Home / Nederland / Weekend in Zuid-Limburg

Weekend in Zuid-Limburg

Met een zongebruind gezicht en een grote glimlach vertel ik maandagochtend op het werk over ons weekend in Zuid-Limburg. We hebben zoveel leuke dingen gedaan, dochter heeft gedanst in de stoomtrein, we hebben veel dieren en kastelen gezien en man en ik zijn ook nog samen uit eten geweest.

Kasteelpark Born

Een weekendje met zijn drieën is net wat we nodig hebben, want waar de zomer voor de meeste gezinnen vakantie betekent, bikkelen wij door en maken lange dagen zodat collega’s met schoolgaande kinderen vrij kunnen zijn. Op zaterdagochtend snel wat spullen in de auto stoppen en we kunnen op pad. Onze dochter is net klaar met haar autoslaapje wanneer we aankomen in Born.

Dit plaatsje ligt vlak onder het smalste punt van Nederland en huist het Kasteelpark Born. Dierentuin, kinderboerderij en speeltuin bevinden zich in de tuinen van het voormalig kasteel (nu ruïne). Onze dreumes stapt flink rond en al die zwanen, pauwen en kippen moeten uitgebreid bekeken worden “dat dat dat” tot er weer een volgend dier ontdekt wordt.

limburg

Marcel ziet een ontsnapte kip die hij wel even denkt te vangen, valt dat tegen. Woodywoodpecker is er niets bij (uiteindelijk wel gelukt uiteraard)! Maar wij zitten niet alleen achter die dieren aan, ook andersom. In de kinderboerderij probeert mevrouwtje te ontsnappen aan een erg enthousiast konijn. Ik krijg een dikke kus en knuffel als ik haar gered heb.

Na de lunch begint het te betrekken en omdat we het meeste van het park inclusief enkele exotische dieren zoals apen, lama’s en kamelen gezien hebben, stappen we weer in de auto. We kijken snel even op de website van de VVV voor leuke evenementen met kinderen in Zuid-Limburg maar kiezen toch voor een nat-weeroptie.

Kasteel Hoensbroek

Dreigende luchten en donkere wolken, even denken we het onweer nog te ontlopen maar tegen de tijd dat we bij Kasteel Hoensbroek aankomen gaat het flink te keer. Snel een sprintje trekken want binnen is het droog. De kamers zijn ingericht zoals je van een museum zou verwachten maar in elke ruimte is iets extra’s gedaan, speciaal voor kinderen. Van verkleedkleding, kastelen-memory tot puzzelen.

Mevrouwtje bedenkt haar eigen spelletjes, heel hard rondjes rennen in de verschillende kamers, zelf een toren beklimmen en natuurlijk alle andere kindjes in de gaten houden. Ze zijn er hier heel goed in geslaagd om een museum zowel voor ouders als voor kinderen echt de moeite te maken. Lees ons blog voor meer informatie.

limburg02

Overnachten in Auberge de Smockelaer

Aan het einde van de middag komen we aan bij onze accommodatie tijdens dit weekend in Zuid-Limburg Auberge de Smockelaer, helemaal in het zuiden, 400 meter van de grens. We nemen de toeristische route met uitzicht over groene heuvels en gele graanvelden. Af en toe een klein dorpje met vakwerkhuizen en steevast een grote kerk. De Auberge straalt ons tegemoet in het namiddagzonnetje. Op onze kamer staat het babybedje al klaar en dan is er het moment waar elke ouder op vakantie tegen opziet. Gaat je kindje wel slapen? Deze keer niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk komt het toch, zoals altijd, wel goed.

limburg03

Wij kunnen samen op babyfoon afstand dineren in het naastgelegen restaurant. Wat een luxe! We laten ons de Bourgondische vleesgerechten goed smaken. Wanneer ik ga uitbuiken met een witbiertje en tijdschrift in de zon heeft Marcel andere plannen. De racefiets moest absoluut mee, want 1 uur fietsen in Zuid-Limburg is net zo leuk als 4 uur fietsen rondom huis. Tip voor een fijne relatie: regelmatig lekker je eigen ding doen. O, en je man natuurlijk veel complimentjes geven als hij tijdens het fietsen een KOM op Strava heeft gehaald, dat betekent dat je heel snel hebt gefietst :-).

limburg

De volgende ochtend is het al weer vroeg dag. Bij papa en mama op de kamer slapen is zo leuk, dan moet je natuurlijk om 6:00 al wakker zijn en flink spelen. Hop, hop papa je bent een paard. Voor we vertrekken mag ze haar bedje nog weer in voor een ochtendslaapje. We nemen de tijd voor het uitgebreid ontbijt met zoet geurende verse broodjes, veel vleeswaren, een eitje en diverse zoet beleg. Ook deze 2e dag van ons weekend in Zuid-Limburg belooft mooi te worden, want we gaan vandaag met de stoomtrein naar Valkenburg!

Valkenburg

Valkenburg is een spannende stad: er is een kasteelruïne bovenop de rots in het midden van het stadje, er zijn kleine riviertjes, trappen, grotten en zelfs een rodelbaan. Om het nog leuker te maken, gaan we met een meer dan honderd jaar oude stoomtrein. We vertrekken vanaf de Eyserhalte, tussen Wittem en Eys.

De mooie weg ernaartoe brengt ons langs nog meer vakwerkhuisjes en een schattig terrasje aan het perron. En daar om de hoek horen we het gepuf van de trein, en zien we stoomwolkjes boven de bomen uitkomen. We klimmen in de trein en daar gaan we!

Een mooie rit door het Limburgse heuvelland brengt ons in het centrum van Valkenburg. Het is een klein wandelingetje en dan komen we bij de oude kasteelruïne met een prachtig uitzicht over de stad. Onze dochter vindt alle trappetjes en hoekjes prachtig! Na een bezoekje aan de tuinen van de International Butler Academy en de Geul in Oud-Valkenburg komen we terug bij het station voor de rit terug naar Eys. Lees “met de stroomtrein naar valkenburg” voor ons verhaal over deze enerverende dag.

Weekend in Zuid-Limkburg Valkenburg

9 gedachten over “Weekend in Zuid-Limburg”

  1. Merin Veronique

    Ziet er heerlijk uit! Toch weer leuk om ook een ‘andere kijk’ op Valkenburg te zien! Jammer dat we jullie niet eventjes tegenkwamen ;).

  2. Wat een leuke foto met die grote konijn! Ik woon net niet in het heuvelachtige deel, maar waan me er toch een beetje in het buitenland als ik er ben. Wij bezoeken vaker het Vijlenerbos voor een wandeling, kan ik iedereeen, ook met kinderen, van harte aanbevelen 🙂

    1. Ja was echt een fijn weekend, en ook nog geluk met het weer. Marcel gaat morgen alweer maar Isis en ik blijven deze keer thuis. Mannen, fietsen, bier enzo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top