Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Terugblik op 2 maanden reizen door Zuid-Amerika met het gezin

Terugblik op 2 maanden reizen door Zuid-Amerika met het gezin

We zijn alweer een maand thuis! Bedankt voor het volgen van onze reis en het lezen van de reisverslagen.  Het is altijd wel leuk om na zo’n reis terug te blikken en dat doen we in dit blog.

Top 3 Favorieten

Marcel

  • Salar Uyuni tour
  • Beklimming van de Alto de Letras
  • Ollantaytambo

Tikva

  • Salar Uyuni tour
  • Bergwandelen met onze dochter rondom Ollantaytambo
  • Dagje paardrijden in San Augustin langs beelden en door de mooie natuur

Onze dochter

  • Paardrijden op reis
  • Zwemmen in de verschillende zwembaden
  • Bergen beklimmen in Ollantaytambo
paardrijden san augustin

Tegenvallers tijdens de reis?

Tijdens een reis kan niet alles over rozen gaan en ook nu waren er dus zeker wat tegenvallers.

  • Onze dochter die keelontsteking had. Het spreekt voor zich: een kind dat op reis ziekt wordt, is gewoon echt niet leuk. Gelukkig kregen we een goede diagnose en medicijnen, dus na een week was ze weer haarzelf.
  • Stomme grensovergang Peru-Bolivia, heb je het hele verhaal niet gelezen check dan ons reisverslag week 6
  • De start van onze reis met een Marcel die ziek is. Door alle spanning voor de reis en het verdriet van het plotseling overlijden van een vriend.
  • Colombia, ja toch echt wel een beetje. Hoewel we in een andere periode van het jaar en met een andere route misschien een andere ervaring hadden gehad. Dat lag aan het sfeertje maar ook aan de verschrikkelijke wegen met constant een wagenzieke dame.

Hoe zat het met veiligheid?

Vooraf maakte ik me erg zorgen om de veiligheid. Zuid-Amerika is toch geen Zuid-Oost Azië. Het is ons enorm meegevallen en met uitzondering van een wijk waar we in Cartagena sliepen, hebben we ons nauwelijks onveilig gevoeld.

Lang reizen met een klein kindje in 2017 is echt anders dan met zijn tweeën in 2007

In 2004 ging ik alleen 2 maanden op reis door Zuid-Amerika, in 2007-2008 maakten we met z’n tweeën een wereldreis van 9 maanden.  Toen moesten we echt nog naar een internetcafé voor contact met het thuisfront, nu hadden we bijna altijd WiFi en soms zelfs internet in de bus met een Peruaanse SIM-kaart. Dat heeft voordelen, zo kon onze dochter filmpjes sturen naar haar vriendinnetjes, maar zeker ook nadelen. De kameraadschap onder reizigers is echt minder omdat iedereen veel meer met zijn telefoon bezig is. De plekken bij uitstek om een praatje aan te knopen, zoals in een restaurant of de bus, daar praten mensen niet meer met elkaar maar kijken op hun telefoon. Hoewel ik dat jammer vind, zijn we daar zelf net zo goed verantwoordelijk voor… Als eerste check je het WiFi-wachtwoord. Foto’s plaatsen op Instagram en nog even Facebook bekijken.

In Zuid-Amerika ben je als reiziger met een kind echt een uitzondering. In Colombia kwamen we veel gezinnen tegen, maar dit waren allemaal Colombianen. In totaal zijn we in de hele 2 maanden minder dan 5 westerse gezinnen tegen gekomen.  Heel anders dus dan Zuid-Oost Azië waar je tijdens een wandeling over Khao San Road al 5 westerse gezinnen tegenkomt en waar je dus ook makkelijker aanspraak hebt.

Ik heb dat echt wel af en toe gemist. De goede gesprekken met wildvreemden. Soms was het heel fijn om even een tourtje te doen gewoon om dan wel de tijd de hebben om met mede-reizigers te praten. Een avondje in de bar zat er voor ons namelijk ook niet meer in. Ik denk echt dat we de meeste avonden voor 21 uur in bed lagen en onze dame maakte ons meestal voor 6 uur weer wakker. We merken ook echt wel dat we ouder worden en meer geld te besteden hebben. We willen niet meer slapen in de allergoedkoopste hostelaccommodatie, hoe gezellig ook. We hebben echt behoefte aan een lekker bed en warme douche.

