Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Antwerpen met kinderen, kindvriendelijke hotels en de leukste kinderactiviteiten

Antwerpen met kinderen, kindvriendelijke hotels en de leukste kinderactiviteiten

Antwerpen met kinderen? Is dat een leuke stad met het hele gezin? De afgelopen paar jaar bezochten meerdere van onze bloggers de stad met kinderen in verschillende leeftijden. 

Je kunt in Antwerpen heel goed shoppen en in de knusse straatjes zitten ook veel gezellige restaurantjes. Natuurlijk is er de dierentuin en Antwerpen heeft veel musea waarvan een aantal kinderactiviteiten hebben. Jammer genoeg gaan de meeste niet verder dan een simpele speurtocht en ontbreekt het Antwerpen nog aan een uitgebreid interactief belevingsmuseum voor gezinnen.

Antwerpen is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de Thalys ben je zelfs in iets meer dan een uur vanaf Amsterdam CS in Antwerpen. (Bekijk hier de aanbiedingen van NS Internationaal naar Antwerpen). Buiten het centrum van Antwerpen zijn er een aantal mooie parken en zelfs een stadsstrand.  

Antwerpen met kinderen

Antwerpen met kinderen

Kindvriendelijk hotel Antwerpen

Wanneer je in het zuiden van Nederland woont kan je natuurlijk kiezen voor een dagje Antwerpen (hoewel het verkeer rond Antwerpen een drama is). Maar er is meer dan genoeg te doen voor een weekendje Antwerpen of gebruik Antwerpen als basis van een langere vakantie in België met kinderen. In Antwerpen zijn verschillende kindvriendelijke hotels te vinden. 

Radisson Blu Astrid Hotel

Het modern ingerichte Radisson Blu Astrid Hotel is heel centraal gelegen in Antwerpen. Het hotel ligt tegenover het Centraal Station en op een paar minuten loopafstand van de Zoo Antwerpen. Als je met de auto komt, is parkeren mogelijk in de ondergrondse parkeergarage.

Het hotel beschikt over 247 standaardkamers, junior suites en appartementen. De ruime junior suites hebben een prachtig uitzicht over Antwerpen en zijn geschikt voor 2 volwassenen en 2 kinderen. De junior suites hebben een bad en een aparte douche.

Na een vermoeiende dag rondslenteren door Antwerpen of na het bezoek aan de Zoo Antwerpen kun je heerlijk ontspannen in het zwembad, bubbelbad of de sauna van het hotel. Het ontbijtbuffet is zeer uitgebreid met verse broodjes, sapjes en warme gerechten. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid

kindvriendelijk hotel antwerpen
kindvriendelijk hotel antwerpen
kindvriendelijk hotel antwerpen

Ramada Plaza Antwerpen (Mercure Antwerp City South)

Mercure Antwerp City South, voorheen Ramada Plaza is een hotel in buiten het centrum van Antwerpen. Handig voor wie met de auto is en gratis wil kunnen parkeren. Bovendien krijg je hier een uitstekend hotel voor een veel lagere prijs dan wat gebruikelijk is in Antwerpen. Bus 22 zit om de hoek en hiermee sta je in 20 minuten in het centrum. 

De familiekamers bij hotel Ramada zijn erg groot. Wij hadden een enorm twee-persoonsbed en voor onze dochter was er een bank die uitklapte tot ook een groot twee-persoonsbed. Zelfs met die twee bedden was er nog meer dan genoeg ruimte over in de kamer. Ook de ruime kast en het bureau zijn erg prettig. Wij hadden een badkamer met bad, maar zonder losse douche. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

antwerpen met kinderen hotel
antwerpen met kinderen hotel

Antwerpen Central Youth Hostel

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hostel in Antwerpen? Het Antwerpen Central Youth Hostel (vergelijkbaar met StayOkay in Nederland) heeft familiekamers. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid.

Kinderactiviteiten Antwerpen

Antwerpen dierentuin

De ZOO van Antwerpen is één van de oudste dierentuinen ter wereld en al meer dan 175 jaar oud. Zo lang gaat blogger Esmeralda er uiteraard nog niet heen, maar dat het voor haar een stukje jeugdsentiment is, staat zeker vast. Van kleins af aan was dit de dierentuin waar ze met haar ouders heen ging en nu zet ze de traditie voort met haar eigen zoontje. Maar wat maakt de ZOO in Antwerpen met kinderen dan zo leuk?

