Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Gezellig en knus, dit is Mechelen België

Gezellig en knus, dit is Mechelen België

Mechelen is de 5e stad van Vlaanderen en zo een knusse variant van de klassieke Vlaamse steden. Tijdens mijn bezoek aan Mechelen, België, kwam ik er achter dat de stad groot is in lekker eten, mooie plekken en kindvriendelijkheid. De stad heeft dan wel niet de bekendheid van steden als Brussel (eigenlijk niet in Vlaanderen), Brugge, Gent of Antwerpen maar het is zeker niet minder leuk. Klein maar fijn, een ideaal recept voor een ontspannen stedentrip.

Weekendje Mechelen

Mechelen België, mooie historie

Zodra ik het centrale plein “de Grote Markt” van Mechelen oploop is er geen twijfel mogelijk. Ik ben in België. De hele bouwstijl is precies waar ik op hoopte, kleurrijke huizen, sierlijke gebogen lijnen. Er zijn verschillende bouwstijlen te zien zoals het 750 jaar oude schepenhuis met twee wachttorentjes.

Het plein staat vol met terrasjes, jammer genoeg werkt het zonnetje tijdens mijn bezoek nog niet helemaal mee, maar dat doet niets af aan de gezellige uitstraling. Op het plein ga ik ook op zoek naar het bronzen beeld van “Opsinjoorke” dat gaat over een mooi volksverhaal (lees Wiki). Over volksverhalen gesproken, de Mechelaars hebben een bijzondere bijnaam, namelijk de ‘maneblussers’. Tijdens een rode maan dacht een man die uit de kroeg kwam dat de kerk in brand stond. De hele stad sloeg aan het blussen om er daarna beschaamd achter te komen dat er helemaal niks aan de hand was. Het klinkt bijna als een Belgenmop…

Mechelen kinderstad
mechelen-byhight02

“De Begijntjes van Mechelen”

Mechelen is van oorsprong een religieuze stad en dat merk ik aan de bouwwerken die er te zien zijn, zoals de diverse kerken. Toch had niet elke weduwe of alleenstaande vrouw zin om non te worden. Zeker niet de rijkere vrouwen, want als non moest je ook al je kostbaarheden inleveren. Zo onstonden de begijnhofjes, plekken waar alleenstaande vrouwen samen konden wonen, ver weg van glurende mannenogen. Ik liep door het Groot Begijnhof waar de dames vroeger woonden in de huizen. Knus denk ik, tot ik hoor dat er wel 4 of 5 vrouwen in een mini-huisje konden wonen (eigenlijk is dat nog knusser..).

Tegenwoordig zijn de oude begijnenwoningen in trek bij gezinnen. Omdat je in de stad vaak maar kleine tuintjes hebt zijn de rustige straatjes ideaal om als speelplaats te functioneren. Naast het Groot Begijnhof heeft Mechelen ook nog een Klein Begijnhof. In het Begijnhof zit de Brouwerij het Anker waar je terecht kunt voor een Gouden Carolus, een typisch Mechels biertje dat hier gebrouwen wordt.

begijnhof mechelen
begijnhof mechelen

Al deze informatie maakt een stadswandeling en de straatjes een stuk interessanter. Daarom is een stadswandeling met een gids ook aan te raden. Mocht je Mechelen met kinderen bezoeken dan zijn er ook twee stadswandelingen die je zelfstandig kunt lopen. Je kinderen zijn dan de gids met behulp van handige boekjes met opdrachten, vragen en weetjes. Meer tips voor gezinnen in ons blog “20 dingen om te doen in Mechelen Kinderstad“.

Bourgondisch Genieten in Mechelen

Waar moet je eten in Mechelen? Ik zou bijna willen zeggen: waar niet? Het lijkt wel of Mechelen een aaneenschakeling is van fijne restaurantjes met een hippe maar toch warme uitstraling.  Waar gewoon echte gerechten in flinke porties op tafel komen die je tot de laatste kruimel wilt opeten. Drie restaurants door mij getest zijn:

Il Cardinale – Sappige burgers en humor

Mechelen uit eten

“Thanks God, for burgers”, zeker voor die van Il Cardinale. Met grappige namen zoals “Mary had a little lamb” en “The Godfather”, als blogger had ik natuurlijk eigenlijk voor de “Selfie” moeten gaan maar ik kies voor de “Holy Gucacomole” en wat is die lekker. Super sappig, dik en vol met verse groentes.

