Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wat te doen in Bochum, weekend in het Ruhrgebied
bergbaumuseum bochum

Wat te doen in Bochum, weekend in het Ruhrgebied

Bochum is een van de steden in het Duitse Ruhrgebied. Het is een afwisselende stad die ook heel geschikt is voor een stedentrip. Het is de vierde grootste stad na Dortmund, Essen en Duisburg en het is dan ook niet verwonderlijk dat er er in deze uitgestrekte stad genoeg te beleven is.

Met industrie cultuur en ook een leuke dierentuin. Met de Kemnader See waar je in de zomer kunt suppen of bootje varen, maar ook een groot winkel- en uitgaansgebied, de Bermuda3Eck. Wil je echt uitgebreid shoppen? Ga dan naar Ruhr Park, een enorm winkelcentrum.

bermuda3eck

Plan je stedentrip Bochum met de RUHR.TOPCARD

Ga je een weekend naar Bochum of plan je misschien wel een langere vakantie in het Ruhrgebied? Schaf vooral een RUHR.TOPCARD aan. De RUHR.TOPCARD is een heel kalenderjaar lang geldig en hiermee kun je gratis naar meer dan 95 attracties en krijg je ook eens op meer dan vijftig plekken 50% korting. Ook in Bochum is veel te doen met de RUHR.TOPCARD. Lees ook ons blog over het Ruhrgebied met kinderen voor nog meer leuke activiteiten.

RUHR. TOPCARD

Bochum bezienswaardigheden

Deutsches Bergbau-Museum Bochum

De bekendste bezienswaardigheid van Bochum is het Duitse Bergbaumuseum. In het enorme museumgebouw komen verschillende aspecten van de vorming, winning en verwerking van minerale hulpbronnen aan bod. Het museum zelf is vrij toegankelijk en ingedeeld in een viertal onderwerpen: Kolen, Mijnbouw, Minerale hulpbronnen en Kunst.

Bergbaumuseum ruhrgebied

Wij komen rond lunchtijd aan en besluiten eerst wat te gaan eten, want in het Bergbaumuseum zit ook een prima restaurant met een binnen- en buitengedeelte.

bergbaumuseum

Naast de reguliere tentoonstellingen zijn er ook nog rondleidingen. Wij maakten een reservering voor de rondleiding door de ondergrondse mijn, een gedeelte dat anders niet toegankelijk is. Het eerste wat onze gids ons vertelt, is dat dit geen echte mijn is. Deze namaak mijn werd gebouwd in de tijd dat er nog veel mijnwerkers werden gerekruteerd. Hier konden toekomstige mijnwerkers een idee krijgen van hoe het werk in de mijnen zou kunnen zijn.

Bergbaumuseum

Als het gebruikte materiaal en alle machines in de mijn zijn dus hartstikke echt, maar wat ontbreekt zijn de kolen. De rondleiding duurt een klein uur. Precies lang genoeg om ook voor onze dochter interessant te blijven. Het leuke is dat we ook zelf een aantal machines mogen uitproberen, zoals de drilhamer. Heftig hoor, al voor een minuutje, laat staan voor acht uur per dag.

Bergbaumuseum
Bergbaumuseum

In de mijn zien we eerst hoe vroeger de gangen veilig werden gemaakt, hoe het in de jaren zeventig ging, maar ook hoe het nu gaat. Best bijzonder, wij hebben al diverse keren mijnen bezocht, maar dat zijn altijd historische plekken. Tegenwoordig is hier veel gemechaniseerd en robotmachines “lopen” als het ware door de mijn heen. We krijgen ook een demonstratie van deze machine.

Nadat we in de “mijn” zijn geweest, is het tijd om de lift te nemen naar de top van het gebouw. Met uitzicht over de stad Bochum.

Bochum

We duiken de eerste tentoonstelling in over het ontstaan van kolen. Topstuk van de collectie vinden wij toch wel deze echte boom. Super bijzonder om te zien. De hele tentoonstelling is ruim van opzet met goede uitleg in zowel het Engels en het Duits.

