Oman: 4WD, bergen, ruines en lifters

4

We zijn nu een week in Oman en het land is echt een onontdekt paradijsje. We zijn ongeveer 20 toeristen tegengekomen en we hadden een aantal dagen terug een hotel voor ons helemaal alleen…

Nadat we door Xzibit waren afgezet in Muscat hebben we ons eerst verwonderd over de leegte die ons daar (N23 35.661 E58 32.644) ten deel viel. Er waren een paar auto’s, geen toeristen en een enkele taxi die ons afzette bij ons hotel (N23 37.369 E58 33.687) dat uitkeek over de haven van de wereldstad Muscat. Nu is Muscat de hoofstad van een land dat 6x zo groot is als Nederland en 7x zo weinig inwoners heeft, dus Muscat lijkt meer op Veldhoven of Oldenzaal dan op Amsterdam.
We hebben wat gegeten voor een paar euri’s per persoon en op dag twee hebben we onze 4WD opgehaald. Daarmee reden we eerst naar Wadi Bani Khalid, waar we zwommen in een prachtig watertje tussen de bergen (N22 37.184 E59 05.627). Daarna reden we naar het turtle beach van Ras Al-Jinz (N22 25.255 E59 49.994). We hebben hier gekeken naar een zeeschildpad die een gat aan het graven was voor de eieren, het leggen van eieren, het dichten van het gat, het graven van een nieuw gat (een afleidingsgat zodat de vossen en zeemeeuwen de eieren niet vinden),het naar boven kruipen van kleine zeeschilpadjes (ah wat lief…) en het teruggaan van Mama Zeeschildpad naar zee. Enkele tientallen zeeschildpadden komen zo in het pikkedonker naar het strand. Het was dus ook pikkedonker voor ons, afgezien van een zaklamp; het was weer back to summercamp lagere school…

Regelmatig pikken we lifters (bijna meer lifters (7) dan toeristen (20)) op, omdat wij het enige vervoer zijn. Het is best leuk: ze spreken geen Engels (hopelijk verstaan ze ook geen Nederlands) en zijn superdankbaar als ze een stukje (10-60 minuten) hebben meegereden.

De volgende dag reden we door naar Sur en naar Wadi Tiwi (N22 47.224 E59 13.717) Het was een steile klim in slechts 6 km naar een hoogte van 700 meter. Off-road rijden is cool! Vervolgens doorgereden naar een “sinkhole” (N23 02.220 E59 04.223), waar we konden zwemmen in een minstens (!) 200 meter diep meer. Uiteraard wederom prive, want er zijn hier geen toeristen. Toen reden we een wadi in (by the way: een wadi is een droge rivierbedding, dus bezaaid met stenen, rotsen, zand en hout), die we beter hadden kunnen overslaan. Enkele maanden geleden is er in Oman een tyfoon geweest, die redelijke rotsen heeft neergelegd in de wadi’s. Sommige zijn schoongemaakt, deze niet. Zo bleek: we stuiterden erdoorheen en we surften op een rotsblok. Dit ding heeft onze auto waarschijnlijk niet veel goeds gedaan. Daarna rammelde hij iets meer en we hebben de silencer (heeft een auto een silencer?) stukgemaakt. Terug bij Europcar kregen we een nieuwe auto: een Toyoto Landcruiser. Lomp, groot, 4500cc motor en wat een lekker geluid… Aan tante Karen: ik weet dat je liever een Landcruiser had gehad ipv van die Grand Vitara. Had het maar gedaan, deze is echt stoer :-). We hebben een bergweg genomen door Wadi Ben Awf (N23 10.959 E57 24.372). Door de stromende regen op een bijna lege bergweg met kliffen van 800 meter direct naast je rijden is echt een once-in-a-lifetime experience. De uitzichten zijn prachtig, Tikva voelde zich niet helemaal op haar gemak (ik ook niet echt) en het enige houvast was een Pajero, die 20 meter voor ons omhoog ging. Toen ik even stilviel door een verkeerde versnelling, stopte de Omanus zelfs om te kijken of het wel goed ging. Mensen zijn hier heel erg op elkaar ingesteld.

De dag erop hebben we het rustig aan gedaan en hebben we niet geklommen. We hebben tombes uit 3000 BC bezocht (N23 12.980 E56 57.725) en we zijn gaan zwemmen in een kloof, waarvoor we moesten klauteren over grote rotsen (N23 13.906 E57 04.768, in Google Earth staat hij vol water, maar dat was hij niet toen wij er waren).

Op de terugweg gingen we nog even een weggetje en in en daar gebeurde het: kapotte band. Intern sloeg de paniek toe (1. hoe vervang je een wiel en 2. hoe doe je dat bij een 2000 kg zware 4WD?). De omgeving was net zo desolaat als de rest van Oman, dus ik ben maar begonnen met het boekje. Een half uurtje later was het gelukt, wederom een skill, die ik gemasterd heb (het komt nog wel goed). Het wordt nog een duur grapje: Europcar was niet zo blij dat de band helemaal naar zijn grootje was. Het begon namelijk gewoon als een lekke band, maar ik dacht dat de weg gewoon slecht was. Totdat ik rubber zag wapperen in de wielkast en verbrande band rook… Europcar zei aan de telefoon dat we de “charges” zouden doen in Muscat, maar we hebben niks hoeven betalen, terwijl de bon van de band 200 Euro bedroeg… Vandaag zijn we naar de Grand Canyon van Arabië (N23 12.296 E57 12.116) gegaan. Met kliffen van meer dan 1000 meter is het echt geweldig om op de rand te staan. Xsens is vereeuwigd in stenen, dus Annemieke, Hein, Rob en Kai: mochten jullie extra leads halen uit Oman: geen dank.

We vliegen overmorgen naar Bahrein en Nepal. Ik ben echt benieuwd naar weer een nieuw land.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

4 reacties

 1. Wat een leuk en herkenbaar verhaal! Het is altijd een verrassing wat je tegenkomt. Ik heb al heel wat banden kapot gereden. Gelukkig zijn de Omani altijd bereid te helpen. Was je ook in de Slangenkloof geweest? Of in het groene Salalah? Hartelijke groeten uit de zandbak van het Arabisch Schiereiland! Me

 2. ey cool man zow met de 4×4 welke jonge wil dat nou niet:P
  en zo alleen is ook wel echt vet weer eens wat anders dan salou en kreta:P

 3. Titelhouder on

  Hehe, eindelijk gelukt om een berichtje achter te laten.
  Ik had het al vaker geprobeerd, maar faalde telkens.
  Ik heb me Oman altijd voorgesteld als een heel mooi en groen land, maar het is dus echt één grote zand- en steentjesbak.
  Nou, niet te veel banden slijten en voorzichtig rijden!!

 4. Anonymous on

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Ik stelde me Oman voor als een hele grote saaie zandbak, en vroeg me ook al af waarom jullie daar heen gingen, maar het is er dus echt mooi!
  groetjes
  Annette

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.