De ZOO is eigenlijk een attractie op zich, omdat de gebouwen tot het cultureel erfgoed van de stad behoren. Sinds 2007 wordt er flink uitgebreid en dat is best bijzonder, omdat de dierentuin in hartje Antwerpen, naast het Centraal Station, ligt. De oude details worden nu gecombineerd met nieuwe, moderne verblijven en dat is wel zo fijn natuurlijk. Zo wandel je bijvoorbeeld tussen de buffels over de savanne! Er is een aantal bijzondere dieren, waaronder bijvoorbeeld okapi’s, koala’s en amoerluipaarden. Ook is er een zeeleeuwenshow (die viel erg in de smaak bij ons zoontje) en een nachtdierenverblijf waar je in het donker luiaards en aardvarks kan spotten.

China Light ZOO

Het hele jaar door worden er bijzondere evenementen in de ZOO Antwerpen georganiseerd. De China Light ZOO is daarvan misschien wel de bekendste. In de maanden december en januari wordt de ZOO verlicht met enorme Chinese beelden.

De ZOO is 365 dagen per jaar geopend. Entree is niet goedkoop en online ben je het goedkoopst uit. Ook in de winter krijg je korting op de entree. Tip: met diverse abonnementen van Nederlandse dierentuinen, bijvoorbeeld Blijdorp, mag je één keer per jaar gratis de ZOO bezoeken. Parkeren is niet gemakkelijk en vrij duur in de buurt. De trein is daarom aan te bevelen, want die stopt op steenworp afstand. Of combineer een bezoek aan de ZOO Antwerpen met kinderen met een weekendje in de stad.

antwerpen station

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Antwerpen heeft meerdere mooie kerken maar degenen die je echt niet mag missen is de onze-lieve-vrouwenkathedraal. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van Antwerpen, en een een herkenningspunt in de stad. Van binnen is de kathedraal mooi ingericht. 

Van april tot en met september is de toren in het weekend te beklimmen. Wel even reserveren en geschikt met kinderen vanaf acht jaar.  

antwerpen kathedraal
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Plopsa Station Antwerp

Plopsa Station Antwerp (voorheen Comics Station) is een indoor pretpark in Antwerpen, waar Belgische stripfiguren de hoofdrol spelen. We hebben dit pretpark in Antwerpen nog niet zelf bezocht omdat dit echt een uitje is waar je minimaal een halve dag voor nodig hebt en die zie je ook terug in de prijs. Bekijk de website voor meer informatie en openingstijden. Ben je benieuwd welke pretparken je nog meer kunt vinden in België, lees hier de uitgebreide blog over de leukste pretparken in België.

Expeditie A zoektocht door Antwerpen

Ook leuk, “Expeditie A” een zoektocht voor kinderen vanaf 6 jaar. De hele wandeling duurt ongeveer 3 uur, opdrachten inbegrepen. Het start- en eindpunt is de Grote Markt. De wandeling situeert zich voornamelijk in de historische binnenstad en biedt de keuze uit een route van 3 of van 5 kilometer. Boekjes voor deze route zijn te koop (5 euro) bij de kantoren van Visit Antwerp in de stad. 

De Ruien

Onder de grond van Antwerpen in de voormalige grachten en riolen kan je nu een wandeling onder de stad maken. Kinderen vanaf 10 jaar zijn ook welkom. Mijn dochter was nog wat te jong maar ik mocht wel met haar een korte boottocht maken. We dalen af en lopen langs de laarzen die wandelaars mee krijgen. Dan opeens is het heel donker en mijn dochter knijpt stevig in mijn hand. Ook het eerste stukje op de boot vond ze best spannend. 