Sava – Fijne Tapas op de Grote Markt

Lekker kleurrijk, dat is Sava. Gelegen in een mooi oud pand uit 1661 direct aan de Grote Markt is de inrichting modern en warm. Met veel hout en typische, spaanse tegeltjes. Hier at ik fijne tapas aan de gezellige lange houten tafels. Een inrichting die uitnodigt tot lekker lang tafelen met oude en nieuwe vrienden. Sava is ook een van de locaties waar je een Mechels “proevertje” (waarover later meer) kunt eten. Achterin het restaurant is een lekker loungehoek waar ook speelgoed staat.

eten in mechelen
eten in mechelen

De Cirque – Belgische keuken aan de Vismarkt

De Vismarkt is een leuk pleintje gelegen aan de Dijle in Mechelen. Er zitten hier meerdere restaurants en terrasjes. Je hebt uitzicht over het de havenwerf met drie mooie oude huizen. Het is duidelijk: vroeger was dit de haven en op de brasserie menukaart dan veel visgerechten. Ik ging voor een klassieker: stoofvlees met frietjes.

vismarkt mechelen
vismarkt mechelen

Lekkere trek – Proevertjes

Ook voor lekkernijen heb je in Mechelen keuze in overvloed. Wanneer je Mechelen met kinderen bezoekt dan moet je zeker het pretpakket kopen waarmee je voor een paar euro op vijf verschillende plekken in de stad lekkernijen kunt proeven zoals een appeltaartje, ijsje en een stukje fruit. Bezoek je Mechelen zonder kinderen dan is er ook een alternatief met naast het appeltaartje onder andere een biertje en stukje kaas.

De Sint-Romboutskathedraal

Al twee dagen kijk ik naar de toren en bedenk me dat ik die ook nog op moet. Of eigenlijk wil, want als er een toren is wil ik die ook beklimmen. Er is altijd een moment dat ik denk, waarom is dit leuk, maar eenmaal boven is de beloning groot.

De toren in Mechelen België klinkt met 97 meter behoorlijk hoog, maar de beklimming is vergeleken met de 99 meter hoge kerktoren in Bremen, of de 75 meter hoge Peperbus in Zwolle een stuk prettiger. Alleen tot aan de eerste stop is het even bikkelen en daarna zijn het telkens kippe-eindjes tot aan de volgende verdieping. Onderweg is er van alles te zien zoals de luidklokken en de beiaardkamer.

mechelen kathedraal
mechelen kathedraal
Mechelen romboutstoren
Mechelen by night

Waar te slapen in Mechelen

Er zijn in Mechelen ruim 20 hotels en ook Airbnb is een optie. Ik sliep in het het Novotel. Dit centraal gelegen hotel heeft ruime kamer met grote bedden en eventueel een bank met uitschuifbed voor kinderen. Er is een douche en bad aanwezig en een uitgebreid ontbijtbuffet. Fijn is ook de kleine maar gezellige lobby en bar waar je terwijl je kinderen slapen nog even lekker wat kunt drinken en samen de dag door kunt nemen. Een hotel met alle service en faciliteiten die je verwacht bij een hotel in deze klasse.

Heb je iets te vieren dan zou je de Martins Paterhof kunnen overwegen. Gebouwd in een oude kerk heeft dit hotel het een unieke sfeer.

Mechelen hotel

Hoe kom je er?

Mechelen is vanuit Nederland goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De NS heeft rechtstreekse treinen vanuit Roosendaal die er 45 minuten over doen. De stad zelf is lekker compact en vrijwel alles is op loopafstand. Naar de dierentuin Planckendeal en naar het Technopolis “Het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie “ kan je een bus nemen. Ga je met de auto dan zijn deze plekken minder dan 10 minuten rijden vanaf het centrum.

Mechelen belgie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top