Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Kanoën of kajakken met kinderen, praktische tips en leuke plekken in Nederland en België

Kanoën of kajakken met kinderen, praktische tips en leuke plekken in Nederland en België

Kajakken met kinderen is hartstikke leuk! Zeker in de warmere maanden van het jaar. Gezellig met je hele gezin actief op het water. We hebben het nu een aantal keer gedaan zowel in Nederland in de Ardennen. In dit blog geef ik je een aantal praktische tips en deel een aantal leuke plekken om te kajakken of te kanoën met kinderen.

Kajakken met kinderen

Wij vinden het echt een superleuke activiteit. Je komt echt heel dicht bij de natuur en bij allemaal dieren. Je bent echt met elkaar en toch actief wat aan het doen. Onze dochter kijkt haar ogen uit en nu ze zelf een zwemdiploma heeft en we ook niet meer op haar hoeven te letten, is het nog relaxter.

Kajakken met kinderen

Kanoën of kajakken met kinderen? Wat is het verschil

Weet je niet zeker wat je moet kiezen? Een kano of een kajak?

Kano’s zijn groter en zwaarder. Ze liggen op het water en hebben een open bovenkant. Je hebt een peddel met één blad. Je zit op een bankje. Vaak wordt gezinnen aangeraden om te kiezen voor een kano. Dit omdat de kano stabiel is en je hier ook met twee of meer kinderen in past. Ook kan je makkelijk spullen meenemen.

Kajakken met kinderen

Een kajak is anders dan een kano. Er zijn wel grote verschillende tussen een toerkajak of recreatieve kajak en zeekajak. In dit blog ga ik uit van de eerste twee types omdat dit is wat je in Nederland en België vrijwel over tegenkomt. In een kajak zit je lager, je zwaartepunt ligt op of zelfs onder het water. Je hebt een peddel met twee bladen. Er zijn een-, twee- en driepersoons kajakkaken. Heb je een gezin met meer dan een kind dan kan je dus niet met zijn allen in een kajak. In een kajak wordt je sneller nat en je kunt minder spullen meenemen.

Kajakken met kinderen

Een kajak is veel minder zwaar om te varen en makkelijker om recht te sturen. Ik heb zelf operaties gehad waar mijn borstspieren doorgesneden zijn. Nog steeds zijn die heel snel overbelast. Ik kan prima een uur kajakken omdat je dan een duwende circkel beweging maakt. Bij een kano maak je meer een scheppende beweging en dan heb ik de volgende dag vaak veel last. Ik kies zelf als het kan dan ook altijd voor een kajak, maar ik snap dat de meeste gezinnen kiezen voor een kano.

Er zijn tegenwoordig ook opblaasbare kajaks te koop. Wij kochten zelf de opblaasbare toerkajak voor 2 tot 3-personen. Die heeft wel het voordeel van een dubbele peddel maar ligt ook wat hoger op het water en is net zo stabiel als een kano.

Kajakken met kinderen

Praktische tips, wat neem je mee

  • De juiste kleding. Op het water kan het best fris zijn en soms krijg je toch wat druppels. Aan de andere kant verbrand je ook nog eens heel snel. Dus zorg voor zonnebrand, een zonnebril en eventueel een petje, maar neem voor de zekerheid toch ook een waterdichte jas of fleecetrui mee.
  • Snack en drinken, chagrijnige kinderen heeft niemand wat aan. En kajakken kost best wat energie dus neem water en eten mee.
  • Zwemkleding en een handdoek. Zeker in de zomer willen kinderen ook gewoon en duik nemen. Niks leuker dan ergens aanleggen en zwemmen.
  • Zwemvest, veel verhuurders geven je ook een zwemvest mee. Mocht je hier niet op vertrouwen of op pad gaan met een eigen kajak of kano zorg dat voor je eigen spullen. Check hier onze review van de beste zwemvesten voor kinderen.
  • Waterdichte tas, veel verhuurders geven je een tonnetje mee voor waardevolle spullen. Ik ben geen fan omdat ik onderweg vaak foto’s wil maken. Tonnetjes zijn lastig snel open en dicht te doen. Zeker als ik alleen kajak mijn mijn dochter vind het irritant dat we wegdrijven terwijl ik met een tonnetje bezig ben. Een drysack neemt veel mindere ruimte is en is snel te openen en sluiten. We gebruiken o.a. Drysacks van Sea to Summit.
Kajakken met kinderen

Leuke plekken om te kanoën of te kajakken in Nederland en België

Op zoek naar leuke plekken om te kanoën met kinderen? Er zijn ontzettend veel opties en we hebben ze natuurlijk lang niet allemaal zelf kunnen testen. Als je een eigen kajak hebt zoals de opblaasbare kajak van de Decathlon en dus niet afhankelijk bent van verhuur opties heb je zelfs nog meer keuze. Maar om je een aantal ideetjes te geven een aantal opties.

Kajakken met kinderen
Kajakken met kinderen

Kajakken in Nationale parken Nederland

In diverse Nationale parken in Nederland kan je een kano en kajak verhuur vinden. Zo kan je kajakken in de Biesbosch in Brabant, in de kop van Overijssel in de Weeribben-Wieden en natuurlijk in de Friese parken zoals in de Alde Feanen.

