Het Euro Space Center in de Belgische Ardennen is een heel gaaf dagje weg. Het stond al lang op onze verlanglijst om eens te bezoeken en de hooggespannen verwachtingen kwamen allemaal uit. Mede ook omdat ik gewacht had tot mijn dochter de leeftijd had dat Euro Space Center aansloot bij haar interesses en ze alles kon doen. Daarnaast waren we er lekker vroeg, wat zeker zorgt voor een betere beleving.
Wil je ook een gaaf, origineel en leerzaam uitje ondernemen met kinderen? Ik kan je Euro Space Center volledig aanraden. Boek je tickets wel van tevoren, want zeker in de schoolvakanties zitten ze vaak aan de maximale capaciteit.
Waar kun je Euro Space Center vinden?
Euro Space Center is gelegen in Transinne, vlakbij Libin in het zuiden van de Belgische Ardennen. Wanneer je in Nederland woont, is het eigenlijk te ver weg om een dagje op en neer te gaan en er dan ook direct bij opening om 9.00 uur al te zijn. Vanaf Maastricht is het anderhalf uur rijden, wat nog net kan, maar vanuit Utrecht ben je ruim drie uur onderweg.
Wij bezochten Euro Space Center dan ook tijdens een paar dagen België in de kerstvakantie. Die planden we specifiek voor Euro Space Center, we waren namelijk al eens eerder hier in de buurt op vakantie maar toen waren ze dicht voor een verbouwing. De regio rondom Euro Space Center leent zich uitstekend voor een vakantie in de Belgische Ardennen. Andere leuke attracties binnen een half uur rijden zijn bijvoorbeeld de Grotten van Han en Redu, een interactief kunstmuseum.
Hoe lang en vanaf welke leeftijd naar Euro Space Center?
Benieuwd vanaf welke leeftijd Euro Space Center leuk is? Entree voor Euro Space Center is gratis voor kinderen tot 110 cm. Dat is natuurlijk niet voor niks, want ben je kleiner dan 110cm dan kun je aan een aantal activiteiten niet meedoen. Activiteiten die volgens onze dochter juist het allerleukste zijn. Meer nog dan de lengte speelt ook inlevingsvermogen en interesse een grote rol in het boeiend maken van Euro Space Center. Het is wel zo handig als je kind zelf kan lezen en al wel enige kennis heeft van de wereld waarop we leven en het heelal.
Daarom zou ik persoonlijk Euro Space Center aanraden vanaf een jaar of acht, hoewel het natuurlijk altijd kind gebonden is. Met een kleuter of peuter zou ik niet aanraden naar Euro Space Center om te gaan, ze kunnen maar aan een beperkt aantal activiteiten meedoen en inhoudelijk is het veel te hoog gegrepen. Mocht je toch een jonger broertje of zusje meenemen, dan is het dus goed om hier rekening mee te houden en zelf wat vermaak mee te nemen zoals wat filmpjes op je telefoon.
Euro Space Center is een dag vullend uitje, zeker als het mooi weer is en je zowel het binnen- als het buitengedeelte kan bezoeken. Wij hadden helaas veel regen en konden buiten dus niks doen. We waren er vroeg, net na de opening en zijn uiteindelijk rond 13.30 uur weer gegaan. Als het minder druk was geweest, waren we nog wel langer gebleven om de dingen de we het leukst vonden nog een keer te doen.
Wat is er toe doen bij Euro Space Center?
Bij Euro Space Center is ontzettend veel te doen. Echter is niet alles toegankelijk als daggast. Euro Space Center organiseert namelijk ook astronautenstages voor scholen en minitrips voor gezinnen. Bij dat laatste ga je een heel weekend, blijf je overnachten en onderneem je onder begeleiding een aantal activiteiten die als daggast niet mogelijk zijn. Ik vertel je dan ook alleen over de activiteiten die je als reguliere bezoeker voor een ‘Dag als Astronaut’ kunt ondernemen.
Bij binnenkomst krijgen we direct de tip om als eerste naar de activiteiten te gaan die het meest populair zijn. Hoewel er wel een soort volgorde zit in het Euro Space Center is het dus niet nodig om die precies aan te houden.
Moonwalk XP / Marswalk XP
De eerste activiteiten waar we heen gaan is de maanwandeling. We zien al mensen hangen in een tuigje met een VR bril op. Het ziet er vanaf een afstandje best raar uit.
