Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Onze route in Zuid-Amerika

Onze route in Zuid-Amerika

Op zoek naar een reisroute door Zuid-Amerika? Ik schreef dit blog voor vertrek en paste het later aan met dingen die ik anders gedaan zou hebben.

“Nog 24 uur en we zijn onderweg, zo fijn! De laatste weken voor een vakantie zijn altijd hectisch. Voor een lange reis nog meer. Inpakken, overdragen op werk, huis schoonmaken en de kat nog eens extra goed knuffelen. Een onverwacht sterfgeval zette de wereld op zijn kop. De laatste weken thuis waren niet zoals we gehoopt hadden dat ze zouden zijn.

Helemaal in het begin, toen we vertelden over onze reisplannen heb ik al iets van een route genoemd. Dat was toen nog vooral een idee in ons hoofd maar inmiddels hebben we echt wel een route uitgedacht. Benieuwd waar je ons de komende twee maanden kunt vinden, lees mee.”

Onze route in Zuid-Amerika

We beginnen in Colombia, we vliegen vanuit Nederland via Parijs hier naar toe. We hebben van 27 dec tot 24 jan in Colombia, dus precies 4 weken. Daarna vliegen we naar Lima voor het tweede deel van onze Zuid-Amerikareis.

Het is dus een reis in twee delen. Dit had niet direct onze voorkeur. Het liefst hadden we van Rio de Janeiro helemaal over land naar Lima gereisd.

Om dat op een kindvriendelijk tempo te doen hadden we meer tijd nodig dan de 2 maanden verlof die we hebben kunnen regelen (lees ons artikel ouderschapsverlof inzetten voor een lange reis).

Bovendien kwamen we tot de conclusie dat januari wat betreft weer echt slecht is in de Andes. Daarom gaan we eerst naar Colombia, een land dat ook al lang op onze bucketlist staat en in januari wel goed weer heeft en als de regens wat minder zijn, gaan we pas richting Peru en Boliva.

Salar Uyuni met kinderen

Route Colombia

Op de bonnefooi of georganiseerd?

Het liefst willen we op deze reis toch echt een beetje van het backpackgevoel herleven (zonder de beestjes en doorgezakte bedden) en voor ons betekent dat op de bonnefooi. Helaas hebben de Colombianen zelf ook vakantie dus op sommige plekken is dat echt geen optie.

Daarom hebben we ervoor gekozen eerst door het zuiden te reizen en de laatste 10 dagen naar de kust te vliegen vanuit Bogota. Deze vlucht hebben we al geboekt omdat Colombia enkele low-cost airlines heeft en die, als je ze ruim van te voren boekt, weinig kosten. De busrit is 18-20 uur enkele reis en kost ongeveer 35 euro enkele reis (70 retour p.p). Voor de vlucht betalen we 100 euro per persoon voor een retourtje incl bagage. Dan is de keuze makkelijk gemaakt. Aan de kust hebben we al een leuk hotel geboekt op de Isla del Rosario (eilanden) en verblijven we verder vooral in Cartagena.

Cartagena Colombia bezienswaardigheden

Maar eerst dus Bogota vanuit waar we vrij snel vertrekken naar San Augustin met haar oude beelden. Hier hebben we een hostel geboekt waar we oud en nieuw gaan vieren. Daarna staat nog niks vast. We hebben een globale route in ons hoofd via Popoyan, Armenia (waar een leuk pretpark is voor kinderen), de koffieregio met kleinere plaatsjes zoals Salento en Pereira (waar je mooi kunt hiken) en Mariquita waar Marcel de langste beklimming ter wereld wil gaan fietsen (Alto de Letras).

colombia-route

Achteraf gezien was er een groot probleem met deze reisroute door Colombia. We gingen meerdere keer de bergen over en hadden constant te maken met wagenziekte. In Colombia zijn de wegen best goed en de chauffeurs rijden echt snel over alle slingerweggetjes.

