Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Wandelen in Boheems Zwitserland met kinderen, Tsjechië

Wandelen in Boheems Zwitserland met kinderen, Tsjechië

Ben je op zoek naar een mooi wandelgebied met kinderen in Tsjechië? Dan ben je hier op de juiste plek beland! Boheems Zwitserland zit vol toffe wandelroutes die ook zeker interessant zijn voor kinderen. Vergis je even niet in de naam ‘Boheems Zwitserland’, want het is gewoon de naam van dit prachtige nationale park in het westen van Tsjechië (net voorbij de grens met Duitsland). Echt een ideaal gebied voor gezinnen die van wandelen houden. Vanuit Praag kun je een dagtrip hiernaartoe overwegen, maar dat lijkt ons te kort om van dit mooie gebied te genieten.

Met haar gezin liep Esther twee toffe routes die heel erg leuk zijn voor kinderen. Want wie wil nou niet de grootste natuurlijke brug van Europa zien (die ook nog eens te zien is als locatie in de film Narnia) of het wandelen afwisselen met leuke boottochtjes?

klovenroute boheems zwitserland

Wandeling naar Pravcicka Brana (Narnia brug) met kinderen

Iets bijzonders kunnen zien, kost soms moeite. Dat geldt ook voor de Pravcicka Brana, de grootste natuurlijke brug van Europa. Een zandstenen brug die miljoenen jaren geleden is ontstaan door watererosie. Deze brug is wel 26 meter lang en 16 meter hoog, dat is dus echt wel iets unieks! En tja, om die te kunnen zien, moet je dus wel enige moeite doen.

Er zijn twee wandelroutes die naar de Pravcicka Brana leiden: een route van 6,5 kilometer en een route van 4 kilometer (let op, je loopt de dubbele afstand, want je loopt dezelfde route ook weer terug). Lijkt mee te vallen, zeker de route van 4 kilometer, maar vergis je niet: deze kortere route is wel een stuk steiler.

Pravcicka Brana

Wij hebben gekozen voor de route van 4 kilometer, want 13 kilometer in totaal lopen vonden we met onze jongste dochter van 6 jaar toch wel erg ver (en een steile route is alleen op de heenweg pittig, terug gaat een stuk gemakkelijker). Deze route begint in het plaatsje Hrensko.

Het is echt aan te bevelen om hier vroeg te zijn (zeker voor half 10 in het hoogseizoen), anders is het ver weg parkeren (en wordt zo je wandelroute nog een stuk langer). Voor een parkeerplaats betaal je omgerekend 6 euro (neem contant geld mee, in Euro’s of Kronen). Tip: probeer écht niet ergens langs de weg te parkeren, er wordt flink gecontroleerd en je eindigt met een wielklem.

Parkeerplaats gevonden? Dan kan de wandelpret beginnen!

Pravcicka Brana

Wandelroutes, de korte rode route voor de Pravcicka Brana

Er zijn een aantal verschillende wandelroutes (die worden duidelijk op borden en folders aangegeven) die sommige mensen in één dag combineren. Dat is natuurlijk heel leuk, maar niet te doen met kinderen. Dus kies en mix je eigen routes over verschillende dagen. De twee routes die in dit blog staan, zijn de korte rode route naar de Pravcicka Brana en verderop wordt de blauwe route gecombineerd met de gele route die door de kloven gaat met het bootjes varen.

Pravcicka Brana

Verschillende routes? Verschillende kleurtjes? Dat is vast goed opletten…. Nou, dat valt gelukkig heel erg mee. Verdwalen kan bijna niet. Er is eigenlijk steeds maar één pad en dan staan er ook nog hele duidelijke merktekens overal. Dus gewoon heerlijk genieten van de bijzondere omgeving. Want dat is het zeker wel! De korte rode route begint in eerste instantie wel een beetje saai, maar eenmaal de bocht om het bos in, wordt het wandelpad steeds interessanter.

