Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Chili / San Pedro de Atacama, mooi, toeristisch en duur

San Pedro de Atacama, mooi, toeristisch en duur

“Welkom in San Pedro de Atacama, een heel mooi dorpje, een heel toeristisch dorpje en een heel duur dorpje.”

Met deze San Pedro de Atacama tips zette onze buschauffeur ons af. Hij had ons net vanaf de Boliviaanse grens naar San Pedro de Atacama gebracht. Hij had helemaal gelijk. Al snel kwamen we erachter dat San Pedro de Atacama inderdaad erg duur is en de bevolking niet al te vriendelijk.

san pedro de atacama

Als je bijvoorbeeld geïnformeerd hebt naar een tour, ze je vertellen dat het 75.000 is en als je dan later terug komt ze je niet meer herkennen en dat het dan toch eigenlijk 85.000 is. Of als we vragen of er chocoladetaart is omdat onze dochter daar zin in heeft er wordt gezegd “chocoladetaart, wie vindt dat nou lekker”.

Tijdens een tour door de Valle de la Luna loopt de gids een kloof in die overgaat in een grot. Op handen en knieën kruipen we erdoorheen. Een oudere dame vind het doodeng. Als we eruit zijn geeft ze bij de gids aan dat je mensen moet waarschuwen voor je zoiets doet. Sommige mensen hebben claustrofobie of kunnen fysiek niet goed kruipen. Zijn reactie is slechts zijn schouders ophalen.

Gastvriendelijk zijn is blijkbaar niet zo belangrijk als elke dag weer een nieuwe lading toeristen klaar staat om geld uit te geven. Toeristen komen toch wel voor de wondermooie natuur rondom San Pedro de Atacama en de laatste jaren groeit het stadje alleen maar. De natuur rondom dit adobe stadje bestaat uit vulkanen, meren en geisers. Mocht je vanwege tijdgebrek twijfelen tussen de Uyuni tour of San Pedro de Atacama dan vonden wij de Uyuni tour nog indrukwekkender.

Bezienswaardigheden San Pedro de Atacama

In het dorp zelf zijn eigenlijk geen bezienswaardigheden behalve een klein museum en het adobe kerkje. In het dak van de kerk zie je de planken van cactus die gebruikt zijn. Net buiten het stadje zit het museum de Meteorito. Een interessant museum met uitleg over meteorieten en stenen die hier gevonden zijn in de woestijn. Er is een audioguide in verschillende talen, waaronder Engels, wat dit museum in San Pedro de Atacama goed te begrijpen maakt.

Vallei van de maan San Pedro de Atacama

De meest populaire tour en een van de goedkoopste in San Pedro de Atacama is die naar de Valle de la Luna (Vallei van de Maan), zo genoemd vanwege het aparte landschap. Toertjes vertrekken om 16:00 en zijn rond 20:30 na de zonsondergang weer terug.  Ze kosten bijna overal 10.000 en daar komt ter plekke nog 3000 entree fee bij voor het Reserva Nacional los Flamencos. Sommige backpackers kiezen ervoor om zelf met de fiets te gaan maar het is 15km fietsen naar de entree en in het park zelf zijn enkele pittige klimmetjes. Je kunt alleen extra water kopen bij de park entree.

Vallei van de maan San Pedro de Atacama
Vallei van de maan San Pedro de Atacama

De tours stoppen op verschillende plekken zoals bij een oude zoutmijn, een uitkijkpunt over de vulkanen of een wandeling door een grot maar waar precies hangt er vanaf waar je gids zin in heeft. Er zijn wel 50 tourbureautjes in San Pedro de Atacama en iedereen stopt klanten bij elkaar. Bovendien werken gidsen vaak voor meerdere organisaties. Een ding is zeker: uiteindelijk ga je naar een uitzichtpunt waar je de het landschap ziet veranderen terwijl de zon wegzakt.

Vallei van de maan San Pedro de Atacama
Vallei van de maan San Pedro de Atacama
Vallei van de maan San Pedro de Atacama

Bezienswaardigheden San Pedro de Atacama: Tour Lagunas Altiplanicas

Een leuke tour van 7:00-14:00 is die naar de Lagunas Altiplanicas. Je gaat eerst naar de Salar de Atacama. Een zoutvlakte die niet, zoals de Salar Uyuni, spierwit is maar eerder een mix van zand en zout dat een soort koraalachtige structuur vormen. Hier ligt ook Laguna de Chaxa waar flamingo’s graag komen eten.

