Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Noord-Bohemen met kinderen

Noord-Bohemen met kinderen

Noord-Bohemen is qua locatie een ideaal start- of eindpunt voor je vakantie met kinderen in Tsjechië. Het ligt vlakbij de grens met Duitsland en je vindt er prachtige natuurgebieden met magische namen, zoals het Boheems Paradijs en het Reuzengebergte. Wij gingen hier wandelen met onze kinderen en ontdekten wat er nog meer te doen is, zoals een rodelbaan en een glasblazerij. Lees hier al onze tips voor Noord-Bohemen met kinderen.

Wandelen in het Boheems Paradijs

Noord-Bohemen

In het noorden van Tsjechië, grenzend aan zowel Duitsland als Polen, vind je de provincie Noord-Bohemen met de regio’s Liberec en Ústí nad Labem. In Noord-Bohemen is veel mooie natuur te vinden, zoals het IJzergebergte, het Ertsgebergte, het Reuzengebergte, Boheems Zwitserland en het Boheems Paradijs.

Česká Lípa

In de winter zijn deze gebieden populair voor de wintersportliefhebbers en in de andere seizoenen voor actieve toeristen die houden van wandelen of fietsen. Met onze kinderen van 7 en 4 jaar oud bezochten we drie weken lang Tsjechië en begonnen we in Noord-Bohemen. We ontdekten de prachtige natuur wandelend, maar zagen ook wat de regio nog meer te bieden heeft.

Noord-Bohemen is qua locatie makkelijk te combineren met andere gebieden in Tsjechië, zoals West-Bohemen en de hoofdstad Praag.

Voor Tsjechië is een tolwegenvignet geregistreerd op je kenteken nodig, die je al vooraf online kunt kopen via onder andere de ANWB website of ter plekke wanneer je het land binnenkomt.

Česká Lípa

Wat te doen in Noord-Bohemen met kinderen?

De stad Liberec

De stad Liberec is de grootste stad van deze provincie en zeker een bezoek met je gezin waard als je op vakantie bent in Tsjechië. Je kunt hier spelen tussen de dino’s, er is een zwembad met een lasershow en je vindt er de oudste dierentuin van Tsjechië. Lees hier al onze tips in de stad Liberec met kinderen. In dit blog lees je al onze tips voor een bezoek aan de gehele regio Liberec en een aantal tips voor de regio Ústí nad Labem, die samen Noord-Bohemen vormen.

Liberec met kinderen

Regio Liberec

Bezoek de glasblazerij Rautis en ga zelf aan de slag met glas

De regio Liberec staat bekend om de eeuwenoude ambacht van het blazen van glazen kralen. De enige plek ter wereld waar er tegenwoordig nog glaskralen worden geblazen volgens deze oude traditie vind je in glasblazerij Rautis in Poniklá. Sinds enkele jaren behoort deze glasblazerij dan ook tot het immaterieel werelderfgoed van UNESCO.

glasblazerij Rautis

Wanneer we aankomen bij de glasblazerij valt ons meteen op dat er een bostovenaar bij de ingang staat. Dit figuur zijn we al vaker tegengekomen in deze regio. Wanneer we even later beginnen met onze Engelstalige rondleiding door de glasblazerij, horen we over de legende van de bostovenaar Krakonoš en begrijpen we dat hij volgens de oude volksverhalen een belangrijke rol heeft gespeeld in het proces van het glasblazen. Tijdens deze interessante rondleiding zien we met onze eigen ogen alle stappen in het (niet-geautomatiseerde) proces van het blazen van glazen kralen en kerstversiering.

glasblazerij Rautis

Allereerst wordt gedemonstreerd hoe het glas wordt verwarmd, er voorzichtig wordt geblazen in het glas en vervolgens in de mal gaat om te stollen. Vervolgens zien we op een andere plek hoe de holle glazen buisjes vanuit binnen veranderen in zilver na het toevoegen van een chemisch goedje met onder andere ammoniak. Even later ruiken we al door de verflucht wat de volgende stap in het proces zal zijn en wordt gedemonstreerd hoe de kralen geverfd worden in een basiskleur en hoe ze daarna met de hand verder beschilderd worden.

Tot slot worden de glazen balletjes van het buisje losgeknipt. Tijdens het hele proces kan het glas natuurlijk sneuvelen of niet goed blijken door bijvoorbeeld een luchtbel, waardoor elke stap in het proces risico’s met zich meebrengt. De glazen kralen worden momenteel voornamelijk gebruikt voor kerstversiering, maar zijn bijvoorbeeld ook onderdeel van de versiering van de lokale klederdracht.

glasblazerij Rautis

Hoewel de rondleiding al erg interessant was, vinden onze kinderen het nog interessanter worden als zij vervolgens zelf aan de slag mogen in het atelier om een figuur van glas maken. Er zijn verschillende voorbeelden en je betaalt voor het materiaal. Onze dochter van 4 jaar oud wil een vlinder maken en kiest alle benodigde vormen glaselementen zorgvuldig uit een grote collectie uit.

glasblazerij Rautis

Samen worden we stap voor stap door het proces geloodst en daarna maken we ook nog een kerstster. Niet traditioneel met twee kleuren, want onze kleuter heeft bedacht om dit met 18 kleuren te maken. Ook onze zoon en mijn man zijn samen druk bezig met twee verschillende soorten sterren. We zijn blij met onze zelfgemaakte souvenirs en deze hangen dit jaar sowieso in onze kerstboom, net zoals de schattige ballen die we in het winkeltje kopen. We vinden ze nog mooier nu we weten wat voor een intensief handwerkproces hierachter zit.