Onze ogen wennen echter al snel aan het donker en er wordt een stukje verteld over het ontstaan van de Ruien. Ondertussen speuren we naar ratten en andere dieren maar helaas. De geur hier beneden is indringend maar niet echt vies en het water ziet er verrassende helder uit. De gekleurde lichten geven een bijzonder effect aan de omgeving “Als ik groot ben kom ik terug voor de wandeling” zegt mijn dochter. Dit bijzondere uitstapje is goedgekeurd! Kaartjes voor de korte boottocht door de Ruien kan je alleen ter plekke kopen en de boottochtjes kunnen alleen plaatsvinden als de waterstand het toelaat. 

Antwerpen met kinderen de ruien
Antwerpen met kinderen de ruien
Antwerpen met kinderen de ruien

Het Steen

Het Steen is een kleine Burcht in Antwerpen die al heel oud is. Dit poortgebouw komt uit 13e eeuw en is mooi gelegen aan de rivier. Behalve de buitenkant bekijken is er hier op dit moment niet meer te doen. Bezoek hier de website voor meer informatie qua openingstijden en activiteiten.

antwerpen met kinderen het steen

Kindvriendelijke musea in Antwerpen

In Antwerpen zijn er verschillende musea met kinderactiviteiten. Geen van de musea die wij in Antwerpen bezochten bood ons pro-actief een kinderactiviteit aan. Bekijk dus van te voren de website en vraag erom bij de balie voor je de tentoonstelling in loopt. 

Ga je met kinderen naar Antwerpen en wil je meerdere van deze musea bezoeken dan is het slim om de Antwerp City Card aan te schaffen. Met deze pas krijg je 24, 48 of 72 uur toegang tot een heleboel musea, diverse kerken en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. 

Mas Museum aan de Stoom

Het Mas is een museum in Antwerpen in een prachtig gebouw met dakterras met uitzicht. Het terras kan je gratis bezoeken en is echt de moeite zelfs als je geen tijd hebt voor het museum zelf. Buiten het museum is ook een kleine overdekte speeltuin voor jonge kinderen. 

antwerpen met kinderen speeltuin
antwerpen met kinderen MAS
antwerpen met kinderen MAS

Het museum heeft verschillende ruimtes met tentoonstellingen. Als archeologieliefhebber en fan van Latijns-Amerika viel vooral de collectie precolombiaanse voorwerpen bij mij in de smaak. “Kijk dat zijn wij”, onze dochter wijst naar een beeldje van een papa en mama met baby. Dit soort kunst met dieren en mensen figuren is ook heel toegankelijk voor kinderen. 

antwerpen met kinderen MAS
antwerpen met kinderen MAS

Op de website had ik gelezen dat er ook dingen te doen zijn voor kinderen maar in de zalen mis ik dit.  We gaan terug naar beneden om het te vragen. Volgens de dame staan er kaarten bij de ingang van elke ruimte. Ik zoek en vind een paar kaarten maar de opdrachten die erop staan zijn zelfs voor mijn vijf jaar oude dochter nogal ver gezocht: “Zoek het schilderij met een hond, vroeger werden honden gebruikt om karretjes te trekken. Wat zou een hond daarvan vinden, maak er een toneelstukje van.”

Nog een keer terug naar de balie want ik heb ook wat gelezen over een piratenspeurtocht. Pas als we daar specifiek om vragen krijgen we een grote placemat mee met opdrachten. Dus check altijd van te voren de website of er op dat moment nog iets extra’s is voor kinderen.

antwerpen met kinderen MAS

Portopolis

Kom eens een kijkje nemen bij Portopolis! Het is een super leuk en gratis plekje naast het MAS waar je alles over de Antwerpse haven kunt ontdekken. Als je een VR-bril opzet, voelt het alsof je echt in de haven bent en kun je rondkijken alsof je er echt bent! Daarnaast kun je ook over een grote foto van de haven lopen en leren over de leuke hotspots die de haven te bieden heeft.

Museum Plantin Moretus

Het museum Plantin Moretus is het eerste museum ter wereld dat werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het is een oude drukkerij in een 16e eeuws pand met authentiek voorwerpen. Ook zijn er een aantal woonvertrekken te zien. Wanneer je echte interesse hebt in boekdrukkunst kan je uren rond kijken maar als gewone bezoeker liep ik er vrij snel doorheen.

antwerpen kinderactiviteiten plantin moretus
antwerpen kinderactiviteiten plantin moretus

Er is een ruimte die interessant is voor gezinnen met kinderen. Je kunt je hier verkleden en wat dingetjes doen. Hier is een ook een drukker aan het werk en deze laat graag zien hoe dat vroeger ging. Interessant weetje: de tampons die werden gebruikt om de inkt op te brengen werden vroeger bekleed met de huid van een hond. Deze is het minst poreus. 