Ook voor kinderen zijn er regelmatig dingetjes te doen. Van de informatie over het ontstaan van kolen lopen we na een flink aantal zalen door naar het gedeelte over Mijnbouw. Wie waren de mijnbouwers eigenlijk? Hoe leefden ze? Welke risico’s zaten er aan het vak? Van simpele pikhouweel komen we bij enorme machines. Hier is ook veel gebruik gemaakt van video’s om echt een idee te krijgen van het werk in een mijn en het leven van de mijnwerker.

bergbaumuseum bochum
bergbaumuseum bochum

We komen er al snel achter dat dit museum enorm is. Om alles te zien moet je het grootste gedeelte van de dag uittrekken. Aangezien we ook nog andere plannen hebben en inmiddels al bijna drie uur in het museum zijn, lopen we snel door de tentoonstellingen over kunst en over minerale hulpbronnen. Bij die laatste zijn wel hele mooie stenen te zien.

bergbaumuseum bochum
bergbaumuseum bochum

Ga je met kinderen naar het Bergbaumuseum Bochum, dan moet je zeker ook het forum opzoeken. Hier kun je op een enorm scherm met vijf spelers een multi-planner game spelen. Waarbij we ’telefoons’ moeten maken, maar daarvoor natuurlijk wel grondstoffen moeten opgraven.

Onze poppetjes worden blij van de nieuwe telefoon, maar ook chagrijnig van de natuur die daarvoor gesloopt werd. Je kunt ook grondstoffen krijgen door recyclen maar dat kost weer meer tijd. Kortom, een goede balans vinden en zorgen dat je meer succes hebt dan de andere spelers. Het klinkt nu misschien wat moeilijk, maar ook onze zeven-jarige dochter kon prima meespelen.

Bergbaumuseum game

Zeiss Planetarium Bochum

Een van de bezienswaardigheden in Bochum die we graag hadden willen bezoeken, was het Zeiss Planetarium. Vanwege de corona maatregelen was deze echter gesloten. Bekijk de website om te zien wanneer je hier weer terecht kunt. Het Zeiss Planetarium is een modern planetarium en je kunt hier normaal gesproken, dankzij de projectie installatie, veraf gelegen sterren en planeten bekijken.

Bochum

Ondergrondse tour Jahrhunderthalle Bochum

Een andere activiteit die je kunt ondernemen in Bochum die wel open is, maar we zelf niet gedaan hebben, is een ondergrondse tour bij de Jahrhunderthalle in Bochum. Ook hier is de RUHR.TOPCARD geldig. Je leest er meer over op de website.

Bochum met kinderen

Een weekendje Bochum met kinderen? Ook het Bergbaumuseum en Planetarium zijn natuurlijk geschikt voor gezinnen, maar er is nog meer te doen in Bochum met kids.

Dierentuin Bochum

Tierpark und Fossilium Bochum is de volledige naam van de dierentuin in Bochum. Deze dierentuin is niet heel groot, maar omdat ze hier veel kleinere dieren hebben, is er wel veel afwisseling. Je komt hier geen leeuwen, olifanten of giraffes tegen, maar dus wel een Bintoerong, een soort Aziatische marter, grijze slanke lori’s en dwergzijdeaapjes. Dieren die niet zo bekend zijn, maar wel een hoog schattigheidsgehalte hebben.

Bochum dierentuin

Naast deze dieren hebben ze hier ook enkele zeehonden, pinguïns en flamingo’s. “Kijk hij zwemt op zijn rug”, vooral de zeehonden roepen veel enthousiasme op bij onze dochter. De dieren zwemmen ook heel relaxt rond of liggen te zonnebaden.

Bochum dierentuin

Een groot pluspunt van de dierentuin in Bochum is de speeltuin. Deze is echt groot, een stuk groter dan je zou verwachten van een stadsdierentuin. Heel veel klimtoestellen en enkele glijbanen met aparte gedeelte voor oudere en jongere kinderen. Hier kunnen kinderen eindeloos spelen terwijl je zelf wat drinkt op het naastgelegen terras.

Bochum dierentuin
Bochum dierentuin

Mocht je wat minder mooi weer hebben, dan is er ook nog een vrij groot binnengedeelte met vissen en reptielen. Enorme wurgslangen, krokodillen en piranha’s, hier binnen wordt het echt spannend! Ook Nemo en zijn vriendjes ontbreken niet en die doen het altijd goed bij kinderen.

Bochum dierentuin
Bochum dierentuin

Kortom, we zijn aangenaam verrast door de dierentuin in Bochum. Voor een bezoek moet je rekening houden met twee à drie uur, afhankelijk van hoe lang je kinderen willen spelen in de speeltuin.

