Home / Voorbereiding / Tips / Op vakantie met baby, dreumes of peuter – 7 essentiële items die je absoluut niet mag vergeten

Op vakantie met baby, dreumes of peuter – 7 essentiële items die je absoluut niet mag vergeten

Op vakantie met een baby, dreumes of peuter  is altijd spannend. Je bent zelf waarschijnlijk nog niet zo lang ouder wat je misschien al minder zeker maakt. Bovendien veranderen kinderen op deze leeftijd nog enorm veel. Misschien is dit wel je eerste vakantie met baby? Maar ook als je al vaker weg bent geweest is de kans groot dat de  routine die je had tijdens je vorige vakantie nu niet meer werkt, omdat kinderen al weer minder slapen of meer eten bijvoorbeeld. Waar het inpakken van kleding, toiletartikelen en speelgoed heel logisch is omdat je dit dagelijks gebruikt, zijn er andere producten die je sneller vergeet.

Tijd dus voor een checklist met 7 dingen die je echt absoluut niet mag vergeten.

Het paspoort van je kind

Het klinkt zo logisch maar je weet niet hoeveel ouders er pas op het laatste moment aan denken. Ook als je alleen maar naar België of Duitsland gaat moet je kind zich kunnen legitimeren. Dus op tijd aanvragen en niet vergeten in te pakken: het paspoort van je kind. Let er ook op dat als je naar landen gaat waar het wat lastiger is bij de douane of waar de kenmerken van West-Europeanen niet zo makkelijk te onderscheiden zijn (Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Afrika, Azië), dat het paspoort niet te oud mag zijn. Je kind zal er over een paar jaar heel anders uitzien!

Voldoende drinken en eten voor de reisdag

(Lange) reisdagen zijn super vermoeiend voor jezelf en ook voor je baby of dreumes. Wij hebben geleerd dat het helpt om in ieder geval voldoende drinken en snacks mee te hebben om het humeur op peil te houden.  Ga je vliegen, lees dan ook onze complete handbagage checklist. Wist je bijvoorbeeld dat er zoiets bestaat als de CoziGo bassinnet cover dat ervoor zorgt dat je baby lekkerder kan slapen.

vliegen handbagage kind

De favoriete knuffel van je kind

Als je wil dat de eerste nacht van je vakantie verschrikkelijk begint, dan moet je de favoriete knuffel van je peuter vergeten. Ook baby’s hebben baat bij een favoriete knuffel die een vertrouwde geur afgeeft die aan thuis doet denken. Ook slim geef ze zelf een peuterrugzak om de knuffel in mee te nemen.

MonkeyGo vliegtuigstoeltje

Vertrouw niet op je accommodatie zorg zelf voor het juiste bedje of beddengoed

Vroeger met zijn tweeën maakte het niet zoveel uit als je een nacht een wat mindere slaapplaats had, maar met een kindje des te meer. Helaas kun je er niet vanuit gaan dat het kinderbedje dat je accommodatie aanbiedt goed is. Wij hebben al regelmatig meegemaakt dat er een prachtig kinderbedje stond met een dekbedje. Dat terwijl wij hier in Nederland toch altijd te horen krijgen deze niet te gebruiken voor jonge kinderen in verband met verstikkingsgevaar. Dan ben je maar wat blij als je zelf een lakentje en een dekentje bij je hebt.  Ook maakten we mee dat ons eigen bed wel een klamboe had maar het kinderbedje niet. Het is daarom nog beter om zelfvoorzienend te zijn. Je kunt je eigen campingbedje meenemen maar als je op vliegvakantie gaat en liever lichtgewicht reist, dan is een reistentje veel makkelijker. Dit zijn compacte tentjes met een opblaasbaar matrasje en compleet met muggengaas. Onze favoriet is de Deryan Travelcot.

Deryan travelcot peuter

deryan babyTip: gebruik Markplaats om geld te besparen

We hebben zelf meerdere handige reisproducten gekocht via Marktplaats. Het is namelijk zonde om veel geld uit te geven als je niet zeker weet of een product echt handig is of wanneer je het maar voor één vakantie nodig hebt. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik als hardcore traveler een Deryan Travelcot baby cadeau van mijn collega’s. Maar na 2 jaar was mevrouwtje er echt wel uitgegroeid. Tijd voor een grotere versie: de peutervariant. Ik hoorde ook diverse ouders die zweren bij een ander merk: het Nomad Kids Travel Bed. Nieuwprijs van beide bedjes zijn samen 75 en 120 euro. Een snelle blik op Marktplaats leverde een niet gebruikte Deryan Peuter en een weinig gebruikte Nomad Kids Travel op. Zo waren we de eigenaar van niet 1 maar 2 bedjes voor 70 euro en degene die het minst beviel, verkochten we gewoon weer.