Bezoek je dit museum met een kind van acht jaar of ouder dan is er ook een speciale kinderaudiotour.

antwerpen kinderactiviteiten plantin moretus

Red Star Line Museum

Van de verschillende musea in Antwerpen was het Red Star Line Museum veruit de favoriet van mijn dochter. En dat ondanks (of dankzij) dat ze er dikke tranen met tuiten huilde. 

Het Red Star Line Museum is een bijzonder museum in Antwerpen waar verhalen van de landverhuizers (emigranten) centraal staan. Ze hebben verschillende kinderactiviteiten. In de vakanties worden in de ruimtes koffertjes neer gezet waarmee kinderen een code kunnen kraken. Wij kiezen echter voor de kinderactiviteit met de “familiekoffer” (vanaf 6 jaar, maar met hulp ook te doen voor jongere kinderen).

We krijgen een koffer mee vol spullen en een apart boekje. Op verschillende plekken in het museum stoppen we. In plaats van het verhaal op de borden vertel ik hier mijn dochter uit het boekje. Een verhaal op kinderniveau over verschillende kinderen die met hun ouders gingen emigreren. “Schuif eens op” we zitten op een bankje in een “trein”. Moet je voorstellen dat je hier tien uur lang moest zitten met het hele gezin. Als je arm bent in een trein zonder ramen. Op een andere plek spelen we een potje memory. Hoe verder we door het museum gaan hoe verder we ook onderweg zijn op onze reis. We leren de verschillen tussen rijke plekken op de boot en de arme plekken op de boot. Mijn dochter mag kiezen wat ze het liefste wil, de mooie 1e klas kamers natuurlijk met het zwembad. 

Antwerpen met kinderen red star line museum
Antwerpen met kinderen red star line museum

Een verhaal in het bijzonder raakt mijn dochter. We leren haar al kennen als ze in Rusland woont, reizen met haar mee naar Antwerpen en gaan dan op de boot. Een meisje van negen dat met haar mama en broertjes naar Amerika gaat. Haar vader is daar al. Maar eenmaal in Amerika wordt ze uit de rij gehaald. Ze heeft een besmettelijke oogziekte en moet terug naar Antwerpen. Helemaal alleen waar ze in een opvanghuis komt te wonen. Dikke tranen rollen er over mijn dochters gezicht. Zo zielig vindt ze het voor het meisje. Ze probeert het nog een paar keer maar pas 5 jaar later wordt ze gelukkig weer herenigd met de familie.

Ondanks of misschien wel dankzij de tranen vind mijn dochter dit een heel mooi museum. Dit is een plek waar ze later nog over praat en echt helemaal op is gegaan in het verhaal van de emigranten. 

Antwerpen met kinderen red star line museum
Antwerpen met kinderen red star line museum

Rubenshuis

Het Rubenshuis museum is nog tot 2027 gesloten voor renovatie, wel zal een nieuw te bouwen gedeelte in 2024 open gaan.

In Antwerpen zijn verschillende musea met kunst en schilderijen. Wij kozen voor het Rubenshuis omdat hier een muizenspel is voor kinderen. Onze dochter verwachte dat dit net zoiets zou zijn als het muizenspel wat ze in Nederland speelde in het bakkerijmuseum in Hattem. Hier moet je muizen zoeken die zich verstopt hebben in het museum. De muizen in het Rubenhuis zitten echt alleen in het boekje. Ze vragen je opdrachten te doen in een aantal verschillende kamers. Wat zou Rubens bijvoorbeeld verzameld kunnen hebben? En welke voorwerpen bestonden er toen nog niet. Ook de stickers die op de juiste plek geplakt moeten worden vallen in de smaak. 