De instructeur legt uit dat we bij deze activiteit kunnen ervaren hoe het is om op de maan en op Mars te lopen. Op de maan moet je een beetje springen, terwijl je op Mars veel normaler kunt lopen. Dat willen we natuurlijk wel meemaken. Mijn dochter gaat eerst, daarna ik. Het voelt best echt en best wel apart. “Ik dacht dat je veel verder moest lopen”, zegt mijn dochter nadat ze heeft gezien hoe ik liep. Dat klopt, want terwijl je zelf op de maan of op Mars loopt, voelt het veel langer dan wanneer je ernaar zit te kijken.
Een erg leuke activiteit. Omdat deze activiteit beperkte capaciteit heeft, lopen de wachttijden hier later op de dag vaak erg op. Met bordjes worden die aangegeven en tijdens de uitverkochte dag in de kerstvakantie, wanneer wij er zijn, is er al vanaf 10.00 uur een wachttijd van 30 minuten.
Free Fall Slide
Onze volgende activiteit is de Free Fall Slide, waarbij je de gewichtsloosheid van de ruimte kunt ervaren. Mijn dochter is nog niet overtuigd. We zien hoe mensen omhoog gehesen worden gekleed in een overall en met een helm op en zich dan laten vallen. Pas wanneer we erachter komen dat je zelf mag aangeven hoe hoog je wil gaan, durft ze het aan. Je kan tot 8 meter hoog opgehesen worden, maar minder hoog kan dus ook. Je eindigt veilig op de dikke matrassen.
“Een veel te gek gevoel in je buik en best eng”. Ze is blij haar overall weer uit te kunnen trekken, maar toch trots dat ze het gedaan heeft.
Omdat er maar twee mensen tegelijk de vrije val kunnen ervaren, is dit ook een van de activiteiten waar je vaak moet wachten.
Mars Village
We lopen Mars Village in. Hoe zou een nederzetting op Mars eruitzien? Omdat we eerst naar twee activiteiten zijn gegaan, maken we nu ook pas echt kennis met het educatieve deel van het Euro Space Center. Ik ben direct onder de indruk. Er zijn boeiende filmpjes en veel interactieve displays. Zo zien we hoe je je moet scheren in de ruimte, met een soort stofzuiger zodat de haartjes niet door de cabine gaan zweven.
“Nog een keer kijken”. We hebben het begin van het filmpje van een dag in de ruimte gemist en mijn dochter vindt het zo interessant dat ze nog een keer wil kijken. Handig, want sommige dingen die we hebben gezien komen terug in een quiz die we op een van de displays kunnen spelen.
Tenslotte mogen we zelf met een Mars Rover rijden. Rondom een aantal obstakels naar een plek op de planeet waar we dan een code moeten scannen. Dat is nog best moeilijk, want net als met de echte Mars Rover kunnen er onverwacht communicatieproblemen ontstaan en zit er een vertraging in de opdrachten die je doorgeeft.
Space Flight Unit
Onze laatst attractie in de grote hal met daarin ook de Moon Walk, de vrije val en Mars Village is de Space Flight Unit. Inmiddels is het al drukker geworden en moeten we dus een kwartiertje wachten. De Space Flight Unit ziet eruit als een futuristische motor waar we op moeten liggen.
Vervolgens krijgen we een VR-Bril en het avontuur kan beginnen. Je vliegt als het ware door de ruimte en over Mars voordat je weet gaat landen. Je kunt zelf kiezen of je harder of zachter gaat, maar verder is het vooral “enjoy the ride”.
Space Tour
Na alle actie kiezen we nu voor een educatieve activiteit. De space tour is een route die je met een groep kunt lopen en die elke twintig minuten start. We moeten even wachten, maar die wachttijd komen we makkelijk door met de vele leuke spellen en quizzen in de wachtruimte. Blijkbaar had ik toch beter moeten opletten, want mijn dochter heeft meer vragen goed dan ikzelf.
Voor de Space Tour krijgen we beiden een audioguide. Ik die voor volwassen, voor haar de kinderversie. We gaan door verschillende ruimtes. In de filmzaal leren we bijvoorbeeld met linialen hoe groot de ruimte eigenlijk is. Verderop leren we meer over de ruimte wedloop van de Verenigde Staten en Rusland.
Natuurlijk is er ook aandacht voor de Belgische astronauten. Geen André Kuipers die bij mijn dochter net als bij de meeste Nederlandse kinderen wel bekend zal zijn. In plaats daarvan maken we kennis met Dirk Frimout en Frank De Winne. Na alle actie is het ook wel fijn om op een rustige manier veel informatie te krijgen. Hoewel voor ons het tempo wel iets omhoog had gemogen.
Planetarium
Een deel van de informatie die we kregen tijdens de Space Tour komt ook weer terug bij ons bezoek aan het planetarium. Tijdens de film leren we meer over de geschiedenis van ons sterrenstelsel en welke sterrenstelsels er nog meer in de omgeving zijn. Op een of andere manier weet de informatie mij niet direct te pakken.