Kajakken met kinderen

In onze ervaring kan je in de Nationale Parken vaak een rondje kajakken. Vaak zijn er onderweg ook plekken om uit te stappen. Zoals in de Weerribben-Wieden waar je op het zompige land kunt lopen of in de Biesbosch waar zelfs strandjes zijn.

Bijkomend voordeel is dat het water in de Nationale Parken vaak dieper is dan op de riviertjes en lage waterstand dus zelden een probleem is.

nationaal park weerribben wieden

Kajakken op een riviertje

Ga je kajakken op een riviertje dan is het gebruikelijk dat je bovenstrooms start en benedenstrooms op een bepaald punt weer uitstapt. De verhuurder brengt je met een busje naar het start en/of eindpunt.

Kajakken met kinderen

De Linge, Betuwe

De rivier de Linge is met 108 km de langste rivier van Nederland. Het is een hele leuke en gemoedelijke omgeving en er zijn meerdere verhuurders langs de rivier. Op bepaalde delen van de Linge kan het wel druk zijn met vrachtschepen en/of pleziervaarders. Er zijn weinig plekken om zomaar even aan te leggen maar maar wel regelmatige kanosteigers.

De Dommel, Limburg (Belgie) en Noord-Brabant

De Dommel is een rivier die start in België en doorloopt naar Nederland. Wij vonden deze langzaam stromende niet al te brede rivier heel fijn om te varen. Wel kan het er redelijk druk zijn. Er zijn ook genoeg plekken om onderweg te stoppen en te zwemmen. Er zijn hier meerdere verhuurders langs de rivier.

Varen op de Dommel is afhankelijk van de waterstand. Check altijd van te voren de website, om te zien of er vaarverboden gelden.

kano dommel

Ourthe, Belgische Ardennen

Ga je naar de Ardennen met kinderen? Dan vinden ze het vast leuk om te gaan kajakken op de Ourthe. Er zijn diverse segmenten mogelijk bijvoorbeeld van Durbuy naar Barvaux of vanaf het startpunt van het te bevaren gedeelte van de rivier de stuwdam Barrage de Nisramont naar La Roche-en-Ardenne. Ondanks de stuwdam komt het de laatste jaren helaas regelmatig voor dat de waterstand in de zomer te laag is om te kunnen kajakken.

durbuy kajakken ardennen met kind

Veluwse Wetering, Hattem Overijssel

De meeste gezinnen brengen een bezoek aan het historische stadje Hattem met kinderen vanwege het leuke Bakkerijmuseum. Je kunt hier echter ook kajakken en kanovaren over de veluwse wetering en de Wiessenbergsche Kolk. Tussen de weilanden door. Je kunt hier makkelijk voor een uur een kajak of kano huren. Dan vaar je dezelfde route heen als terug, maar omdat er weinig stroming staat is dit prima te doen.

Je kunt ook een langere toch maken van 8 km naar Heerde of 16 km naar Oene bij Epe maar dan moet je wel even reserveren.

Oude Ijssel en de Berkel, Achterhoek

De Oude IJssel en de Berkel zijn ook ideaal voor een kano of kajaktocht. Er worden hier zelfs meerdaagse tochten gemaakt maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kortere stukje. Zo gingen we van Almen naar Zutphen en weer terug. Extra leuk om de historische stad Zutphen per kajak binnen te varen nadat we eerst door heel veel natuur waren gekomen.

kajak zupthen

Waterplassen om te kajakken

Het Rijk der Duizend Eilanden, Noord-Holland

Varen door de polder, tussen de smalle eilandjes met riviertjes die soms net breed genoeg zijn voor een kajak of kano. Je kunt een kanoverhuurder vinden in Broek op Langedijk.

kanoen duizend eilandenrijk

Het Veerse Meer, Zeeland

Kajakken van eilandje naar eilandje doe je op het Veerse Meer. Lekker actief op het Zweeuwse water.

Wil je meer uitdaging? Het is hier ook mogelijk om te varen met een gids. Dan leer je omgaan met een zeekajak en kan je zelfs tochten maken over de Noordzee, Oosterschelde en Westerschelde.

Kajakvakantie met kinderen

Ook op vakantie kan je natuurlijk kajakken. Een van de gaafste plekken waar we dit deden was in de Everglades in Florida tussen de krokodillen. Maar bijvoorbeeld ook tussen de kastelen in Tsjechië of in de mangroven van Bonaire. Ook leuk kajakken op de Oker in Braunschweig Duitsland.

Everglades met kinderen kajakken
Everglades met kinderen kajakken

Je kunt zelfs je vakantie samenstellen met een kajakken of vlotvaren in gedachten. Voor Zweden, Kroatië en Tsjechië zijn dan goede bestemmingen. Check hier het aanbod van dit soort vakantie speciaal voor gezinnen van ANWB Reizen en van SNP Vakanties.

Zweden kanovakantie

Heb jij nog op een leuke plek gevaren? Laat het ons vooral weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top