Black Light Mini Golf 

Onze dochter vindt het super leuk om een potje minigolf te spelen. Dus toen we zagen dat we met de RUHR.TOPCARD hier voor de helft van de normale prijs blacklight minigolf konden spelen, moesten we dat natuurlijk doen. We hadden ons niet helemaal verdiept in de locatie en werden dan ook blij verrast een karretje mee te krijgen en onze eigen snack te mogen kiezen. “Popcorn of taco’s met een sausje?” “Wat wil je drinken? We hebben van alles, ja ook bijzondere biertjes”.

Black Light Mini Golf
Black Light Mini Golf

Zo begint ons potje indoor minigolf direct al goed. We krijgen nog 3D brillen mee en lopen de donkere ruimte binnen. “Wow”, er gebeurt zoveel om ons heen dat we niet eens weten waar te kijken. Golfen met een bril op blijkt trouwens best moeilijk te zijn, dus die doen we al snel af. Het is een afwisselende baan die ook voor kinderen goed te doen is en een hartstikke leuke activiteit om bijvoorbeeld ’s avonds te doen.

Black Light Mini Golf

Rondom Bochum

Kemnader See

Bij een weekendje in het Ruhrgebied denk je waarschijnlijk niet direct aan de natuur. In Bochum kun je stad en natuur echter prima combineren. Ongeveer twintig minuten rijden vanaf Bochum verbreedt de Ruhr zich tot de Kemnader See, een zo’n dertig jaar geleden aangelegd meer om de biodiversiteit in de regio te bevorderen. Je kunt hier dus niet zwemmen, maar het meer is wel zeel populair als plek om actief te zijn op het water. Suppen, waterfietsen of zeilen.

Kemnader See

Wij maakten een vaartocht over het meer met de MS Kemnade. Een vaartocht duurt en klein uur en natuurlijk kun je ook wat drinken aan boord. Onderweg is er genoeg te zien, van alle sporters op het meer tot heel veel zwanen en eenden.

Kemnader See

Eisenbahnmuseum Bochum

Het Eisenbahnmuseum, oftewel het treinmuseum, in Bochum ligt ook een eindje buiten de stad. Dit museum draait vooral om oude (stoom)treinen. Enkele treinen zijn van binnen te bekijken. Of je kunt met een trapje door het raam kijken om de historische inrichting te zien.

Eisenbahnmuseum Bochum

Normaal gesproken kun je hier met een historische trein naartoe rijden. In het weekend en tijdens vakanties zijn er vaak speciale activiteiten. Zo kun je zelfs met een draisine rijden, dit is een fiets op het spoor. Of een stukje over het smalspoor. Vanwege de corona maatregelen werden deze activiteiten tijdens ons bezoek niet aangeboden. Wat dan overblijft is een museum dat vooral leuk is voor de treinliefhebber.

Eisenbahnmuseum Bochum
Eisenbahnmuseum Bochum

Vervoer in en naar Bochum

Bochum is goed bereikbaar met de auto. Vanaf Utrecht is het ongeveer 2 uur. De trein is ook een optie en dan ben je nauwelijks langer onderweg. Vanuit Arnhem gaat er zeer regelmatig een rechtstreekse trein naar Duisburg. Hier kun je overstappen op de trein naar Bochum. Bekijk voor ticketprijzen de site van NS Internationaal.

Bochum is een uitgestrekte stad. Wil je naar plekken buiten de stad, zoals de Kemnader See, dan is het wel praktisch om een auto te hebben. In de stad zelf kun je ook gebruikmaken van het uitstekende openbaar vervoer. Op veel plekken staan ook nog een elektrische stepjes van Lime. Daarmee kun je makkelijk afstanden afleggen die anders net wat te ver zijn om te lopen. Ken je dit nog niet, lees dan mijn blog over de Lime elektrische step.

Hostel of hotel in Bochum

In Bochum is een ruime keuze aan accommodaties. Wij sliepen zelf bij Jugendherberge Bochum op loopafstand van de Bermuda3Eck. Ze hebben hier ook nette en ruime familiekamers met een stapelbed en een tweepersoonsbed. Er is een kleine parkeergarage waar we de auto kwijt konden. De kamers die uitkijken over de binnenplaats kunnen wel een beetje gehorig zijn. Het hostel heeft namelijk ook een eigen bar die tot laat open is. Oordopjes zijn dus geen overbodige luxe.

hotel in Bochum
hotel in Bochum

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over het Rijn en Ruhrgebied met kinderen waar je ook gebruik kunt maken van de RUHR.TOPCARD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top