Home / Nederland / Drenthe / Leren over de planeten op het Melkwegpad in Hooghalen, Drenthe

Leren over de planeten op het Melkwegpad in Hooghalen, Drenthe

Wandelen in Drenthe met kinderen? Het Melkwegpad in Hooghalen, vlakbij voormalig kamp Westerbork, is een van de kinderwandelingen in de provincie. De wandeling heeft een lengte van een kleine 2km, loop je hetzelfde pad terug kom je op een kleine 4km. Of loop een iets langere route via Kamp Westerbork terug. Het Melkwegpad in Drenthe is het leukste om te lopen met kinderen die al zelf kunnen lezen en die het interessant vinden om mee te leren over de sterren.

Er zijn onderweg geen echte klim- of speeltoestellen. Zoek je zoiets, dan zijn er in Drenthe geschiktere wandelroutes voor gezinnen. Het Ipadwegpad is bijvoorbeeld een toffe route en wij zijn ook enthousiast over het Roekpad bij Echten.

Melkwegpad

Melkwegpad Drenthe

Het Melkwegpad start op de grote parkeerplaats van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route is makkelijk te herkennen aan het blauwe bord dat hier staat. De route is verhard en dus ook prima geschikt om een kindje in een kinderwagen mee te nemen.

Vlak na de start van de route komen we bij een zanderige kuil met drie houten sculpturen. In de zomer vast een fijne plek om te spelen, maar nu in de winter niet.

Melkwegpad

We komen ons eerste planetenbord tegen. Het is Pluto, hoewel eigenlijk dus geen planeet meer. Op het bord wordt informatie gegeven over waarom Pluto nu een dwergplaneet is. Wat het meeste indruk maakt op mijn dochter is de gemiddelde temperatuur op Pluto, dat is wel heel erg koud. “Waar zou je het liefste willen wonen, Mama?” Ik weet het wel. “Doe mij maar aarde” is blijkbaar flauw en ik moet kiezen uit temperaturen van min honderd of temperaturen waarbij je wegsmelt.

Melkwegpad
Melkwegpad

Vanaf Pluto is het een eind lopen naar de volgende planeet. Het Melkwegpad in Hooghalen is namelijk op schaal. De looptijd van planeet naar planeet is in verhouding met de daadwerkelijk afstand. Daardoor duurt het aan het begin lang voordat je een planeet tegenkomt en staat er aan het einde een aantal vlak bij elkaar.

Melkwegpad
Melkwegpad

Tussen de planeten door zijn er nog informatiekasten die meer vertellen over het heelal. Dit is een onderwerp dat mijn dochter ook op school heeft gehad en best boeiend vindt. Ze wil graag meer weten over de Melkweg. “Vroeger dacht ik dat dat over melk ging, maar het gaat over sterren”. Dit pad bestaat inmiddels al meer dan tien jaar en dat merk je wel een beetje. Tegenwoordig zijn er boeiendere manieren om kinderen informatie te geven dan in zo’n glazen kast. Het vraag best veel leeswerk en voor onze zeven jaar oude dochter is het soms ook echt wel wat te ingewikkeld taalgebruik.

Het is een mooie wandeling door een oud bosgebied met enorme bomen. Zelfs in de winter is het nog sfeervol, met dank aan de vele naaldbomen en het groene mos.

Melkwegpad
Melkwegpad

Op de route zijn ook twee doe-stations. Een grasveld met twee groene schotels. Hier kun je fluisteren en door de werking van de schotel toch horen wat de ander zegt. Altijd leuk! Op de volgende plek kun je door middel van gewichten een idee krijgen van de zwaartekracht op aarde, Jupiter en de maan. “Op Jupiter zou ik bijna niet kunnen lopen zo zwaar is het”. Het werkt in ieder geval goed om het concept zwaartekracht uit te leggen.

Aan het einde van het Melkwegpad komen we bij de radio telescoop Westerbork. Niet één, maar maar liefst 14 telescopen op een rijtje die alle geluiden uit de ruimte proberen op te pikken.

Melkwegpad

Wat is er nog meer te doen in de omgeving

Het Melkwegpad in Drenthe ligt naast voormalig kamp Westerbork. Het is dan ook logisch om een bezoek aan het Melkwegpad te combineren met een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vind je dit spannend of weet je niet vanaf welke leeftijd je kinderen mee kunt nemen? In ons blog over het bezoeken van een concentratiekamp of oorlogsmuseum met kinderen geven we je een aantal tips.

Meer tips voor de omgeving kun je vinden in ons blog over uitjes in Drenthe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top