Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / De vele gezichten van Straatsburg – Frans met een snufje Duits, middeleeuws en modern

De vele gezichten van Straatsburg – Frans met een snufje Duits, middeleeuws en modern

Van superromantische vakwerkhuizen aan de kanalen tot moderne architectuur, Straatsburg is een hele afwisselende stad. In lijstjes met “bezienswaardigheden Straatsburg” wordt vooral gesproken over La Petit-France, een romantische wijk die aandoet als een mix tussen Venetië en een Duitse stad. Tijdens onze vaarvakantie in Frankrijk brachten we 48 uur door in Straatsburg en ontdekten we dat de stad nog veel meer te bieden heeft. Ben je specifiek op zoek naar kindvriendelijke attracties, lees dan ons artikel Straatsburg met kinderen.

Bezienswaardigheden Straatsburg – Le Grande Ile

We brachten een groot deel van onze tijd in Straatsburg door op Le Grande Ile. Dit eiland gelegen in de rivier “de Ile” is waar de historische stad zich bevindt met de meeste van Straatsburgs bezienswaardigheden.

De kathedraal

De Kathedraal van Straatsburg was van 1647 tot 1874 met haar 142 meter het hoogste gebouw van de wereld. Alleen daarom al is het beroemd, wij kwamen trouwens pas achter dit weetje toen we in Staatsburg zelf waren.

Er is honderden jaren aan het gebouw gewerkt en dat zie je met name aan de buitenkant die overgoten is met versieringen en beeldhouwwerken. Binnenin zijn er grote 14e eeuwse gebrandschilderde ramen en veel bogen. Een beroemde pilaar is omgetoverd tot de 12 apostelen.

Natuurlijk beklommen we de kerk voor een goed uitzicht over de stad en we kwamen tussen de middag terug voor een bezoek aan het beroemde astronomisch uurwerk. De hele kerk wordt gesloten en alleen met een kaartje heb je toegang tot de show die de verschillende delen van de klok weggeven.Kathedraal straatsburg

astronomische klok straatsburg

La Petite-France

Als je op zoek bent naar wat romantiek, dan ga je het vinden in la Petite France. Eén van de nadelen van reizen met kinderen is dat je ’s avonds moeilijk samen op pad kan. Helaas, wij struinden dus niet hand in hand door La Petite France, dronken geen wijntjes in de ondergaande zon en er werd geen roos voor me gekocht.

Wel maakten we een heleboel foto’s die jullie er hopelijk van overtuigen dat La Petite France très romantique is.

La Petit-France

La Petit-France StraatsburgPaleis van Rohan

Le Gran Ile bestaat niet uitsluitend uit vakwerkhuizen, er zijn veel meer mediterraanse bouwwerken. Zoals het paleis van Rohan waar nu drie verschillende musea in zitten.

Paleis van Rohan

Paleis van Rohan

De kade met restaurantjes

Een andere plek om een wijntje te drinken is aan de Quai des Bateliers. Je zit hier net buiten Le Grande Ile en kijkt uit op onder andere het kasteel en de kathedraal. Het is vooral relaxed op zondagen wanneer deze straat regelmatig is afgesloten voor auto’s.

Aan het water met een fris windje en een lekker muziek je kan je hier uren chillen.  De hippe Ibiza-style terrassen weten ook dat ze hier op een toplocatie zitten, dus de prijzen zijn er ook naar.

Quai des Bateliers straatsburg

Quai des Bateliers straatsburg

Quai des Bateliers straatsburg

Botanische tuinen en Zoological museum

Voor een heel ander soort ontspanning gingen we naar de Botanische tuinen en het Zoological museum. Ook in dit deel van Straatsburg hebben de 18e eeuwse herenhuizen de overhand. Er is niks dat je meer in de war laat zijn met Duitsland. In een van die fantastische herenhuizen zit het Zoological museum. Een mix van een ouderwetse voorstellingen van dieren en nieuwe exposities.

De botanische tuinen die gratis toegankelijk zijn bieden een ontsnapping aan de drukte op een warme zomerdag. We wandelen over de paden en dromen weg bij de waterlelies in de verschillende vijvers. Een eekhoorn verbreekt de betovering en we gaan op jacht naar de mooiste foto. De verschillende kassen maken dat je hier ook op een regenachtige dag goed kunt toeven.

straatsburg

straatsburg

Het hart van Europa

Straatsburg is natuurlijk ook Europa. Of eigenlijk de Europese Unie. Om de Fransen happy te houden, wordt een keer per maand het hele circus verplaatst vanuit Brussel naar Straatsburg. Dit betekent ook dat de moderne gebouwen waar de parlementariërs vergaderen een groot deel van het jaar leeg zijn.  Best bijzonder om over na te denken wanneer je hier tussendoor loopt.

straatsburg

De “geheime” bezienswaardigheden Straatsburg

Straatsburg heeft ook een aantal “geheime” bezienswaardigheden. Nou ja geheim, je kunt zelfs een kaart krijgen bij het toerisme office waar ze op aangegeven staan. Laten we het houden op bezienswaardigheden die niet helemaal mainstream zijn en waar de toevallige bezoeker niet komt.

Ondanks de pracht en praal van de Kathedraal was niet deze maar de Saint-Pierre-le-Jeune onze favoriet. De oudste delen komen uit de zevende eeuw maar er is later nog veel bijgebouwd. Wij waren vooral onder de indruk van de prachtige muurschilderingen.

Pierre-le-Jeune

Pierre-le-JeunePierre-le-JeuneLa Citadelle is zo’n andere plek waar je misschien niet snel komt. Dit park is gelegen rondom een oud verdedigingswerk en staat voor een fijne avondwandeling.

Over de geheime bezienswaardigheden in Straatsburg gesproken, wat dacht je van een Egyptisch huis? Als je door de gewone, eigenlijk saaie straat, loopt verwacht je niet opeens een art-deco huis in oriëntaalse sferen.

eegyptisch huis straatsburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top