Maar internet heeft reizen ook veel makkelijker en toegankelijker gemaakt. Het heeft zijn charme om ter plekke een hotel te zoeken maar niet als je laat aankomt of niks kunt vinden (ik herinner me nog een keer in India waar ik 17! hotels af ben gegaan). Nu kijk je op booking.com en weet wat je kunt verwachten. We hebben zelfs een hotel geboekt in de bus op weg naar de bestemming, een super last minute deal in een heel mooi hotel. Ook vertrektijden van de bus, wat te doen en meer handige informatie is direct beschikbaar.

monseratte bogota met kinderen

De feiten

  • Aantal vluchten: 8
  • Nachtbussen: 1
  • Treinritten: 2
  • Busritten: veel
  • Duurste dag: 30 januari € 372,05 in Machu Picchu
  • Goedkoopste dag: 3 januari € 64,98 Popayan
  • Te veel uitgegeven ter plekke: Ja 😉 (maar daarvoor wel veel gaafs gedaan zoals vulkaan beklommen, comfortabele Salar Uyuni tour, fijn resort voor 4 dagen in Colombia, paragliden)
  • Aantal dagen onderweg: 63
  • Aantal landen: 4 (Colombia, Peru, Bolivia, Chili)
  • Aantal verschillende bedden: 28
  • Bedbugs: Ja, 1x, alleen Tikva
  • Hoogste punt: bijna 5000 m bij de geisers tijdens de Salar Uyuni tour en voor Marcel 5593m op de top van de Lascar berg in Chili

Memorabele accommodatie

  • Onze Airbnb in Cuzco, weer een eigen huis, meerdere slaapkamers, 2 badkamers en lekker zelf koken.
  • Sol y Luna Coroico, een hele bungalow met buitenkeuken. Chillen in de hangmat met een lekker biertje en uitzicht op gave bergen. Een zwembad voor onze dochter en één van de fijnste warme douches van de reis.

Mijmeringen

Tja en dan heb je ergens ruim een jaar naar toe geleefd en is het voorbij? En nu? Ik heb echt enorm genoten van alle tijd met mijn dochter. Ze blijft echt niet zo klein. Zelfs wanneer ze in de bus op me sliep en ik kramp kreeg in mijn been bleef ik me heel bewust dat besef houden dat deze fase bijna voorbij is. Nu is ze vier en gaat naar school.

Marcel en onze dochter hebben ook enorm genoten van hun avonturen samen. “Papa, ik ben stoer:. Binnenkort gaan ze zelfs hun eerste hardloopwedstrijd samen doen.

We hadden gehoopt dat deze reis ons dichter bij elkaar zou brengen. Als ouders met drukke banen en hobby’s leef je toch makkelijker langs elkaar heen. Om, wanneer onze dochter eenmaal sliep, nog de energie te vinden voor diepgaande gesprekken was op reis vaak niet te doen. Het feit dat Marcels collega en vriend vlak voor onze reis plots overleed was erg bepalend voor de eerste weken van onze reis. Daarom dat we onze dochter uit afgelopen weekend uit logeren hebben gedaan om de halve gesprekken en gedachten die tijdens zo’n reis komen opborrelen over ons, werk, relatie en gezinopreis verder te bespreken.

We hebben ondanks dat het soms hard werken was enorm genoten en we zijn er blij dat we de mogelijkheid hebben gehad deze reis te maken.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

2 gedachten over “Terugblik op 2 maanden reizen door Zuid-Amerika met het gezin”

  1. Mooi overzicht! Naar dat de reis met zoiets triestst begonnen is.

    Isis begint echt een dametje te worden. Leuk dat ik haar afgelopen weekend even in het echt heb mogen zien.

  2. Mooie nabeschouwing van jullie prachtige reis. Heel eerlijk, goed om te lezen. Heftige start voor jullie, na het overlijden. Goed dat jullie nu tijd samen nemen.

Reacties zijn gesloten.

Scroll to Top