Vanuit de stad Liberec is het ongeveer een uur rijden naar Poniklá. Het is aan te raden om de Engelstalige tour vooraf te boeken.

glasblazerij Rautis

Rodelen, klimmen en wandelen in Harrachov

Ten noorden van Liberec vlakbij de grens met Polen ligt het leuke dorpje Harrachov. In de winter een skigebied, in de zomer een hele familievriendelijke bestemming. Ze hebben er zelfs een Harrachov Card waarmee je gratis allemaal leuke activiteiten kunt doen, zoals naar een funpark, minigolfen en een ritje met de rodelbaan.

Mumlava waterval

Ook zijn er diverse kindvriendelijke wandelingen rondom Harrachov. Zo liepen wij de Fox Trail naar de Mumlava waterval. Wil je alles weten over deze leuke bestemming in Noord-Bohemen? Lees dan hier ons blog over Harrachov met kinderen.

Rodelbaan Harrachov

Wandelen in het Boheems Paradijs

In het zuiden van Noord-Bohemen en deels in Oost-Bohemen, ligt het natuurgebied Boheems Paradijs. Wij gaan met onze kinderen in dit gebied wandelen in de buurt van Malá Skála in Železný Brod, bij Besedické skály. We navigeren daarvoor allereerst op de parkeerplaats Besedice. Vervolgens lopen we naar het startpunt van diverse wandelingen en kiezen we voor de ronde van zo’n drie kilometer. Deze wandeling heeft een vrij rustige start, maar daarna volgt een route met veel klimmen en klauteren over, tussen, langs en onder rotspartijen heen die in een bebost gebied liggen. We hebben (inclusief pauze) twee uur nodig gehad om de hele ronde te lopen.

Wandelen in het Boheems Paradijs

De wandeling heeft een hoog speurtocht-gehalte, want elke keer moeten we op zoek gaan naar de gekleurde wegwijzers op boomstammen of op rotsen, en juist dat speuren maakt het heel leuk voor onze kinderen. Helaas hebben we wat regenbuien onderweg, maar gelukkig fungeren de grote rotsblokken ook goed als een schuilplaats. De route is niet altijd gemakkelijk, vooral niet als het pad wat glibberig en modderig is geworden door de regen. Stevige schoenen en kleding voor verschillende weersomstandigheden zijn dus wel een aanrader! Het was een mooie, avontuurlijke wandeling en bovendien vrij rustig in vergelijking met andere, meer bekendere natuurgebieden in Tsjechië.

Wandelen in het Boheems Paradijs

Na de wandeling eten we naast de parkeerplaats nog iets bij het kleine restaurant Občerstvení u Parkoviště, wat Tsjechisch is voor ‘verfrissing op de parkeerplaats’. Ondanks deze ietwat ongezellige naam is het fijn zitten aan de picknicktafels en we lunchen er met toast met worst en het Tsjechische gerecht “langos”, een soort gefrituurd brooddeeg met kaas en knoflook.

Wandelen in het Boheems Paradijs
Wandelen in Tsjechië met de wandelapp

In heel Tsjechië heb je veel mogelijkheden om te wandelen in één van de vele natuurgebieden. Op de gratis app Mapy.cz staan al deze wandel- en fietsroutes en kun je zelf een route plannen.  Aan de hand van foto’s door gebruikers krijg je vooraf een redelijk indruk van wat je te wachten staat. Wij hebben deze app regelmatig gebruikt om een beginpunt te vinden, onze voortgang te monitoren via gps en om nieuwe wandelingen te ontdekken.

