Home / Voorbereiding / Tips / Gezond op reis met baby

Gezond op reis met baby

Gezond op reis met baby? Ga je op een verre vakantie met baby, wat stop je dan in je EHBO-kit en welke vaccinaties moet je regelen?

We zijn geen artsen, we lieten onze dochter notebene opgegeten worden door zandvliegen. Het was een heerlijke vakantiemomentje. Onze dochter die net kon lopen, bij zonsondergang op een paradijselijk wit strand in Cambodja. Wat was ze mooi, leuk en lief. Over risico’s dacht ik helemaal niet na, ik was veel te druk amateurfotograaf aan het spelen. De volgende dag kwamen de bultjes op, heel veel bultjes. “what happened to your baby?”  Elke keer dat we die vraag kregen (en dat was heel vaak) ging ik door de grond.

baby zandvliegen

Gelukkig hadden we spray bij ons die de rest van de vakantie de  zandvliegen op afstand hield. Hadden we ons nou maar eerder verdiept in zandvliegen. dan hadden we geweten dat die rond zonsondergang heel actief zijn. Ons arme meisje, ze zag er niet uit! We hadden geluk, de wondjes ontstaken niet en na de eerste nacht leek ze geen jeuk of andere ongemakken meer te hebben. 

Geen”10 tips gezond op reis met baby” waardoor er niets meer kan gebeuren wel een aantal onderwerpen waar je over na moet denken voordat je vertrekt. Wat zit er bijvoorbeeld in onze EHBO kit? En welk alternatief voor Deet neem je mee, tegen de muggen maar dus ook tegen zandvliegen.

Muggen & het Malaria dilemma

Wil je een baby of jong kind meenemen naar een land met serieus malariarisico? De meeste  ouders nemen dit risico niet voor een gewone vakantie. Zeker onder de 2 jaar (afhankelijk van gewicht) wanneer je kind geen anti-malaria middelen krijgt en ook het gebruik van deet sterk wordt afgeraden, is het meenemen van een kind naar een malariagebied een heel gedoe.

Speelgoed vakantie baby

Jammer genoeg is het lastig om goede voorlichting te krijgen over risicogebieden. Nederlandse instanties zijn over het algemeen veel conservatiever dan lokale organisaties. Wij gingen naar Cambodja midden in het droge seizoen en dan ook nog naar de kunstregio. Volgens ons veilig terwijl Cambodja wel op de lijst van risicolanden staat. Bij twijfel, kun je op sites zoals die van het WHO kijken of informeer bij lokale gezondheidsorganisaties. Helaas kregen wij zelfs bij dezelfde (landelijke) GGD organisatie op twee verschillende locaties verschillend advies over hetzelfde gebied.

Deryan

Behalve malaria brengen muggen nog een heleboel andere ziektes over zoals dengue. Wil je gezond op reis met baby dan moet je zorgen dat je kindje goed beschermd is. Onze dochter slaapt in een Deryan tentje waar muggengaas is ingebouwd. Daarnaast goed smeren met antimuggenmiddeltjes speciaal voor kinderen. Mocht je kiezen voor een hotel met babybedje kan je altijd zelf nog een speciale klamboe voor campingbedjes meenemen.

insectennet deryan

Vaccinaties

De exacte vaccinaties  die worden aanbevolen wanneer je naar een ver land gaat met je baby zijn afhankelijk van de bestemming en leeftijd van je baby. Raadpleeg dus altijd een arts.

Voor haar eerste reis naar Curaçao had onze dochter geen extra vaccinaties nodig. Er werd ons verteld dat kinderen onder de 3 maanden nog antistoffen hebben via de ouders. Voor onze reis naar  Zuidoost Azië kreeg ze een hepatitis A injectie. Naast de speciale reizigersvaccinaties moet je ook in gesprek gaan met het consultatiebureau. Zo hebben we besloten om de mazelen injectie die in het Rijksvaccinatie programma zit eerder te geven.

Thailand met baby

EHBO kit voor baby

Gezond op reis met baby? Zorg voor een goede EHBO-kit.  Wij hadden in Canada al moeite om aan een gewone zoutoplossing te komen tegen verkoudheid. In een land waar je te taal niet spreekt wil je al helemaal geen risico lopen met onbekende middelen als oplossing tegen een simpel kwaaltje

In onze EHBO-kit:

 • ORS voor baby’s
 • Paracetamol zetpillen
 • Zoutoplossing tegen verkoudheid
 • Zalfje te gebruiken als tanden doorkomen
 • Zalf tegen ontstoken oogjes
 • Oorspray
 • Babypleisters
 • Steriele gaasjes
 • Thermometer
 • Anti-insecten spray (zonder deet) voor je baby vanaf 3 maanden
 • Vaseline
 • Careplus Travelset minispray (voor mini verpakking anti-insect, zonnebrand en biterelief)
 • Zap-It nooit meer jeuk als je toch gestoken bent

Ben je benieuwd wat je nog meer mee moet nemen op reis met een baby, lees dan ons artikel: Inpaklijst baby.

