Home / Nederland / Gelderland / Op zoek naar de Romeinen in Ermelo

Op zoek naar de Romeinen in Ermelo

De Romeinen in Ermelo? Waarschijnlijk ben je net zo verbaasd als ik in eerste instantie, want op school leerde ik dat de grens van het Romeinse Rijk langs de Rijn liep. Dat is ook zo. Maar in Ermelo zijn op de hei de resten gevonden van het enige bekende Romeinse marskamp in Nederland, twee dagen lopen vanaf Nijmegen.

Het kamp is maar een paar dagen gebruikt en waarvoor weten we niet. Toch deden de Romeinen veel moeite het te beschermen. Het marskamp bood plek aan ruim 5000 soldaten en honderden tenten in keurige rijen. Dit weten we omdat de haardplaatsen en de plekken waar de haringen in de grond werden geslagen zijn terug gevonden. Er werd een aarden wal gebouwd van bijna een meter hoog en een gracht van 1,5 meter diep. Dit is ook nu zoveel jaren later echt nog herkenbaar in het landschap.

Ermelo bezienswaardigheden schaapskooi

Museum het Pakhuis in Ermelo

Samen met mijn dochter van vijf bezoek ik museum het Pakhuis, vooral voor de tentoonstelling “Oog in Oog met de Romeinen” maar we zijn natuurlijk ook benieuwd wat er nog meer te doen is.

We beginnen met de “VR-experience” (tip: vraag erom bij de kassa) en nemen een virtueel kijkje op het marskamp anno 170 na Chr.   Je kunt niet door het kamp lopen wat ik verwacht had, maar je krijgt door je hoofd te draaien meer informatie over bepaalde voorwerpen. Mijn dochter is er echt wel een aantal minuten leuk mee bezig en luistert geboeid naar de verhalen.

ermelo bezienswaardigheden romeinen
ermelo beziesnwaardigheden

Een aantal Romeinse voorwerpen worden tentoongesteld in museum het Pakhuis. Maar mijn dochter heeft vooral oog voor het tentje waar je lekker in mag klimmen. Ik vertel haar dat we denken dat de Romeinen geen deken hadden maar sliepen in hun mantel “dat is raar”. In dit museum mag je aan alles wat niet achter glas zit gewoon zitten. Wel zo makkelijk voor gezinnen, dus mag mevrouwtje ook nog een Romeinse helm op haar hoofd “dat is zwaar” . Natuurlijk maken we een foto als echte Romeinen. De tentoonstelling “Oog in Oog met de Romeinen” is niet heel groot maar wat er te doen is, is leuk en informatief.

Bij binnenkomst hebben we ook een opdrachten gekregen voor de tentoonstelling “graven naar goodies” over de grafheuvels die hier op de hei liggen. We moeten vragen beantwoorden, zoals hoe oud de grafheuvels zijn. “4000 jaar, oh dat is oud”. De beide tentoonstellingen lopen in elkaar over. Ik moet zelf echt wel even opletten. Zijn we nu archeoloog aan het spelen en een Romeins kamp aan het opgraven of een grafheuvel? Voor mijn dochter is het sowieso allemaal hetzelfde, namelijk “lang geleden”. De prehistorie of de Romeinse tijd voor kinderen van vijf is als tijdseenheid niet te bevatten.

ermelo pakhuis
ermelo pakhuis

Ze vermaakt zich uitstekend in museum het Pakhuis in Ermelo. Want ook bij de reguliere collectie en bij de tentoonstelling over grafheuvels is er genoeg te doen met kinderen. In een “grafheuvel” kan je van alles ontdekken. Helemaal grappig is de Dokter Bibber-achtige opdracht waar je met een pincet lichaamsdelen uit de heuvel haalt. Zonder de randjes te raken natuurlijk.

Ga je naar Ermelo met kinderen dan is dit museum echt leuk voor het hele gezin. We waren een ruim uur binnen. Aanrader dus tijdens een weekendje in Gelderland.

ermelo museum het pakhuis
ermelo museum het pakhuis
ermelo bezienswaardigheden

De Ermelose hei

Na ons bezoek aan het museum ben ik erg benieuwd wat er nu nog van te herkennen is. Het is een stralende zonnige dag en dus rijden we naar de hei. Vanaf de schaapskooi is er een “Romeinse Marskamp” route die behalve langs het marskamp ook langs verschillende grafheuvels komt. De route is zes kilometer en er staat een uur voor maar met kinderen is dat niet haalbaar. Die lopen langzamer en er zijn altijd leuke insecten en vlinders te ontdekken. Sowieso moet je eerst nog maar eens zien te vertrekken want natuurlijk moet er eerst schaapjes gekeken worden en gespeeld worden in de speeltuin bij de schaapskooi.

Ermelo bezienswaardigheden schaapskooi
Ermelo bezienswaardigheden schaapskooi

Wil je alleen het marskamp zien dan is er als je over de N302 van Ermelo naar Apeldoorn rijdt op de kruising van de Flevoweg en de Postweg ook een kleine parkeerplaats met plek voor vijf auto’s. Vanaf hier loop je dan een stukje over het fietspad terug richting Ermelo en kom je bij het Romeinse Marskamp. Het is niet te missen dankzij het beeld van een Romein. “Papa Romein”, volgens onze dochter die direct op schoot kroop. De aarden wal die ze bouwden, is ook echt nog goed zichtbaar in het landschap en op de informatieborden is nog wat meer te lezen over de geschiedenis van deze plek.

Ermelo hei romeinen
Ermelo hei romeinen
Ermelo hei romeinen
Ermelo hei romeinen

Er lopen ook diverse fietsroutes door het gebied en het fietspad komt ook langs het marskamp. Heb je fietsen mee dan is dit dus ook een mooie stop onderweg. Wil je er helemaal een dagje Ermelo met kinderen van maken dan zou je ook nog een bezoekje kunnen brengen aan het Klimbos Ermelo waar kinderen vanaf 120cm diverse routes kunnen klimmen door de boomtoppen.

Ermelo bezienswaardigheden
Ermelo bezienswaardigheden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top