Home / Nederland / Zuid-Holland / Dordrecht met kinderen: Biesbosch en meer
Dordrecht met kinderen

Dordrecht met kinderen: Biesbosch en meer

Benieuwd of een weekendje Dordrecht met kinderen leuk is? Wij combineerden Dordrecht met de Dordtse kant van de Biesbosch en hadden op deze manier een hartstikke leuk weekend. Wij gingen aan het eind van de winter naar Dordrecht en het voelde al een beetje als voorjaar. Ga je in de zomer, dan is er nog veel meer te doen.

Uilen Biesbosch

Wat te doen in Dordrecht met kinderen?

Binnenstad van Dordrecht

Dordrecht heeft een historische binnenstad met smalle straatjes en oude grachten. In de binnenstad tref je diverse historische gebouwen aan. Een van de meest opvallende is de kerk van Dordrecht. De Grote Kerk, ook wel bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekerk, heeft een toren die je kunt beklimmen. De toren is 65 meter hoog en heeft geen spits, omdat tijdens de bouw bleek dat er fouten waren gemaakt.

Onderwijsmuseum Dordrecht

Het leukste museum in Dordrecht voor gezinnen is het Onderwijsmuseum. Dit is een van de musea in Nederland die door Museumkids Kidsproof zijn bevonden. Het museumgebouw heeft een bijzondere architectonische stijl en lijkt vanaf buiten niet zo groot. Er is echter nog een hele kelderverdieping.

Onderwijsmuseum Dordrecht

Op de begane grond van het Onderwijsmuseum in Dordrecht bezoeken we de vaste tentoonstelling. Die bestaat uit veel vitrages met historische voorwerpen die in het onderwijs werden gebruikt. Van oude schoolbankjes, letterplanken, inktpotjes, kroontjespennen, rapporten tot posters. Sommige uit de tijd van mijn opa en oma, andere uit onze eigen schooltijd. Leuk om aan je kind te laten zien hoe wij vroeger veilig leerden lezen. Ook voor kinderen zijn er wat dingen te doen, zoals schrijven met een kroontjespen of je verkleden.

Onderwijsmuseum Dordrecht

Wat het onderwijsmuseum in Dordrecht vooral leuk maakt voor kinderen zijn de tijdelijke tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek waren dat er twee. Eentje gericht op oudere kinderen, zoals eind basisschool en middelbare school, de andere tentoonstelling was ook geschikt voor jongere kinderen. Hier moesten we door middel van een speurtocht een code vinden. Daarmee konden we in een escaperoom bus een spel spelen. Dat was zo leuk dat we ook nog vroegen om een andere code voor nog een tweede spel in de bus. Waar de vaste tentoonstelling wat statig is, waren beide tijdelijke tentoonstellingen hip ingericht en interactief. Bekijk dus vooral even de website van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht om te checken wat er te doen is.

Onderwijsmuseum Dordrecht

Lexlab

Mocht je de kans hebben, dan raad ik je absoluut aan om tijdens een verblijf in Dordrecht met kinderen een workshop te volgen bij Lexlab. Wij deden 3D doodle tekenen en raket maken. Dat was echt een enorm succes en hartstikke leuk om te doen. Check hun website voor dagen waarop workshops worden georganiseerd waar je als individueel gezin aan mee kunt doen.

Lexlab Dordrecht

Biesbosch centrum

Het Biesboschcentrum is het centrale punt aan de Dordrechts kant van de Biesbosch. Je kunt hier gratis parkeren. Bij het Biesboschcentrum kun je informatie vinden over de bever, het meest indrukwekkende dier dat je in dit gebied kunt zien.

Hoewel het Biesboschcentrum niet bijzonder groot is, is het toch de moeite waard om even binnen te wandelen. De toegang is gratis en kinderen kunnen er op verschillende manieren wat leren over de dieren die in de Biesbosch wonen. Ook zijn er toiletten en een prima restaurant.

Daarnaast biedt het Biesboschcentrum ook informatie over de vele activiteiten die in de Biesbosch kunnen worden ondernomen, zoals wandelen, fietsen, varen en vogels spotten.

Biesbosch centrum

Beverbos wandeling

Naast het bezoekerscentrum start een wandeling voor gezinnen. Op ijzeren borden wordt namelijk allemaal uitleg gegeven over de Bever. Hoe oud wordt een bever, wat eet een bever en hoe bouwen ze eigenlijk een beverdam. Ook zijn er grappige gebouwtjes onderweg op deze korte route. Lees hier alles over de Beverbos wandeling.