Bescherming tegen de zon

Natuurlijk koop je speciale babyzonnebrand met factor 50+. Lees goed de bijsluiter want veel zonnebrand werkt pas echt als je baby er uit ziet als een witte smurf. Bijna niemand gebruikt de aanbevolen hoeveelheid en dikte.

Een mutsje met een touwtje onder de kin, zodat deze goed blijft zitten, is een must. Net als luchtige en bedenkende kleding. Er is ook speciale UV-werende kleding voor babies te koop.

baby vakantie kampot

Eten en drinken

Vaak is lokaal kraanwater niet geschikt om te drinken. Water koop je in een fles. Om geen risico’s te nemen poetst onze dochter haar tanden ook met mineraal water. Voldoende drinken is in warme landen een must. Neem een goede tuitbeker of flesje mee en zorg dat je kindje constant drinken bij de hand heeft.

baby vakantie eten

Eten moet vers zijn. We aten in Azië met onze dochter bij straatstalletjes. Over het algemeen zijn rijst en noodles geen probleem maar met vlees moet je echt uitkijken. Wil je op straat eten, kies vooral een straatverkoper die druk is op een tijdstip dat ook de lokale bevolking hier eet. Eten met een hoge doorloopsnelheid heeft geen tijd om slecht te worden.  Eet je in restaurants dan is het lastig om de kwaliteit en hygiëne van de keuken in te schatten. Ook hier denken we vaak “druk=goed”.

Fruit dat je kan schillen zoals bananen, mango’s en papaja is gezond, lekker en veilig. Ben je in een stad, dan kan je bij supermarkten zoals de seven eleven kan je ook prima gekoelde yoghurtproducten halen die je direct aan je baby kunt geven.

Babyvoeding op reis

Heb je zelf wel een te maken gehad met een zieke baby op reis? hoe ging dat?

5 gedachten over “Gezond op reis met baby”

 1. Beste, hebt u enig idee of er pamperbroekjes voor kleuter van 4 jaar te verkrijgen zijn in Sri lanka? In thailand hadden we pampers mee maar zou handig zijn mochten we er na een paar weken gewoon een paar kunnen kopen in een winkel daar. Bedankt alvast! Ruth

 2. Wat super fijn dat jullie deze lijsten hebben gemaakt!!! Maakt onze voorbereiding zoveel makkelijker 🙂 Begin feb vertrekken we op onze eerste verre reis met ons zoontje van dan net 1 jaar.. Heel spannend, maar dankzij jullie blogs ga ik voorbereid en wat relaxter weg! Echt super dat je dit doet..

  Liefs

 3. Wat een fijn artikel ook de inpaklijst voor baby. Over een aantal weken vertrekken we met Vic voor 4 weken naar Thailand. Hebben er veel zin in!

 4. Geweldige tips, bedankt! Ik was zelf laatst met mijn baby van 8 maanden in Parijs en hij had 40,4 koorts. Gelukkig had ik ook gedacht aan het meenemen van een een thermometer, paracetamol en fruit in knijpzakjes. Hij had de mond en lippen helemaal gezwollen en kon moeilijk eten. De eerste dag was het ergst en met de zetpillen en slaap en tussendoor beetje koelen en alleen de vloeibare fruitzakjes (hij vind fruit gelukkig onweerstaanbaar) zijn we er goed door gekomen. Na de aankomst dag op de kamer te zijn gebleven zodat hij kon rusten, zijn we de dag erna gewoon onderweg gegaan, We hebben met de huisarts thuis gebeld voor wat tips en waar op te letten en bij de voortzetting van de reis gezorgd dat hij niet te warm of te koud was en comfortabel kon slapen in de wagen. Het koude weer deed hem goed en wanneer hij wakker was heeft hij toch mee genoten van de lekkere fruithapjes en het bij ons kunnen zijn. PIttig als je kindje zo ziek is op vakantie, maar aldoende leert men. Je gaat steeds beter voorbereid onderweg en het leert je ook dat het de pret niet mag drukken. Natuurlijk niet ten koste van de gezondheid, maar buiten dat is er een hoop dat gewoon kan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top