Tour Lagunas Altiplanicas
Tour Lagunas Altiplanicas

Afhankelijk van de tijd van het jaar zal je een handjevol flamingo’s of honderden flamingo’s zien. Ook stop je nog bij een oud kerkje voor de bus omhoog gaat de altiplano op, naar ongeveer 4100m. Er liggen hier twee erg mooie meren: Laguna Miscanti en Laguna Minique. Het helderblauwe water steekt mooi af tegen de omringende vulkanen en het droge landschap. Onderweg over de altiplano zie je waarschijnlijk llama’s en vicuna’s, de meest sierlijke van de llamasoorten in de Andes. Met een beetje geluk zie je nog andere dieren zoals vossen en viscacha’s (een soort konijn met eekhoornstaart).

Deze tour kost 25.000 en daarnaast betaal je voor losse entree op diverse plekken bij elkaar nog 5500. Het weer in San Pedro de Atacama is overdag erg warm maar voor een tour als deze heb je echt goede winddichte kleding nodig.

Tour Lagunas Altiplanicas
Tour Lagunas Altiplanicas

Andere tours vanuit San Pedro de Atacama

Er worden vanuit San Pedro de Atacama nog veel meer tours aangeboden, genoeg om een week mee te vullen. Een populaire tour is bijvoorbeeld die naar de El Tatio Geisers, leuk als je dit niet eerder hebt gezien. Je vertrekt erg vroeg in de ochtend en bent met zonsopkomst bij de geisers. Een meer relaxte tour gaat naar de Laguna Cejar.

san pedro salar

Je gaat dan naar verschillende meren waar je mag zwemmen. Een is net als de Dode Zee erg zout waardoor je blijft drijven. Een uitbreiding op de beschreven tour lagunas altiplanicas gaat ook naar rode stenen in de woestijn. Bij een vulkaanuitbarsting is rots, lava en ijzer gesmolten en de nu helderrode rotsen zorgen voor een bijzonder plaatje. Bij helder weer zijn er verschillende astrologische tours waarbij je sterren gaat kijken in de woestijn. Ook sandboarden in San Pedro de Atacama is een populaire activiteit. Je kunt dit doen als tour of zelf een board huren.

san pedro salar

Fietsen in San Pedro de Atacama naar Punte de Diablo en Pukara de Quitor

Rondom San Pedro de Atacama zijn verschillende plekken die je zelfstandig met de fiets kunt bezoeken. Een goede fiets kan je in San Pedro de Atacama huren voor 4000 voor 6 uur. Kijk even goed rond want hoewel de prijzen weinig verschillen is de kwaliteit bij sommige verhuurders echt veel beter dan bij anderen.

Pukara de Quitor
Pukara de Quitor

Een makkelijke fietstocht van 30min (heen en terug) is die naar Pukara de Quitor. Deze pre-Colombiaanse ruïnes liggen op een heuvel waarvandaan je goed uitzicht hebt over de omgeving.  Ben je niet uitgefietst dan kan je Pukara de Quitor makkelijk combineren met Punto de Diablo.

Fietsen in San Pedro de Atacama

Vlak voor je bij de ruïnes bent steek je de rivier over. De weg loopt gewoon door het ondiepe water. Iets verderop staat een bord met mogelijkheden waar je heen kunt. De meest uitgebreide route gaat eerst een uur omhoog waarna je door een tunnel komt. Omdat wij met onze dochter op pad waren hebben we dit niet gedaan. In plaats daarvan kan je ook gewoon doorfietsen waarbij je meerdere keren de rivier oversteekt. Het is allemaal vals plat dus als je weinig energie hebt dan weet je waardoor dit komt. Uiteindelijk ga je rechtsaf en fietst de bergen in door een smalle kloof en diverse grotten. Op een zeker punt moet je de fiets optillen maar verder is het een goed te volgen pad.

Fietsen in San Pedro de Atacama

Vulkanen beklimmen rondom San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama wordt omgeven door vulkanen van 5000 tot ruim 6000m hoog, zowel in Bolivia als in Chili. Het is een goede plek om een vulkaanbeklimmingen te organiseren als dit op je bucketlist staan. De meest opvallende vulkaan is Licancabur een perfecte stratovulkaan die heel herkenbaar is maar met 5916m net 84m te laag voor wie op zoek is naar een zesduizender. 

Lascar vulkaan beklimmen San pedro de atacama

Deze vulkaan wordt beklommen vanuit Bolivia en tours kosten twee of drie dagen. Heb je maar een dag de tijd dan kan je kiezen voor de Lascar (5593m), Tocco (5604m) of Sairecabur (5971m). Als meest actieve vulkaan met de mogelijkheid stoom en zwavel uit de GIGANTISCHE krater te zien komen is Lascar het meest populair. De tour begint na een rit van 2 uur met een ontbijt om 7:30 in een vallei tussen een aantal vulkanen. Daarna rij je nog zo’n half uur tot een hoogte van net iets onder de 5000 meter.