Pravcicka Brana

Overal rijzen grote zandstenen naast ons omhoog. En terwijl het pad steeds verder omhoog slingert zien we die bijzondere zandstenen pilaren die zo typerend zijn voor dit landschap. En die steile route? Dat vinden wij eigenlijk wel meevallen (maar goed, dat is natuurlijk ook persoonlijk). Het is best omhoog lopen, maar omdat er zoveel te zien is en je bezig bent met het ontdekken van de omgeving heeft onze jongste nog niet één keer gezeurd. En een stop om even wat te drinken en te eten, helpt natuurlijk ook altijd.

Onderweg zagen we ook genoeg ouders met een baby of peuter in de rugdrager lopen, dat is dus ook echt wel te doen.

Pravcicka Brana

Uitzicht op het landschap van Boheems Zwitserland

Na een uurtje of twee wordt ons wandelen beloond. Wanneer we omhoog kijken zien we de Pravcicka Brana en Het Valkennest (Sokoli hnizdo): een tussen de rotsen gevestigd vakantiehuis dat in 1881 voor een adellijke familie werd gebouwd. ‘Kijk die brug! Dat moet op de foto! Het is nog veel groter dan ik gedacht had, kunnen we er ook op mam? Dat deden ze in de film van Narnia wel!’. Nee, helaas (of eigenlijk ook niet, het lijkt me veel te gevaarlijk) mag je niet op de brug lopen, maar de aanblik is al mooi genoeg (zelfs de acteurs van de Narnia-film mochten er niet op, dankzij de digitale techniek kregen zij een plekje op de brug).

Pravcicka Brana

Dan rest ons nog het laatste stukje: je kunt echt recht onder de brug komen en nog een stuk hoger lopen zodat je van bovenaf de brug kunt zien. Maar dan moet je wel een klein bedrag betalen: 4 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen (prijspeil 2020). Dit is echt wel de moeite waard om te doen, dit laatste stukje is zeker het mooiste stukje namelijk!

Pravcicka Brana

Maar eerst even pauze. Bij het Valkennest kun je even zitten, aangezien het nu een restaurant is. Bestel wat drinken of eet een ijsje. Mocht één van de kinderen naar de wc moeten, dan is daar ook de gelegenheid voor. En dan het laatste stukje omhoog!

Bij dit laatste stukje word je getrakteerd op verschillende uitkijkpunten. Dan pas heb je in de gaten hoe hoog je bent geklommen. Je hebt een geweldig uitzicht over de omgeving, over de zandsteenpilaren en natuurlijk over de zandsteenbrug. Wat is dit mooi!

Pravcicka Brana

Wandelen en bootje varen met kinderen in Boheems Zwitserland

Enthousiast geworden van de vorige wandeling? De volgende wandeling is met kinderen ook zeker heel erg leuk om te doen! En meteen ook een stukje makkelijker aangezien deze (door ons gekozen) route in totaal zo’n 6,5 kilometer lopen is, daarbij ook nog eens niet steil is en door het bootje varen tussendoor ook lekker relaxed.

klovenroute boheems zwitserland

Klovenroute Boheems Zwitserland

De route loopt door de Wilde Kloof (‘Divoka’) en de Edmundkloof (‘Stille kloof’) en je volgt de rivier de Kamenice. Je ziet zo kleinere en grotere watervallen en stroomversnellingen, terwijl je door een betoverend groen landschap loopt met links en rechts van je de zandstenen rotsen.

Ook bij het wandelen door de kloven heb je weer variabelen in de routes (kies en mix!): de plek waar je start, of je een gedeelte van de gele route doet, of je start bij de groene of blauwe route. Bekijk van tevoren even wat voor jullie het fijnste is. Ik deel hieronder onze keuze.

klovenroute boheems zwitserland

We besluiten deze route te starten vanaf de plaats Mezni Louka. Je kunt ook weer vanuit Hrensko beginnen, maar omdat daar meerdere routes starten, is het daar een stuk drukker. Bij Hotel Mezni Louka parkeren we de auto (en ook hier betalen we weer contant voor de parkeerplaats) en lopen we vanaf hier direct de wandelroute op. We kiezen voor de blauwe route, zodat we van hieruit overgaan op de gele route en zodoende met twee bootjes kunnen meevaren (kies je voor eerst de groene route dan heb je maar één bootje).

