Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / Top 5 favoriete stadjes in de Cotswolds met kinderen

Top 5 favoriete stadjes in de Cotswolds met kinderen

Een weekje weg? Engeland is een aanrader! Blogger Cindy bezocht in de meivakantie de Cotswolds, het Engelse platteland vol schattige dorpjes met gele zandstenen huizen ten noordwesten van Londen en westen van Bristol. Zeker leuk voor de liefhebber van Engelse series, die vaak in dit gebied worden opgenomen. Benieuwd welke dorpjes in de Cotswolds nu eigenlijk leuk zijn om met kinderen te bezoeken? Niels van 9 en Fleur van 7 stelden hun persoonlijke top 5 voor je samen.

Cotswolds met kinderen

#1 De leukste speeltuin voor je kinderen ligt in Broadway

In Broadway is van alles ontdekken als je eens een zijweggetje inslaat. Een schapenweide bijvoorbeeld. Maar de beste ontdekking was een fantastische speeltuin. Volg hiervoor het smalle paadje naast het Ashmolean museum, aangegeven met het bordje ‘Activity Park’. Je kunt hier uren spelen, er zijn voor alle leeftijden speeltoestellen. Mooi aangelegd, goed onderhouden, prachtig gelegen. En genoeg picknickplekken en bankjes, ook fijn voor ouders. Een leuke afsluiter van een bezoek aan Broadway. Let op: je grootste uitdaging is om je kinderen weer mee te krijgen!

speeltuin cotswold

Ga ook zeker even naar Broadway Tower, op een heuvel net buiten Broadway. Herten lopen hier vrij rond en bij het parkeerterrein liggen een paar gezellige eettentjes. Je kunt hier ook naartoe wandelen vanuit het lager gelegen Broadway

Cotswolds met kinderen broadway

#2 Verras je kinderen in Lower en Upper Slaughter

In het lieflijke Lower Slaughter staat een mooie watermolen met een klein museum en een winkeltje, onze kinderen vonden het leuk om hier wat rond te struinen. In Upper Slaughter volgden we de bordjes met ‘Public Footpath, Wardens Way’ en wandelden zo de velden in. Dwars door een veld met schapen, via een stenen bruggetje de rivier de Eye over, als je de route helemaal volgt, kom je uit in Lower Slaughter.

Eenmaal terug in Upper Slaughter is er nog iets spannends te beleven. Volg met je auto het weggetje bij het kerkje naar beneden. Let op het bordje ‘Ford acces only’. Hier kun je namelijk op een ondiepe plek dwars door het riviertje rijden. Vonden onze kinderen hilarisch! Kijk maar in deze korte video over onze reis naar Engeland. Zo veel verrassingen in deze piepkleine dorpjes, wij hadden dat niet verwacht.

wandelen met schapen upper slaugther
wandelen met schapen upper slaugther

#3 In Bath maak je de mooiste stadswandeling met je gezin

De Cotswolds staat bekend om zijn kleine dorpjes, maar ga ook zeker een dag naar de elegante stad Bath, waar schrijfster Jane Austen ooit woonde. Onze kinderen vonden vooral de gratis stadswandeling Walk to the view een aanrader. Je wandelt langs een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals het eeuwenoude Romeinse badhuis, de prachtige abdij en de Pulteny brug. Dan verlaat je de stad en volg je de rivier de Avon, over smalle paadjes, door tunnels, over bruggetjes en langs woonboten, de stad voelt even heel ver weg.

Deze wandeling heet niet voor niets Walk to the view; na een korte klim heb je een magnifiek uitzicht over de stad. Ga lekker languit in de bloemenweide liggen relaxen terwijl je kinderen rondrennen en mooie boeketjes plukken. Hebben je kinderen nog energie over, ga dan zeker nog even een ijsje eten en shoppen in Bath, het winkelaanbod is hier enorm divers.

costwald met kinderen bath engeland
costwald met kinderen bath engeland

#4 De meeste bruggetjes liggen in Bourton-on-the-water

In het Venetië van de Cotswolds is het wat drukker dan in de andere dorpjes. Japanners en Chinezen hebben dit dorpje namelijk ook ontdekt. Logisch, het is een fotogeniek dorpje, met veel stenen bruggetjes over het smalle stroompje dat door dit dorpje stroomt. Ons ijsje smaakte hier extra lekker met dit uitzicht! Heb je wat meer tijd voor een bezoekje ingepland dan wij, dan kun je hier ook nog het Cotswolds Motoring Museum en het vogelpark Birdland bezoeken. In de speelgoedwinkel is ieder weekend een treintjesopstelling te bezoeken.

Bourton-on-the-water
Bourton-on-the-water

#5 De lekkerste taartjes eet je in Woodstock

In dit kleine plaatsje vol huisjes in de bekende honingkleurige Cotswolds-steen ligt een enorm kasteel: Blenheim Palace, waarin Sir Winston Churcill werd geboren. Wij hebben het kasteel niet bezocht en mochten van buitenaf geen foto’s maken. Jammer! Maar we zetten dit plaatsje toch in onze top 5, dankzij een klein bakkertje in de hoofdstraat: Barefoot. Hier aten we namelijk de lekkerste aardbeientaartjes en brownies met salted caramel ooit!

Woodstock
Woodstock

Extra tips in de Cotswolds voor ouders

Het kleine Bibury is zeker de moeite waard. Het is een van de oudste plaatsen van de Cotswolds en volgens kenners zelfs een van de mooiste dorpen in Engeland. En inderdaad, zelfs in de regen vonden wij dit kleine rijtje kneuterige huisjes, aan een kabbelend riviertje, nog charmant! Houd er rekening mee dat er voor kinderen in dit dorpje wat minder te beleven is. En dat hier duidelijk meer toeristen zijn.

Op zoek naar een groter winkelaanbod? Bezoek dan Cirencester of het nog mooiere Oxford, de bruisende universiteitsstad die barst van de cultuur en geschiedenis. Zijn je kinderen gek op Harry Potter, dan is de Harry Potter tour door Oxford natuurlijk een must en een feest der herkenning.

oxdord met kinderen
oxdord met kinderen

Autovakantie of wandelvakantie, alles is mogelijk in de Cotswolds

Wij staken het kanaal over met de ferry en toerden met onze eigen auto door de Cotswolds. Daarna bezochten we ook Londen met ons gezin. Ga je liever voor een sportieve wandelvakantie met je kinderen? Ook daarvoor leent de Cotswolds zich bij uitstek. Dit prachtige natuurgebied ligt vol mooie wandelroutes. SNP Natuurreizen organiseert fijne wandelvakanties in Engeland, ook in de Cotswolds.

Lees ook onze andere blogs over Engeland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top