Misschien ook omdat het planetarium vrij klein is en wat betreft kwaliteit van de film dus niet te vergelijken is met bijvoorbeeld die in Den Haag. Ook mijn dochter vond dit het minste van alle activiteiten in Euro Space Center. We gaan snel door, want er is nog genoeg te beleven.
Space Show 5 D
Op naar de Space Show 5D (met een 3D bril, wind en bewegende stoelen). We hebben geluk, want er zijn nog net twee plekjes over. Terwijl andere gezinnen moeten wachten op de volgende film mogen wij doorlopen. Bij de Space Show 5D ook een film, maar dan eentje met lekker veel actie. Hoe voelt het om op te stijgen en te landen op de maan. Het is een grappige filmversie met naast astronauten ook cartoon figuren die snel wat probleempjes op moeten lossen.
Space Rotor
‘Ik wil nog een keer”, mijn dochter is duidelijk. Ik ben zelf nog een beetje lichtelijk misselijk en verbaasd. Ze wist niet of ze hier wel in wilde, want wat ging er dan precies gebeuren. Wat als het te eng zou zijn. Ik moest haar echt overtuigen dat het vast goed zou komen, anders zou het hier niet staan.
In de Space Rotor ervaar je wat al die krachten met je lichaam doen als je opstijgt. Eigenlijk is het het beste te vergelijken met in een centrifuge staan. Rug tegen de muur, voeten tegen de muur, hoofd tegen de muur en dan gaan we draaien. De vloer onder onze voeten verdwijnt, maar we vallen niet naar beneden. Door de krachten blijven we aan de muur geplakt. Hoewel, als na ruim 2 minuten de vloer weer terugkomt, merken we toch dat we wel iets gezakt zijn.
Iedereen ervaart het weer anders, spannend, hard gillen.. Wij niet, sommige andere mensen wel. Mijn dochter vindt het geweldig, het is ”net een achtbaan”. Bij Euro Space Center mag je elke activiteit zo vaak doen als je wil. Dus ze heeft geluk en doet nog een paar extra rondjes.
Space Hub
Tenslotte nemen we nog een kijkje bij de Space Hub. Hier komen allerlei onderwerpen aan bod en leren we hoe uitvindingen gedaan voor de ruimtevaart die het leven op aarde nu makkelijker maken. Wat dacht je van een kruimeldief om kruimels in de ruimte mee op te zuigen. Of matrassen van TEMPUR® materiaal, eigenlijk ontwikkeld om astronauten te beschermen tijdens het opstijgen.
Buitengedeelte van Euro Space Center, de Cosmic Valley
Behalve het grote binnengedeelte is er ook nog een buitengedeelte bij Euro Space Center, de Cosmic Valley. Jammer genoeg was het weer bij ons echt te slecht, met veel regen, om hier wat te kunnen doen. Jammer, want we zien leuke speeltoestellen staan en diverse planeten. Er is een game die je hier kunt spelen en mochten je kinderen nog energie hebben, is er zelfs een wandeling van 6 kilometer.
Van andere gezinnen die zowel het buitengedeelte als het binnen gedeelte hebben bezocht, begreep dat je hier ook nog wel 1 tot 2 uur voor moet uittrekken. Het is een leuke aanvulling, maar het binnengedeelte is toch de grootse attractie van Euro Space Center in België.
Praktische tips voor je bezoek aan Euro Space Center
Ook een bezoek brengen aan het Euro Space Center in België? Een paar praktische tips!
Zorg dat je op tijd een reservering maakt via de website. Zeker in de schoolvakanties zitten ze regelmatig aan de maximale capaciteit en dan kan je dus niet meer spontaan binnen lopen. Daarnaast adviseer ik je om echt vroeg te gaan. Bekijk voor de exacte openingstijden de website. Ze zijn de meeste weekenden en de Belgische schoolvakanties ook doordeweeks geopend.
Tijdens ons bezoek waren tussen 9.00 en 10.00 uur de wachttijden kort, daarna liepen ze echt wel op. Plan ook zeker voldoende tijd, liefst de hele dag, in voor je bezoek aan Euro Space Center. Het zou jammer zijn als je de leukste en bijzonderste activiteiten, zoals een Moon Walk, moet missen vanwege langere wachttijden en gebrek aan tijd.
Bij het Euro Space Center is parkeerplek genoeg, parkeren is gratis. Euro Space Center heeft ook een restaurant met keuze aan zowel broodjes als warme gerechten.
Meer tips nodig? Lees ook ons uitgebreide blog over de Ardennen met kinderen of check de andere kindvriendelijk musea in België.