Route Peru, Bolivia en Chili

Na Colombia vliegen we naar Peru voor deel twee van onze route door Zuid-Amerika. We vliegen van Bogota naar Lima en direct dezelfde dag door naar Cusco. Onze eerste vlucht gaat al om 5:34 dus dat gaat een pittige dag worden. Zijn we eenmaal in Cusco dan hebben we tot 23 feb (4,5 weken) om in Tacna uit te komen. Vanaf daar vliegen we naar Lima en uiteindelijk de 26e naar huis.

tacna peru miculla

Mocht je je afvragen waarom Tacna? Nou helemaal nergens om, maar vliegen tussen landen in Zuid-Amerika is vrij duur. Vliegen binnen de landen trouwens ook, al hebben enkele landen zoals Colombia en Bolivia wel vrij betaalbare binnenlandse vluchten. Tacna is toevallig het dichtstbijzijnde plaatsje op de grens tussen Chili en Peru. Van Arica (Chili) naar Tacna (Peru) is het een uur met de bus maar een vlucht van Noord-Chili naar Lima kost 431,- euro p.p. de vlucht die we nu hebben 131,- euro p.p. Nog steeds een flink bedrag voor wie Ryanair prijzen gewend is, maar we hebben niet de tijd zelf de hele westkust van Peru in rustig tempo omhoog te reizen en ook geen zin in een busrit van 24 uur.

Cusco

In Cuzco, onze eerste stop in Peru, hebben we een Airbnb geboekt om een paar dagen aan de hoogte te wennen en daarna gaan we natuurlijk naar Machu Picchu en de heilige vallei. Tijdens mijn eerste reis door Peru in 2004 ben ik 2 weken in Cuzco gebleven en ik heb zoveel dat ik nu weer wil zien dat ik denk dat we ook nu hier een dag of 8-10 voor uittrekken voor we weer verder reizen.

Ook Airbnb? check hier onze ervaringen met Airbnb.

We willen in ieder geval naar de Salar Uyuni en daar met een 4-daagse jeeptour oversteken naar Chili. Het is best een behoorlijke afstand om af te leggen en het is een periode van het jaar die erg wisselvallig is. Het kan dus best zijn dat we toch nog besluiten binnen Bolivia wat om te gooien maar voor nu vinden we het prettig om ons nog niet te veel vast te leggen.

peru

We hebben onze reis in de praktijk iets moeten aanpassen. Omdat onze dochter ziek werd bleven we langer in Puno dan de bedoeling. Ook kozen we ervoor om vanuit La Paz een paar dagen het lager gelegen en warmere Coroico te bezoeken. Een fijne plek om weer fit te worden. Deze extra tijd ging ten koste van Potosi wat we uit de route hebben moeten halen.

Verder waren we heel enthousiast over dit deel van onze route in Zuid-Amerika.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

5 gedachten over “Onze route in Zuid-Amerika”

  1. Wat een heerlijke site om me te verlekkeren op het reizen de komende jaren. Zou je een route (globaal) kunnen adviseren met je ervaring in Colombia. 4 weken met een vierjarige? Groetjes Marjolein

    1. Ik vind 1 op 1 advies altijd lastig. Ik weet niet precies wat je interesses zijn, welke periode van het jaar etc. Daarbij moet ik ook eerlijk zeggen dat ik ook heel veel tijd kan stoppen in dit soort vragen beantwoorden maar dat dan ten koste gaat van nieuwe artikelen schrijven voor de site. Als je een specifieke vraag hebt dan help ik je graag maar dit is best wel globaal. Is je kind snel wagenziek check dan vooral ook de reisverslagen met genoeg horror verhalen en dan snap je waarom ik onze route niet nogmaals zou doen. Meer vliegen (hoewel voelt ook niet lekker) en minder van west naar oost reizen.

  2. Wat een schitterende plannen. Wat vervelend dat het thuis nog even hectisch was op het laatste moment, maar inmiddels zijn jullie er als het goed is. Geniet er ontzettend van!

  3. Een tip die ik graag wil delen: Vergeet tussen Bogota en San Augustin de Tatacoa woestijn niet. Geweldig om te kamperen en om sterren te kijken (elke avond is bij de sterrenwacht uitleg). Ook zijn er heel veel (roof)vogels en de rode woestijn is een waar doolhof en niet groot. Perfect voor kinderen denk ik. Een navhtje hier is voldoende, twee is beter. Heel veel plezier. Wij komen net uit Bolivia en Chile en het was geweldig. Op onze site staat meer info en hoe je er komt.

    1. Die tip hebben we vaker gekregen maar komt helaas echt niet uit in onze planning. We willen niet reizen op oudejaars of niewjaarsdag en gaan daarom toch maar in 1x naar San Augustin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top