Wandelen in het Boheems Paradijs

Meer tips in de regio Liberec met kinderen

  • Wanneer je nog meer wilt zien van het Boheems Paradijs, kun je bij Malá Skála een kanotocht maken over de Jizera rivier; het is mogelijk om de terugweg te doen op de fiets of step. Of wandel langs de rotspartijen bij Hrubá Skála en breng een bezoek aan de speeltuin Šťastná Zemĕ in Hrubá Skála.
  • In Vratislavice nad Nisou (ongeveer tien minuten vanaf Liberec stad) is Nisapark te vinden: een grote buitenspeeltuin met veel springkussens, houten speeltoestellen, een grote zandbak en een kleine waterspeeltuin. Je betaalt een kleine entreeprijs voor het park. In Nisapark is een kleine horecagelegenheid en er zijn barbecues aanwezig.
  • Ga langs bij de geiten van Farma Pěnčín in Pěnčín. Op deze geitenboerderij met kaasmakerij kun je een rondleiding krijgen, in het winkeltje vind je wel 13 soorten geitenkaas en ook in het eigen restaurantje staan er gerechten met geitenkaas op de kaart. Daarnaast is het ook mogelijk om hier een glasblazerij te bezoeken, waar glazen kralen worden gemaakt, of om in de zomermaanden het toeristentreintje naar de Černá Studnice uitkijktoren te nemen.
  • Loop de educatieve kinderwandeling in de bossen bij Sedmihorky in het Boheems Paradijs: een kindvriendelijke, makkelijke wandelroute van drie kilometer met 17 stops, waarbij je bijvoorbeeld een houten xylofoon kunt spelen, je langs de oudste eikenboom van het Boheems Paradijs loopt en je bronwater kunt proeven. Aangeraden wordt om met de wandeling te starten bij de camping of de spa van Sedmihorky.
  • Ga naar de rodelbaan en speeltuin in Obří Sud Javorník in Jeřmanice. Met een lengte van 1100 meter is dit de langste bobsleebaan van Tsjechië. Je kunt hier ook met een kabelbaan de bergen op.

Regio Ústí nad Labem

Noord-Bohemen bestaat naast de regio Liberec ook uit de regio Ústí nad Labem. We hebben ook hier gewandeld en overnacht.

Boheems Zwitserland

In Ústí nad Labem ligt het gebergte Boheems Zwitserland. We maken hier met onze kinderen een wandeling naar de Edmundsklamm in Hrensko, wat in de buurt van de grens met Duitsland ligt. Lees in dit blog over wandelen in Boheems Zwitserland meer over deze wandeling en over de wandelroute naar de Narnia brug in Boheems Zwitserland. Vanwege bosbranden is de wandeling in de Edmundsklamm al enige tijd gewijzigd. Wij konden de wandeling lopen tot het opstappunt van het bootje en vervolgens vaart het bootje een stukje heen en weer terug, waarna je alleen de optie hebt om dezelfde weg terug te wandelen.

Edmundsklamm in Hrensko

Meer tips in de regio Ústí nad Labem met kinderen

  • Usti Nad Labem Zoo: leuke dierentuin met pinguïns, rode kangoeroes en meer dieren
  • Zámeček Větruše: kasteel met een heel mooi uitzicht waar je met een kabelbaan kunt komen
Edmundsklamm in Hrensko

Overnachten in de Noord-Bohemen

Tijdens onze dagen in Liberec verblijven we in het IJzergebergte nabij de stad Liberec. We overnachten hier in het dorpje Bedrichov en deze locatie is ideaal, omdat je vanuit het vakantiehuis zowel snel in de stad bent als in de dorpen en de natuurgebieden eromheen. Bedrichov is een wintersportdorpje, maar ook in de zomer vind je er toeristen die de bergen opzoeken om te wandelen of te fietsen. Vanaf het centrum van Bedrichov zijn er allerlei mogelijkheden om te starten met een fiets- of wandeltocht en er zijn een paar specifieke kinderroutes. Bij de blauwe route van 7 kilometer ga je op zoek naar het magische water, de groene route (5 km) gaat over het mysterie van de bomen en de rode route is de speurtocht naar het vuur (6 km). Bij het oplossen van de mysteries naar de verschillende elementen krijgen kinderen een kleine beloning.

Meer informatie is te vinden in het informatiecentrum van Bedrichov.

Wij logeren samen met onze kinderen in de accommodatie Útulny horský apartmán v Jizerských horách. Deze accommodatie bevindt zich aan de ene zijde van een groter huisje en heeft een terrasje, tuin met speeltuintje en een privé parkeerplaats. Er zijn twee slaapkamers voor in totaal vier personen, een badkamer met bad inclusief douche en op de benedenverdieping met woonkeuken vind je een knusse houtkachel. Daarnaast is er ook een wasmachine aanwezig. Het ruime vakantiehuis bevindt zich in een rustige omgeving; dit voelt nog extra zo omdat er geen WiFi of televisie in het huisje is.

Overnachten Liberec

In de regio Ústí nad Labem overnachten wij in Česká Lípa, wat na onze wandeling bij de Edmundsklamm ongeveer een uurtje rijden is. We verblijven in een 4-persoonsappartement van City Hotel Morris, gelegen aan het centrale kleurrijke plein van Česká Lípa. Het appartement is ruim opgezet en bestaat uit een hal met garderobe, keuken, eetkamer en een ruime badkamer en heeft twee slaapkamers.

Česká Lípa

In Česká Lípa is trouwens een heus wafelrestaurant met een menukaart vol met verleidelijke zoete en hartig belegde wafels, restaurant Pala-Waff. Dit vonden zowel mijn kinderen als ikzelf een fantastische uitvinding!

Česká Lípa

GezinOpReis bezocht de regio Liberec in samenwerking met Liberec Region en Visit Czechia. Bezoek Liberec Region voor meer tips over de stad en de regio of bezoek deze website voor tips over heel Tsjechië. Of ga naar al onze blogs over Tsjechië met kinderen. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top