Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Wat kost een vakantie in Tsjechië?

Wat kost een vakantie in Tsjechië?

Ben je enthousiast geworden over Tsjechië en ben je benieuwd wat een vakantie in Tsjechië kost? Wellicht heb je al wel eens gehoord dat Tsjechië goedkoop is. We zijn meerdere keren naar Tsjechië geweest en hoewel het echt geen budgetbestemming (meer) is, liggen prijzen wel een stuk lager dan in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland, terwijl de kwaliteit vergelijkbaar is. Dat merk je vooral in de kosten van accommodatie en eten & drinken.

lipnomeer

Nog steeds kun je Tsjechië zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Er zijn genoeg toffe activiteiten waar een prijskaartje aanhangt. Ook zijn Praag en de regio rondom het Lipnomeer duurder dan andere delen van Tsjechië. In Tsjechië betaal je in Tsjechische Kronen, al zijn er best veel plekken die ook wel euro’s accepteren, zeker rondom het Lipnomeer.

Disclaimer
Deze prijzen waren correct op het moment dat de reis gemaakt werd. Helaas hebben we van verschillende lezers begrepen dat prijzen sinds de pandemie gestegen zijn waardoor meer moet budgetteren voor een vergelijkbare vakantie. Denk dan vooral aan hotels en eten en drinken. Wij hebben dat zelf ook gemerkt tijdens ons laatste bezoek eind 2022 aan Tsjechië.

Wat kost een vakantie in Tsjechië?

Goedkope vluchten of met je eigen auto, vergeet niet een tolvignet

Ga je voor een korte vakantie naar Tsjechië, dan is vliegen een prima optie. Naast de reguliere airlines vliegen ook Wizz Air, Easyjet en Ryanair op Praag. De concurrentie zorgt voor lage prijzen. Het is op dit moment (2021) niet langer mogelijk rechtstreeks te vliegen op Brno of een ander vliegveld.

Met je eigen auto naar Tsjechië kan natuurlijk ook prima. Vanaf Utrecht naar Praag is het zo’n 850km. Wil je rijden met je eigen auto in Tsjechië, dan heb je een tolvignet (dalnici známka) nodig. Nog niet zo lang geleden was dit een sticker die je op het raam van je auto moest plakken. Sinds 2021 zijn de vignetten alleen nog maar digitaal beschikbaar. Je koopt deze voor een jaar, 30 dagen of 10 dagen. Voor een 10 dagen betaal je ongeveer €12 euro, voor 30 dagen ongeveer €17 euro.

Praag met kinderen

Wat kost accommodatie in Tsjechië?

Voor een appartement in een aparthotel met gezamenlijk zwembad op het plattenland buiten Pilsen betaalde ik in de zomer van 2020 €35,- euro. Aan het Lipnomeer kon ik echter niks leuks meer vinden onder de €80,- euro per nacht. Een paar jaar daarvoor betaalde ik voor een Airbnb appartement in Praag met de tram voor de deur €55,- euro, terwijl een hotel in het hartje centrum mij zeker €100,- kostte. Het maakt in Tsjechië dus echt behoorlijk uit waar je overnacht en in welke periode van het jaar. Om een idee te krijgen bekijk hier woningen van particulieren in Tsjechië.

hotel tsjechie

Kun je nog buiten het seizoen op vakantie, dan betaal voor je 3 nachten overnachten bij het populaire Landal Lipnomeer minder dan 150,- euro inclusief bijkomende kosten. In de zomer en tijdens de voorjaarsvakantie betaal je een stuk meer. Check hier direct het aanbod.

Wat kost uit eten in Tsjechië?

Uit eten in Tsjechië is een stuk goedkoper dan in Nederland. Voor een colaatje op een toeristische plek betaalden wij vaak €1,90. Voor een cola op een terrasje in een klein dorpje €1,50. Wat kost een biertje in Tsjechië? Op veel plekken minder dan een colaatje. Best bijzonder, maar een halve liter Pilsner Urquell kost je op veel plekken net wat meer dan een euro.

bier tsjechie

Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.

eten tsjechie

Kortingskaarten en bespaartips

Wil je geld besparen tijdens je vakantie in Tsjechië? Diverse steden hebben een stadskaart. Je betaalt dan een vast bedrag en krijgt vervolgens gratis toegang tot veel musea, attracties en het openbaar vervoer. Zo heeft Praag de Prague Card en de Prague City Pass. Welke kaart voor jou het handigst is, hangt af van wat je allemaal wil doen in Praag.

Brno heeft de BRNOPAS, Pilsen de Pilsen Card en ga je naar het Lipnomeer, dan is er de Lipno Card. Het is zeker de moeite waard om van tevoren even te checken of er een kaart beschikbaar is op jouw vakantiebestemming.

Daarnaast kun je veel besparen door te overnachten in minder toeristische gebieden. České Budějovice is bijvoorbeeld maar een half uur rijden vanaf Ceský Krumlov, maar aanzienlijk goedkoper.

kasteel cesky krunlov

Wat ben je ongeveer kwijt aan activiteiten?

Benieuwd wat een vakantie in Tsjechië kost met kinderen? Dat hangt natuurlijk ook erg af van de activiteiten die je onderneemt. Een aantal voorbeelden (actueel 2021):

  • Super leuke speeltuin Mirakulum 200CZK, tot 90cm gratis. Je krijgt korting als je tijdig online koopt.
  • Techmania wetenschapsmuseum in Pilsen waar je een hele dag door kunt brengen voor 960CZK voor een familieticket (4 personen).
  • Aquapalace waterpark vlak bij Praag, 1749CZK voor een familieticket (4 personen).
  • Een bezoekje aan de dierentuin in Praag, 800CZK voor een familieticket.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Tsjechië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top