antwerpen kinderactiviteiten rubenshuis
Antwerpen rubenshuis met kinderen

Het is in het Rubenshuis erg druk met veel toeristen, maar de schilderkunst is wel heel toegankelijk voor kinderen. Na een tijdje hebben we een relatief rustige plekje gezocht en onze dochter koos zelf de schilderijen die ze mooi of interessant vond. Zo heeft ze wel vijftien minuten voor een jachttafereel zitten kijken wat er allemaal te zien was. 

antwerpen kinderactiviteiten rubenshuis
antwerpen kinderactiviteiten rubenshuis

Museum Vleeshuis

Museum Vleeshuis is het muziekmuseum van Antwerpen. Toen wij het bezochten was het net weer open na een restauratie. Dit museum is het meest interactieve museum van Antwerpen voor kinderen. 

Wanneer we erom vragen krijgen we een telefoon mee met daarop een aantal verschillende opdrachten. We lopen door het museum en de app vertelt ons wat we moeten doen. “Je hoort vier verschillende snaar-instrumenten, kan je raden welk geluid welk instrument is”. Even later moeten we een puzzel maken van een schilderij met daarop trommels uit het Ottomaanse rijk. De Ottomanen waren zover bekend de eerste legers die gebruik maakten van muziek. Om de soldaten op te peppen maar ook om de belegerde steden geen moment van rust te geven. 

“Haha wat dansen die mensen raar”, mijn dochter lacht hard om een filmpje uit de jaren zestig. De jurken uit de jaren vijftig vindt ze dan wel weer mooi en ze wil ook best zelf een dansje wagen in de historische balzaal in de kelder. Op de website staat dat de app geschikt is voor kinderen vanaf acht jaar, maar mijn dochter van vijf had er ook heel veel lol in en kon het grootste deel van de opdrachten zelfstandig uitvoeren. 

antwerpen met kinderen museum vleeshuis
antwerpen met kinderen museum vleeshuis

Ze loopt enthousiast rond en ondertussen kan ik nog wat rond kijken en de bordjes lezen bij de verschillende historische muziekinstrumenten. Af en toe moeten we wel iets lezen en dan help ik een handje. Hoewel het museum niet heel groot is, is dit echt een leuk uitje in Antwerpen met kinderen. 

museum vleeshuis antwerpen met kinderen

Chocolade Nation

Chocolade Nation is een nieuw museum dat eind 2018 werd geopend. Het beloofd het grootste Belgische Chocolademuseum ter wereld te zijn. Wie aan België denkt denkt uiteraard aan de wereldberoemde Belgische chocolade. In Chocolate Nation, het grootste chocolademuseum ter wereld dat zich bevindt in Antwerpen word je meegenomen op de bijzondere reis van Belgische chocolade. Veertien gethematiseerde ruimtes laten je het proces van het maken van Belgische chocolade op een interactieve manier zien.

Chocolate nation Antwerpen

Bij de ingang van het museum ontvang je een audioapparaat en je gaat in kleine groepjes door de verschillende ruimtes van het museum. Kunnen jouw kinderen Le Petit Chocolatier vinden die in elke ruimte ergens verstopt aan het werk is? Aan het eind van de tour ontvangen zij een leuke badge van Le Petit Chocolatier. De tour door het chocolademuseum duurt in totaal ongeveer 1,5 uur. En natuurlijk kan er ook chocolade geproefd worden. Aan het einde van de tour staan apparaten met verschillende smaken chocolade.

Chocolate nation Antwerpen

Welke smaak is jouw favoriet? In de museumshop kun je onder andere chocolade uit het eigen atelier kopen. Willen jij en gezin zelf aan de slag met chocolade? In Chocolate Nation kun je een chocolade workshop doen (tegen extra betaling) waarin een chocolatier je alles leert over chocolade maken. Voor meer informatie over de openingsprijzen, toegangsprijzen en workshops kun je terecht op de website van Chocolate Nation .

Chocolate nation Antwerpen

Liefkenshoek fort

Je verwacht het niet maar in de haven van Antwerpen tussen alle containerschepen en industrie zit nog een leuk interactief museum in een oud fort. Je kan je naam in morse schrijven, verschillen zoeken tussen schilderijen en zelf een fort bouwen. Je leest er meer over in ons blog over fort Liefkenshoek.

