museum moet in 2024 gereed zijn.

Hans Christian Anderson Experience & Ripley’s Believe it or not

De Hans Christian Anderson Experience was een tegenvaller. In plaats van een los museum is het een onderdeel van Ripley’s Believe it or not. Een type museum dat je misschien wel kent uit andere steden. Deze versie in Kopenhagen is veel minder interessant dan die in Amsterdam. Waar ze daar bijvoorbeeld echt de afgeknipte langste nagels ter wereld hebben, moet je het hier doen met een foto en een informatiebordje.

In de Hans Chistian Anderson Experience loop je langs diverse etalages met een thema passend bij een sprookje. Dit sprookje kan je dan met een druk op de knop laten voorlezen (in het Engels of Deens).

Kopenhagen Ripley

Guiness World Records & The Mystic

Dezelfde organisatie heeft nog twee andere musea in de stad, die zijn wat interactiever. Als je een Copenhagen Card hebt, is het prima om even binnen te lopen, anders vind ik persoonlijk de entreeprijs niet waard voor wat je krijgt.

Het leukste deel van beide musea zijn een aantal ruimtes waar je wel echt zelf wat kan doen. In het Guinnes World Records museum bijvoorbeeld Pac Man spelen. Of de ruimte waar je kan kijken of je zelf een record kan breken, zoals het aantal wasknijpers dat je in je hand kan houden.

Kopenhagen Guiness Museum

De kleine zeemeermin

Als je in Kopenhagen bent, moet je natuurlijk ook even een kijkje nemen bij het beroemdste beeldje van de stad. De kleine zeemeermin vind je in de haven. Het is hier altijd heel druk met toeristen die allemaal graag op de foto willen, dus je moet wel even geduld hebben voor je fotomomentje.

Kopenhagen met kinderen

Kastellet vesting en Churchill park

Vlakbij de kleine zeemeermin vind je de vestingwerken van Kopenhagen. Op de kaart zie je nog duidelijk de stervormige vorm. Ook zijn er dikke muren, groenen wallen en grachten rondom het verdedigingswerk.

vesting kopenhagen

Nu is het vooral een mooi groen wandel- en fietsgebied. Binnen de verhoogde muren zijn veel gebouwen nog steeds in gebruik door het Deense leger. Het terrein en de wallen van de citadel zijn wel opengesteld voor bezoekers.

Wanneer je de vesting uitloopt, kom je in het Churchill park met de mooie Gefion fontein.

vesting kopenhagen

Vrijstad Christiania

Vrijstad Christiania is een bijzondere wijk in Kopenhagen. Best interessant om vooraf eens te lezen hoe het is ontstaan en hoe het inmiddels toch behoorlijk gereguleerd is. Ondanks dat blijft het een bijzondere wijk waar open en bloot drugs verkocht en gebruikt worden, waar je heel graffiti kunst hebt en waar je ook een van de trollen van Thomas Dambo kan vinden, Green George.

Kopenhagen troll

Wat is er nog meer te doen in Kopenhagen met kinderen?

Diverse van de echt typische kinderattracties in Kopenhagen bevinden zich niet in het oude centrum, maar in de buitenwijken van de stad. Iets om rekening mee te houden wanneer je jullie bezoek aan Kopenhagen plant. Dit is ook een van de redenen waarom we zelf lang nog niet alle kindvriendelijk attracties in Kopenhagen hebben gezien.

Hoog op de wensenlijst voor een volgend bezoek staat CopenHill, voor het uitzicht over de stad, maar ook omdat je op het dak kan skiën. Het zit niet op de Copenhagen Card, maar lijkt mij wel erg gaaf. Je ziet CopenHill liggen vanuit de uitkijkpunten in de oude stad.

Kopenhagen Copenhill

Kopenhagen heeft een grote dierentuin. Als je kinderen in de leeftijd zitten dat ze blij worden van dieren, dan kan je hier prima een halve tot hele dag vermaken. De dierentuin is goed bereikbaar en ongeveer een kwartier buiten het centrum van Kopenhagen.

Den Blå Planet is het Nationale Aquarium van Denemarken. Vanaf het oude centrum ben je zo’n half uur onderweg. Het is wel in de buurt van het vliegveld, dus wellicht is het slim een bezoek daarmee te combineren. Het aquarium zit niet op de Copenhagen Card maar via Tiqets koop je hier vaak kaartjes met korting.

Experimentarium City is het science museum van Kopenhagen. Als je kinderen Nemo leuk vinden dan worden ze hier ook blij van. Ook naar Experimentarium City ben je zo’n half uur onderweg, maar dan de andere kant op.

Kindvriendelijk hotel Kopenhagen

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Kopenhagen? Wij verblijven graag bij Scandic hotels. Er zijn verschillende locaties in Kopenhagen. Nette familliekamers, een goed ontbijtbuffet en prima locaties. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Heb je een wat kleiner budget? Kijk dan eens naar een goedkoop en kindvriendelijk hostel in Kopenhagen, zoals de familiekamers bij Urban House Copenhagen by MEININGER.

In Kopenhagen zijn ook veel appartementen te huur. Dat is met een gezin vaak ook heel prettig. Je kan hiervoor op AirBNB kijken.

Kopenhagen hotel

Wat is er te doen rondom Kopenhagen?

Vanuit Kopenhagen ben je dankzij de brug naar Malmö ook zo in Zweden. Lijkt het je leuk om twee landen in een trip te combineren? Lees ook ons blog over Malmö met kinderen.

Kopenhagen ligt op het Deense eiland Seeland, andere interessante bestemmingen hier zijn bijvoorbeeld Helsingør met een heel groot aquarium, Hillerød met het beroemde Frederiksborg Slot en Roskilde met een groot openluchtmuseum. Onder Kopenhagen vind je een aantal strandplaatsen.

Een opvallende bezienswaardigheid op het eiland Seeland is de uitkijktoren van Camp Adventure. Je leest er meer over in ons blog over Camp Adventure. Ook leuk om te bezoeken in de zomer is Kalvehave Labyrintpark.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven