Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Noordzee Oceanarium, het grootste aquarium van Denemarken
Noordzee Oceanarium Denemarken 

Noordzee Oceanarium, het grootste aquarium van Denemarken

Op zoek naar een leuk dagje uit tijdens je vakantie in Denemarken met kinderen? In Noord-Jutland in het plaatsje Hirtshals is het Noordzee Oceanarium echt een aanrader. In het westen van Jutland bezochten we al eens het Visserij en Maritiem Museum waar ze ook zeehonden hebben. Ook hartstikke leuk, maar het Noordzee Oceanarium is wel echt de overtreffende trap. In het gebouw zijn 75 kleinere en grotere aquaria, 45 miljoen liter zeewater en maar liefst 7500 vissen. Van al die vissen is er een duidelijke ster; zodra die verschijnt zul je veel ‘oh’ en ‘ah’ horen. Kinderen drukken hun gezicht nog net wat dichter op het enorme raam en ouders pakken de camera’s.

Het Nordsøen Oceanarium

Noordzee Oceanarium Denemarken

Mijn dochter noemt hem de ‘grote vis’ en dat is het zeker. Een vis zoals deze zou eigenlijk gewoon een voornaam moeten hebben. Misschien hebben de medewerkers dit ook wel voor hem (of is het een haar?) maar op het bordje staat alleen de soortnaam: een maanvis (soms wordt dit ook wel een klompvis genoemd). Als duiker ken ik deze vis als de Mola Mola. Deze vissen zien er erg vreemd uit en zwemmen dan ook nog op een ongewone manier. Ze kunnen wel een paar meter hoog worden en enkele duizenden kilo’s wegen. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je een maanvis in een aquarium kunt zien.

Wanneer de maanvis weg zwemt krijgen eindelijk de andere vissen in het aquarium ook aandacht. Er zwemmen ook nog diverse leuke roggen, enkele kleinere haaien en heel veel andere soorten. Het zijn allemaal zeedieren die ook in de Noordzee leven, dus je hebt hier niet de gekleurde tropische vissen die je in de meeste aquaria ziet. Mijn dochter spot een mooi plekje en gaat daar eens op haar gemak zitten en alles bekijken.

Noordzee Oceanarium Denemarken 
Noordzee Oceanarium Denemarken 

Zeehonden en buitenspeelgedeelte

Na een tijdje stel ik voor om naar buiten te gaan. Het is bijna voedertijd voor de zeehondjes en dat is natuurlijk altijd leuk om te kijken. Jammer genoeg is de uitleg heel slecht te verstaan, maar het is wel grappig om te zien hoe de zeehonden reageren op het eten. Sommige springen uit het water en hoppen achter de zeehondenverzorger aan in de hoop zo extra vis te krijgen. Anderen slaan met hun zwemvliezen op het water om zo zijn aandacht te trekken. Uiteindelijk krijgen ze natuurlijk allemaal meer dan voldoende te eten.

Noordzee Oceanarium Denemarken 
Noordzee Oceanarium Denemarken 
Noordzee Oceanarium Denemarken 
Noordzee Oceanarium Denemarken 

Buiten is ook een speelterrein met een glijbaan en een klimtoestel in de vorm van een vuurtoren. Ook leuk is de boot waar je kunt ervaren hoe het is om met volle wind te varen en weggeblazen te worden. In diverse gebouwtjes rondom het buitenterrein is nog van alles te zien, zoals het enorme skelet van een potvis die hier vlakbij is aangespoeld.

Noordzee Oceanarium Denemarken
Noordzee Oceanarium Denemarken
Noordzee Oceanarium Denemarken

Het is vrij fris dus we gaan weer naar binnen. Naast de diverse aquaria is er ook een groot interactief gedeelte voor kinderen. Met een green screen waar je kunt zien hoe je eruit zou zien met vissenlichaam. Hartstikke grappig natuurlijk. Op een enorm digitaal scherm zwemt een reuzenhaai voorbij. Natuurlijk kijken we wat hier te doen is. Met een console kunnen we onze eigen vis besturen. We moeten zoveel mogelijk vissen vangen maar voorkomen dat we zelf opgegeten worden. In haar eentje gaat het niet zo goed, maar wanneer we samen spelen — ik het sturen, mijn dochter de snelheid — gaat het helemaal goed. Ons buikje vol en we hebben het overleefd!

Noordzee Oceanarium Denemarken
Noordzee Oceanarium Denemarken
Noordzee Oceanarium Denemarken

Er is ook een binnenkant van een boot maar terwijl alle kinderen daar druk aan het spelen zijn raakt mijn dochter een beetje moe en zoekt ze een scheepsbedje op. Ik weet nu dat we er geen lange dag van moeten maken. Maar er zijn twee dingen die ik echt nog wil doen. Er zijn ook een aantal ondiepe paden en daar kunnen ze zeesterren aanraken en roggen aaien. Die roggen vinden dat maar wat lekker en komen bewust omhoog gezwommen om geaaid te worden. ‘Hij kriebelt’, de rog heeft een ruwe huid en voelt een beetje als schuurpapier.

Noordzee Oceanarium Denemarken

Wanneer we klaar zijn bij de roggen is het precies tijd om terug te gaan naar de grote hal met het grootste aquarium. De hele zaal zit al vol maar we vinden nog twee kleine plekjes om te gaan zitten. ‘Wat gaat er gebeuren?’; de spanning in de zaal is voelbaar en dan opeens plopt er een duiker het water in. Hij voert de vissen. Zelfs de enorme maanvis komt kijken en de duiker stopt heel precies een handje voedsel in zijn mond. De vis is groter dan de man. Echt een mooie afsluiter van een leuk uitje!

Voor meer informatie, openingstijden en entreeprijzen van het Noordzee Oceanarium, bekijk de website.

Noordzee Oceanarium Denemarken

We bezochten Noord-Jutland in samenwerking met Visit Denmark die ons kaartje voor het aquarium verzorgde. Zoals je van ons gewend bent delen we onze eigen ervaringen en mening. Lees ook onze andere blogs over een vakantie in Denemarken met het gezin. Zoals:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top