Home / Nederland / Gelderland / Zutphen met kinderen, wat kun je doen tijdens een dagje weg?

Zutphen met kinderen, wat kun je doen tijdens een dagje weg?

Een dagje Zutphen met kinderen? Is dat leuk? Ik zeg van wel, zeker als je in de zomer gaat. Je kunt dan een mooie boot of kajaktocht maken rondom Zutphen. Zutphen is een oude Hanzestad en heeft nog een mooi oud centrum waar je leuk kunt shoppen. Ook het Stedelijk museum heeft enkele activiteiten speciaal voor gezinnen.

Zutphen ligt in Gelderland aan de Berkel en aan de IJssel. Deventer is onderdeel van de zogenaamde stedendriehoek: de drie steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Om en rondom Apeldoorn kun je de meeste activiteiten vinden voor gezinnen, zoals de Juliantoren, de Apenheul en Paleis het Loo. Je leest er meer over in ons blog over Apeldoorn met kinderen. Deventer heeft een vergelijkbare sfeer als Zutphen, maar is wel een stuk groter. Bij Deventer ga je de A1 af en rijdt je richting de Achterhoek. Vaak wordt de stad dan ook gecombineerd met een weekendje of langere vakantie in de Achterhoek met kinderen of met een van de vele leuke activiteiten voor gezinnen op de Veluwe.

Zutphen

Wat te doen in Zutphen met kinderen

Winkelen in Zupthen

Zutphen is een gezellige stad om te winkelen of om een terrasje te nemen. Je kunt er dwalen door de slingerende straatjes langs veel oude Middeleeuwse huizen. Zutphen is een hele oude stad, al in de Romeinse tijd was hier een Germaanse nederzetting. De stad groeide en werd een belangrijke stad. In de 12e eeuw kreeg Zutphen stadsrechten en sloot zich aan bij de Hanze. Wat je nu nog ziet, is onder andere de oude stadsmuur en enkele oude kerken. Veel huizen in Zutphen komen uit de 14e eeuw en je ziet dat het vroeger een rijke stad was.

Stedelijk museum Zutphen

Naast de bekende ketens zijn er in Zutphen ook veel kleine leuke winkels. Bezoek bijvoorbeeld wijzijngeluksvogels, een winkel met boeken, outdoorspullen en spelletjes voor kinderen. Of wat dacht je van babywinkel Su en Jill.

Een terrasje pakken doe je op de de groenmarkt of op de houtmarkt.

Stedelijk museum Zutphen

Stedelijk museum Zutphen

De laatste keer dat we naar Zutphen gingen, was dat omdat we hadden gelezen dat in het Stedelijk museum Zutphen een tabletgame voor families te spelen zou zijn. Helaas bleken de tablets niet opgeladen toen we er aan kwamen. Wel hadden ze nog een speurtocht voor kinderen liggen. Dus hebben we die maar gedaan.

Stedelijk museum Zutphen

Onze dochter krijgt in het Stedelijk Museum Zutphen een scherf mee die gevonden is in de bodem van de stad Zutphen. In het museum moet ze op zoek gaan waar de scherf thuishoort. Verder staan er nog wat opdrachten in het boekje. De bron van de scherf is vrij snel gevonden en in de rest van het boekje is ze ook niet zo geïnteresseerd.

Stedelijk museum Zutphen

Jammer voor haar, want wij willen wel even rondkijken. Het museum begint in de kelder bij de prehistorie. We leren echt van alles over de stad Zutphen wat we eerder niet wisten. Het museum is niet al te groot, maar de inrichting is afwisselend en de informatie prettig leesbaar.

Op de bovenste verdieping van het gebouw zit het Henriette Polak museum. Veel van de hier aanwezige kunst valt ook bij onze dochter in de smaak. Helemaal wanneer ze via een interactief scherm zelf haar eigen museumcollectie kan samenstellen.

Stedelijk museum Zutphen

Een boottocht of kajakken op de Berkel

Ga je naar Zutphen, dan moet je eigenlijk wel een bottocht maken. Er zijn open rondvaartboten die je meenemen door de binnenstad en over de Berkel en de IJssel. Er zijn kleine sloepjes die je zelf kunt huren of je kunt een kajak of kano huren. Ik zou je absoluut aanraden voor het laatste te kiezen. Wij hebben een eigen kajak, dus we starten liever buiten de stad en varen de stad in om een ijsje te halen.

kajakken zutphen

Heb je geen eigen kajak, dan kun je die huren in het centrum. De tocht begint dan gelijk met het spannendste stukje van de hele route. De extreem lage tunnel aan de Rozengracht. Zo plat mogelijk achterover en jezelf aan de haken in het plafond vooruit bewegen. Gelukkig komt er snel licht en via de mooie historische Berkelpoort vaar je dan de stad uit.

De kajakroute over de Berkel komt ook nog langs een klein strandje, maar er is vooral heel veel rust en natuur. Echt genieten!

kajakken zutphen

Bronsbergen Strand

Nog meer behoefte aan afkoeling? Ga naar het Bronsbergen strand aan de rand van Zutphen. Hier kun je lekken zonnen, zwemmen en zelfs duiken.

Sprookjesstad Zutphen

In Zutphen vinden het hele jaar door evenementen plaats. Een leuke optie in Zutphen om met kinderen heen te gaan, is Sprookjesstad Zutphen. Vaak wordt dit ergens halverwege december georganiseerd. Verspreid door de stad zijn er dan allemaal theatervoorstellingen en kom je bekende en minder bekende sprookjesfiguren tegen.

Sprookjesstad Zutphen
Sprookjesstad Zutphen

Bezoek kasteel Vorden of het ’t Hertenpad in Baak

Zoals ik aan het begin van het blog al vertelde, is er rondom Zutphen van alles te doen. Twee plekken die echt niet ver buiten de stad zijn en die ik je zeker kan aanraden, zijn kasteel Vorden voor een cultureel uitje of ’t Hertenpad in Baak als je liever wil wandelen en spelen.

In Kasteel Vorden is er een interactieve audiotour door het nog steeds bewoonde kasteel. Daarnaast is het kasteel onderdeel van een speciale fietstocht voor kinderen: ‘In de sporen van Berend!’. Je leest er alles over in ons blog over kasteel Vorden.

Kasteel vorden

Kindvriendelijke accommodatie in Zutphen

Op zoek naar een kindvriendelijke accommodatie in of rondom Zutphen? Fletcher Resort-Hotel Zutphen heeft familiekamers. Lees van tevoren wel even hier de ervaringen voor je boekt. In enkele andere hotels kan een bed bijgeplaatst worden, maar dat is geen optie als je twee of meer kinderen hebt.

Wellicht kies je daarom liever voor een vakantiepark. In Zutphen naast de zwemplas zit vakantiepark de Bronsbergen. Ze hebben hier verschillende type woningen, bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Net wat verder weg, maar nog steeds goed te combineren met de stad Zutphen, vind je Landal de Vlinderhoeve, een rustig Landal Park in het groen. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Landal de vlinderhoeve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top