Lascar vulkaan beklimmen San pedro de atacama

Een steil gravelpaadje brengt je dan in 2 uur tot de kraterrand zodat je het enorme gat naar het binnenste van de aarde in kan turen. Vervolgens is het nog zo’n 20 minuten relatief ontspannen lopen naar de top van de Lascar, zo’n 100 meter hoger, voor een prachtig uitzicht over de vallei en de vulkanen op honderden kilometers afstand. Door de droge lucht lijkt het alsof vulkanen van 300 km ver weg op een autoritje van een kwartiertje afstand liggen.  Als je goed geacclimatiseerd bent en fit dan is het een relatief makkelijk beklimming. Als je niet geacclimatiseerd bent dan is het een flinke uitdaging.Voor de beklimming van Lascar betaalde wij 75.000.

Lascar vulkaan beklimmen San pedro de atacama
Lascar vulkaan beklimmen San pedro de atacama

Tips San Pedro de Acatama met kinderen

Ga je op vakantie naar Chili met kinderen? Wij vinden San Pedro de Atacama met kinderen niet de meest geschikte bestemming. Als budget geen issue is kan je natuurlijk in een fijn hotel met zwembad verblijven. Echter je zult toch vooral hierheen komen voor de natuur. Helaas zijn veel touroperators in het stadje van mening dat jonge kinderen niet geschikt zijn om op hoogte te gaan. We kregen bijvoorbeeld de wind van voren toen iemand hoorde dat we met onze dochter vanuit Uyuni kwamen. Wetenschappelijk totaal niet onderbouwd (lees ook ons artikel over hoogteziekte met kinderen). Kinderen kunnen net zo goed of slecht tegen hoogte als volwassenen.

Ik sprak nog wat andere touroperators en ook die geven aan dat kinderen pas vanaf 8 jaar welkom zijn op de tours. Veruit de meeste gezinnen die hier komen zijn Chileense toeristen. Ze hebben de ervaring dat jonge kinderen (en oude mensen) vaak huilen en ziek zijn.

Logisch: zo ga je met de Tatio Geyser tour naar 4300m vanuit San Pedro wat maar op 2438 meter ligt. Bovendien is het ’s ochtends heel vroeg en is het onder het vriespunt. Je moet er dus rekening mee houden dat je jonge kind niet welkom is op de tours. Ook niet als je uit Bolivia komt (en ben je dus wel goed geacclimatiseerd). Wij hebben daarom in San Pedro de Atacama vooral activiteiten ondernomen los van elkaar en niet met het hele gezin. Ook in Iquique waar we later naar toe gingen deden we veel apart.

Tip lees ook ons blog “Wat een kost een familiereis door Peru, Bolivia en Chili?”

san pedro de atacama

Wil je fietsen rondom San Pedro de Atacama met kinderen dan is dat ook lastig. We zagen in San Pedro de Atacama diverse fietsen met een fietsstoeltje maar die zijn allemaal privé eigendom. Er worden dus geen fietsen verhuurd die je kunt gebruiken met jonge kinderen.

Een fietswinkel heeft een karretje voor achter de fiets maar toen wij er waren had hij de bijbehorende fiets om het karretje te trekken niet. Gelukkig kon onze dochter nog achterop in de rugdrager en hadden we veel lol tijdens het fietsen naar de Pukara de Quitor ruïnes en in de Puento de Diablo. We zagen wel tienerfietsen te huur in San Pedro  de Atacama.

hotel san pedro de atacama

Bij het busstation is een leuke speeltuin voor jonge kinderen. Daarnaast waren we heel blij met het eerste hotel waar we verbleven. Zoek je een kindvriendelijk hotel in San Pedro de Atacama dan kunnen we La Casa EcoExplor van harte aanbevelen. Er is een fijne schaduwrijke plek om te spelen. Een schommel en een loslopend konijn.  Bovendien was de staf hier echt heel vriendelijk wat dus een uitzondering is in San Pedro de Atacama. Ze hebben hier driepersoonskamers. Heb je een groter gezin dan is het al lastiger wat te vinden. We verbleven ook nog in Hostal Lalcketi waar ze vierpersoonskamers hebben maar we vonden de prijs-kwaliteit verhouding niet zo goed.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

2 gedachten over “San Pedro de Atacama, mooi, toeristisch en duur”

  1. Hi Gezinopreis,
    Super leuk verhaal, dank je wel. Even een vraagje, weet je nog met welke touroperator je de vulkaan
    Lascar hebt beklommen. Ik heb plannen om over een paar weken naar Chile te gaan en ik wil ook iets actiefs doen. Alvast bedankt voor je reactie.
    Groet, Emilie

    1. Nee weten we niet meer precies iets van Mountain trekking. De meeste hebben geen website. En vaak stoppen ze bij elkaar ongeacht waar je boekt en sommige gidsen werken voor meerdere touroperators. Je moet dus een beetje geluk hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top