Bootje varen door de Biesbosch

Er zijn verschillende manieren om de Biesbosch vanaf het water te ontdekken. Met een kajak of fluisterbootje is natuurlijk hartstikke leuk wanneer je met je eigen gezin op pad wil. Omdat we daarvoor te vroeg in het seizoen waren, kozen we voor de grote rondvaartboot (die we met een groep hadden afgehuurd). We hadden echt geluk, want we zagen een hele dikke bever op de kant zitten. Wij schrokken net zo hard van de bever als hijvan ons en voordat iemand een foto had kunnen maken, sprong die het water in.

Bootje varen door de Biesbosch

Normaal gesproken zie je Bevers in de Biesbosch eigenlijk alleen in het donker of ’s ochtends heel vroeg. Overdag slapen de dieren namelijk. Wel zie je tijdens het varen genoeg burchten van de tientallen dieren die in dit deel van de Biesbosch leven.

Bootje varen door de Biesbosch

Klimbos Dordrecht

Een van de leukste dingen om te doen in de Dortse Biesbosch met kinderen is het Klimbos Dordrecht. Het avontuurlijke klimbos van Dordrecht bevindt zich op loopafstand van het bezoekerscentrum van de Biesbosch.

Klimbos Dordrecht

Er zijn zeven verschillende routes in het klimbos in de Bieschbosch. Kinderen van 120-130cm mogen drie routes klimmen, vanaf 140cm mag je alle routes klimmen. De beginnersroutes zijn echt heel toegankelijk voor kinderen die nog weinig ervaring hebben in een klimbos.

Onze dochter is helemaal gek op klimbossen, dus die wilde dit natuurlijk doen. Ze vond de rode route wel moeilijk, voor deze route adviseren ze ook dat je minimaal 11 jaar bent en al wat ervaring hebt. Je moet hier veel aan je armen hangen. Er is ook een ziplijn route, genaamd de Tokkelroute. Deze bruine route op zo’n 10 meter hoogte is leuk als je tussen de bomen door wil vliegen.

Klimbos Dordrecht

Recreatiestrand de Merwelanden

Let op: check voor je je zwemspullen inpakt het zwemadvies. Door te hoge concentratie PFAS viel dit in de zomer van 2023 negatief uit.

Op een klein stukje lopen vanaf het Biesboschcentrum vind je Recreatiestrand Merwelanden met aardige speeltuin met een kabelbaan, klimtoestel en enkele evenwichtsbalken. Aangezien er geen speeltuin is bij het Biesboschcentrum is dit een prima alternatief. In de zomer kun je hier ook prima zwemmen en relaxen op het strandje. Er is hier ook een restaurant dat dan open is.

Overige opties

Benieuwd wat er nog meer te doen is in Dordrecht met kinderen? Je kunt nog een bezoek brengen aan het Dordrechts Museum, hier kun je een familierondleiding boeken of een dobbelspel spelen. Een andere museum, het Huis van Gijn heeft niks met pret te maken. Het is het voormalig woonhuis van Simon van Gijn en je kunt hier zien hoe een huis van een rijke familie rond 1900 eruitzag.

Er zijn ook verschillende speeltuinen in Dordrecht. Een van de meer interessante vind je in het Weizigtpark. De speeltuin kun je hier combineren met een bezoek aan Duurzaamheidscentrum Weizigt met een kas, bijenstal en kinderboerderij.

Verder is het natuurlijk heel goed mogelijk om vanuit Dordrecht uitstapjes te maken in de omgeving. Lees bijvoorbeeld ons blog over Rotterdam met kinderen of tips voor uitstapjes in Zuid-Holland met kinderen.

Kindvriendelijke accommodatie in Dordrecht

Stayokay Dordrecht

Wij sliepen zelf bij Stayokay Dordrecht. Dit is echt een hele leuke optie op loopafstand van het Biesboschcentrum. Ze hebben hier prima familiekamers met een stapelbed en een tweepersoonsbed, eigen badkamer en toilet. Je kunt ook kiezen voor een wikkelhuisje. Dat zijn tiny houses waar je ook je eigen woonkamer hebt.

Stayokay Dordrecht

De gezamenlijke ruimtes van Stayokay zijn ingericht met genoeg lekkere hangplekjes en ze hebben een kast vol met spelletjes. Je kunt aanschuiven voor het avondeten: eten wat de pot schaft met altijd vegetarische opties. Het ontbijtbuffet is uitgebreid en zeker een niveau boven wat je normaal van een hostel zou verwachten.

Bekijk hier de beschikbaarheid en kamers van Stayokay Dordrecht. Ze zitten in het weekend snel vol, dus wacht vooral niet te lang met boeken.

Stayokay Dordrecht

Van der Valk Dordrecht

Een ander goed hotel voor gezinnen in Dordrecht is het Van der Valk hotel. Helaas ook niet in het oude centrum, maar aan de rand van de stad bij de snelweg. Met goede familiekamers en een binnenzwembad. Bekijk hier alle informatie over Van der Valk Dordrecht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top