Deryan-travelcot-peuter-header


Goede kindvriendelijke zonnebrand & anti-muggenmiddel

Gelukkig kan je ook op plek van bestemming veel producten kopen, zeker kleertjes en speelgoed. Maar laat nou net een essentieel product als goede baby- en peuterzonnebrand in veel andere landen lastiger te vinden zijn. Of het is er wel maar er zitten toch ingrediënten in die je liever niet op de huid van je kindje smeert. Ook anti-muggenmiddelen kan je beter van huis meenemen. Bij kinderen in deze leeftijd mag je nog geen DEET gebruiken en ben je aangewezen op natuurlijkere alternatieven die in Nederland gewoon bij de drogist verkocht worden. Zo kan je lekker genieten van het strand in plaats van allerlei winkeltjes af te moeten lopen op je eerste vakantiedag.

bocas panama

Iets om je als ouder mee te vermaken

Iets om jezelf mee te vermaken klinkt misschien een tikkeltje vreemd want jullie hebben elkaar toch. Maar geloof me: eindeloos kletsen en wijntjes drinken in de avond is niet altijd een optie. Hopelijk wel omdat je een accommodatie hebt waar je je baby of peuter met een gerust hart alleen kunt laten slapen en dan samen nog wat kan doen. Maar vaak zul je toch merken dat een van beide een deel van de tijd bij je kind of kinderen zit totdat deze slapen. Een goed boek, wat tijdschriften of een goed opgeladen laptop, tablet of e-reader zijn dus een must-have.

reisboeken-kinderen-header

Kinderwagen, buggy of babydrager

Met jonge kinderen kan je niet zonder een goed hulpmiddel om je kind mee te vervoeren. Misschien ben je thuis wel een draagmoeder maar is het op je vakantiebestemming veel te warm, of zweer je bij je mooie luxe buggy maar ga je op vliegvakantie. Helaas gaan luchtvaartmaatschappijen hier erg ruw mee om (lees ook onze tips buggy of kinderwagen mee in het vliegtuig) en daarom kiezen veel ouders ervoor een goedkope buggy via Marktplaats aan te schaffen speciaal voor de vakantie. Of kies voor een speciale reisbuggy  die super lichtgewicht zijn en als handbagage mee mogen.

deuter drager kind
Peuter drager

Marktplaats vroeg ons welke producten wij via hen kochten en dat is best veel. De meest recente aankoop voor vakanties met onze dochter was een framedrager. Hoewel we een babydrager hebben leek een framedrager ons erg handig voor lange wandelingen met een peuter. We hebben meerdere rugzakken van het merk Deuter en we vinden het draagcomfort hoog. Het is dus een logische keuze om als eerste naar hun kinderdragers te kijken. Maar met prijs tussen de 200-300 euro was dat even slikken, zeker voor een product dat vooral handig is om te hebben en geen must-have. De keuze is dan makkelijk: of gaan voor een kwalitatief minder merk of Marktplaats in de gaten houden. Het werd het laatste. We moesten even geduld hebben maar ook hier slaagden we goed.

Op zoek naar een complete paklijst? Check onze inpaklijst vakantie met baby of onze review pagina voor verschillende handige producten die we zelf getest hebben en je vakantie met kind net dat beetje makkelijker maken. 

3 gedachten over “Op vakantie met baby, dreumes of peuter – 7 essentiële items die je absoluut niet mag vergeten”

  1. “Hopelijk wel omdat je een accommodatie hebt waar je je baby of peuter met een gerust hart alleen kunt laten slapen en dan samen nog wat kan doen.” Serieus? ?

    1. Ja serieus heel fijn als je als ouder niet opgesloten zit in je hotelkamer maar veilig nog wat kunt drinken in het restaurant, op je balkon of veranda.

  2. Ik vond en vind vooral billendoekjes/snoetenpoetsers en plastic zakjes (voor luiers, spuug of overgebleven broodjes) onmisbaar. Maar die koop je dan weer niet op Marktplaats. Wel heb ik via Marktplaats beide Deryans verkocht, opvouwbare stoffen kinderstoelen gekocht en verkocht, Bugaboo verkocht, laken met klittenband zodat ze niet uit bed vallen gekocht, verschillende draagdoeken en -zakken verkocht, een rugdrager, vele sandaaltjes voor de kinderen, moonboots, skipakjes, etc. Ik moet nog wel ergens een lijstje hebben. Daar wilde ik voor mijn blog ook ooit iets mee doen maar dat was er nog niet van gekomen. Hoe dan ook, Marktplaats is ideaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top