klovenroute boheems zwitserland

Al vrij snel lopen we door een steeds groener wordende omgeving waar we na een minuut of 20 op de rivier stuiten en we vanaf hier ook de gele route gaan volgen. We blijven steeds het pad langs de rand van de rivier volgen, soms laag, soms hoog boven de rivier. De rotsen van de kloof rijzen naast ons op. Wat een geweldige omgeving! Soms moeten we een brug over en belanden we ineens aan de andere kant van de rivier. Het is echt een heerlijk relaxte wandeling zo.

klovenroute boheems zwitserland

En dan kunnen we niet meer verder…. Nou ja, te voet kunnen we niet meer verder. Vanaf hier stappen we namelijk het eerste bootje in. Tip: zorg wel weer dat je contant geld mee hebt, anders kun je niet voor de tocht betalen (zou toch jammer zijn als je terug moet lopen). De vaartocht door de Wilde Kloof duurt 15 minuten en kost voor volwassenen omgerekend 3 euro en voor kinderen 1,50 euro (prijspeil 2020).

klovenroute boheems zwitserland

Groene gondels varen af en aan en het bootje vertrekt als deze echt helemaal (aanschuiven!) vol zit (dat ging in de zomer behoorlijk vlot). De gondeliers hebben over het algemeen een dosis humor en vertellen in Tsjechisch en Duits wat er allemaal in de rotsen te zien is en welke namen er aan zijn gegeven (oké dan, soms een beetje flauw). Onze kinderen vinden het echt een hele welkome afwisseling tijdens het wandelen. Ondertussen hebben we zo mooi even een pauze te pakken.

En dan vervolgen we onze route verder te voet. Na een tijdje komen we ineens een restaurant tegen waar we even een ijsje halen en weer een pauze pakken. Mochten je kinderen het leuk vinden, dan kunnen ze hier ook hun eigen worstje roosteren boven een vuurtje, leuk!

klovenroute boheems zwitserland

Ondertussen zijn we bij de Stille Kloof gekomen, soms lopen we letterlijk door de rotsen heen: ‘Lekker donker mama!’

En daar is de tweede vaartocht! Deze keer met een duur van 20 minuten en betaal je ook iets meer: volwassen 4,50 euro en kinderen 2 euro (prijspeil 2020). Zou hier dan de waterval komen die ik van de foto’s had gezien? Inderdaad, de waterval is er, echter wel een beetje anders dan ik me had voorgesteld. Ik zal de pret niet bederven door het geheim te verklappen 😉

klovenroute boheems zwitserland

Het laatste stuk, we zijn er bijna. Na een uurtje of 3 wandelen zijn we aangekomen bij de plaats Hrensko. Het was een prachtige en, mede door de bootjes, een heel leuke wandeling!

Deze route gaan we niet weer terug lopen naar Mezni Louka (waar we onze auto geparkeerd hebben staan), daar maken we onze kinderen niet blij mee. Maar gelukkig rijden er heel wat bussen tussen Hrensko en Mezni Louka. Voor 3,50 euro zijn we met ons vijven in een minuut of 10 weer terug gereden.

klovenroute boheems zwitserland

Nationaal Park ‘Boheems Zwitserland’ de vakantiebestemming voor actieve gezinnen.

Dit zijn twee wandelroutes die ideaal zijn om met (jongere) kinderen te doen. Maar willen jullie als gezin nog meer wandelen, dan is Nationaal Park ‘Boheems Zwitserland’ echt de moeite waard. Daarnaast is er in de omgeving nog meer te ontdekken met kinderen. Zo kun je kastelen bezoeken, naar de dierentuin, rodelen, klimmen, zwemmen etc. Dus houden jullie als gezin van eropuit trekken en actieve dingen doen, ga Boheems Zwitserland verkennen!

klovenroute boheems zwitserland

Lees ook onze andere blogs over Tsjechië met kinderen, bijvoorbeeld over de hoofdstad Praag met kinderen of over het populaire Lipnomeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top