Liefkenshoek fort

Evenementen in Antwerpen

In Antwerpen worden het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd met thema’s zoals fashion, kunst en sport. Voor het hele programma bekijk de website van visit Antwerpen.

De Ronde van Vlaanderen

De Hoogmis, zo wordt het jaarlijkse hoogtepunt op fietsgebied genoemd in Vlaanderen op de 14e zondag van het jaar. De Ronde van Vlaanderen is een evenement waar de regio rond Oudenaarde voor uitloopt. Namen als de Oude Kwaremont, Berendries, Koppenberg en Paterberg hebben een legendarische lading. De start was jarenlang in Sint Niklaas, vanaf 1998 in Brugge en sinds 2017 heeft Antwerpen flink in de buidel getast voor de start. En die kans laten ze niet glippen: met groot vertoon worden fanzones opgericht waar kinderen met kleine MTB’s, steps en andere fietsjes rondjes kunnen rijden over een parcours. De ploegenpresentatie is een groot festijn waarbij het twee uur voor de start al flink volstaat op de Grote Markt. De start op de kades leveren ook voldoende spektakel. Kom op tijd naar de ploegenpresentatie en je ziet bijna 200 van de beste wielrenners ter wereld langsrijden op een meter afstand. Zo kon ik (Marcel) nog even snel een selfie schieten met Peter Sagan, drievoudig wereldkampioen, terwijl hij op een meter afstand langzaam voorbij kwam rijden.   

Op zondag is de koers voor de beroepsrenners en de junioren, maar op zaterdag is er ook al veel te beleven. Zo’n 16000 amateurs rijden dan de route, waarvan 6000 starten vanuit Antwerpen. Via de route die de profs grotendeels rijden, fiets je over smalle landwegen, over betonplaten en over kasseien. De beklimmingen worden gedetailleerd aangegeven met een bord en een vlag die de top aanwijst. Naast de kanten staat publiek om je aan te moedigen met een biertje in de hand. Het was een geweldig gevoel om de 230 km te rijden waar de dag er na je idolen voorbij zouden komen. Alles was al opgebouwd voor de race met de VIP-tenten en de dranghekken. In het publiek staan zelfs de profs en de VIPs te kijken hoe het wegdek erbij ligt. Zo hebben wij Steven Rooks gespot en bleek ook Bram Tankink te hebben staan kijken.

antwerpen met kinderen ronde van vlaanderen

Toen ik hem reed, was het grotendeels droog en dat was wel mijn redding. Vanwege een val een week eerder kon ik mijn stuur niet zo goed vasthouden en bij nat weer had ik dan wel een probleem gehad: kasseien en steile beklimmingen nemen in de regen is namelijk hard werken! Nu was het een prachtige tocht met mooie vergezichten, enthousiaste mensen en een sfeer die je nergens anders tegenkomt tijdens het fietsen. 

Voor dit weekend lopen de hotels snel vol, dus boek op tijd. Om in te schrijven voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo (75, 170 of 230 km) moet je de website of Facebook in de gaten houden, want de inschrijving kan snel vol zitten. De inschrijving start aan het einde van de zomer.  

antwerpen met kinderen ronde van vlaanderen
antwerpen met kinderen ronde van vlaanderen

China Light

Drakenboten, lampionnen en een heus Chinees paleis. In de ZOO Antwerpen is er jaarlijks in december en de eerste weken van januari het het China Light Festival. Een team van Chinese lichtkunstenaars tovert de dierentuin in hartje Antwerpen om tot een magische plek vol lichtjes. Je leest erover in ons blog over de China Light Zoo

phantasialand wintertraum

Wat te doen rondom Antwerpen, de Antwerpse Kempen

Wil je stad en natuur combineren dan kan je vanuit Antwerpen makkelijk op pad in de Antwerpse Kempen. Een uitgestrekt zandgrondgebied met heuvels, heide en vennen waar je kunt fietsen, wandelen en kajakken. Lees ons uitgebreide blog over de Antwerpse Kempen met kinderen.

Lees ook onze andere blogs voor leuke steden in België met kids zoals:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top