Home / Nederland / Museums voor peuters

Museums voor peuters

Op zoek naar een top museum voor peuters? Wij hebben er in Nederland al heel wat bezocht. Daarom kunnen we op basis van onze eigen ervaringen vertellen welk museums nu echt leuk zijn om te bezoeken met een peuter. Check altijd van zelf de website voor actuele openingstijden en of het nodig is om van te voren een tijdslot te reserveren.

Praktische tips voor je museumbezoek met een peuter

Wellicht ben je nog niet gewend om met kinderen musea te bezoeken en vraag je je af of een museum met een peuter wel leuk is. Wij hebben enorm veel musea in binnen- en buitenland bezocht met onze dochter. Bij deze leeftijd is het vooral belangrijk dat je peuter zelf wat kan doen. Musea waarbij ze alleen maar mogen kijken, zijn voor hen al snel saai. In Nederland zijn er een aantal echte peutermusea, bijvoorbeeld het Nijntje Museum in Utrecht en de hele peuter verdieping van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. In deze musea staat de belevingswereld van je kind centraal en kunnen ze zelf veel doen.

museum voor peuters

In deze musea is het vaak wel erg druk. Zeker als je kindje toch al een beetje moe is, is dat niet zo’n handige combinatie. Plan je bezoek dus of op een rustig moment, of op een moment wanneer je weet dat je peuter de meeste energie heeft (zoals na het dutje). Daarbij maakt het natuurlijk ook wel uit of je te maken hebt met een peuter van net twee jaar, of met een peuter die er al bijna aan toe is om naar de basisschool te gaan.

museum voor peuters

Wij vonden zulke peutermuseums vooral erg leuk voor onze dochter maar minder voor onszelf. Ook oudere kinderen zullen het snel te simpel vinden. Dat is wel iets om rekening mee te houden, mocht je met meerdere kinderen een museum willen bezoeken. Gelukkig zijn er ook veel kindvriendelijke musea in Nederland die een apart gedeelte hebben voor peuters en tegelijkertijd meer te doen hebben voor ouders en wat oudere kinderen.

Top 3 Museums voor peuters

Nijntje Museum in Utrecht

Het Nijntje Museum is echt een van de beste museums voor peuters in Nederland. We bezochten het met onze dochter toen ze twee was en toen ze vier was. Beide keren vond ze het geweldig. Er zijn verschillende ruimtes met figuren uit de Nijntje boeken. Zo is er een ziekenhuis waar je doktertje kunt spelen en ruimte met auto’s en een treintje. Daarnaast is er ook nog een kunstatelier waar onder begeleiding geknutseld kan worden.

Nijntje Museum in Utrecht

Kinderboekenmuseum Den Haag

Ga je naar Den Haag met een peuter of kleuter dan moet je ook het Kinderboekenmuseum zeker bezoeken. De hele bovenverdieping is ingericht met activiteiten voor jonge kinderen van 0-6 jaar. Welke peuter wordt er nou niet blij van Kikker en Rupsje Nooit Genoeg? Onze dochter kroop net als het rupsje door appels om vervolgens te veranderen in een vlinder. In de diverse speelkamers met verschillende thema’s kunnen de kleintjes lekker klauteren en op ontdekkingstocht gaan.

Onze blogger Marlies heeft het museum ook bezocht met haar twee peuters van 2 en 3 jaar. Lees haar ervaring in ons uitgebreide blog.

Kinderboekenmuseum Den Haag

Joods Historisch Museum – Kindermuseum

Wanneer je op zoek bent naar een leuk museum voor peuters, denk je waarschijnlijk niet direct aan het Joods Historisch Museum. Toch vond onze peuter het hier hartstikke leuk. Het Joods Historisch Museum heeft een eigen Kindermuseum. Hier kan je peuter lekker knutselen of een muziekinstrument bespelen. Op de bovenste verdieping was er destijds een Fiep Westendorp tentoonstelling, waar je samen een verhalen kon lezen uit een van de Jip & Janneke en Puk van de Petteflet boeken of een filmpje kijken in het Fieptheater.

Koop je kaartjes van de tevoren via Tiqets. Handig omdat je vaak kosteloos kunt annuleren mocht je toch niet kunnen gaan.

Joods Historisch Museum - Kindermuseum

Overige museums voor peuters

We hebben de overige museums voor peuters voor je verzameld per stad. Wel zo makkelijk, want zo kun je verschillende musea combineren tijdens een dagje uit met peuter of weekendje weg.

Peuter musea in Amsterdam en Noord-Holland

Behalve het Joods Historisch Museum zijn er nog meer toffe musea om te bezoeken tijdens een weekendje Amsterdam met kinderen. Deze musea zijn vooral geschikt voor peuters vanaf drie jaar.

Amsterdam Museum, Het Kleine Weeshuis

“Het Kleine Weeshuis” is een apart onderdeel van het Amsterdam Museum. Er is hier een interactieve tour voor kinderen vanaf drie jaar. De kleintjes gaan op pad met Muus de muis, en oudere kinderen met Jurriaan de weesjongen.

Je loopt hier door een “17e-eeuws weeshuis” en gebruikt de polsband die je bij binnenkomst krijgt om verhalen te activeren. Onze peuter klapte enthousiast in haar handen en voerde de meeste opdrachten, zoals verkleden, in een bed liggen van een weeskindje en een koe melken,
zonder hulp uit. Het leukste was misschien wel de geheime gang. Samen met andere kinderen was ze druk bezig “kiekeboe” spelen. Koop hier van je tevoren je tickets online. Let op: Deze activiteit is tijdelijk gesloten, voor meer informatie bekijk hier de website.

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum is wederom een erg kindvriendelijk museum. Er wordt ook heel fijn bij de verschillende afdelingen een leeftijdsindicatie gegeven. Voor de kleintjes is de Westvleugel het leukste. We starten met de tentoonstelling “Het verhaal van de walvis” en zien direct een enorme walvis. In simpele bewoordingen leren we meer over walvissen, de walvisjacht en het gebruik van walvistraan om lampen te laten branden.

Koop hier van je tevoren je tickets online.

Scheepvaartmuseum

NEMO Science Museum

Het grootste wetenschapsmuseum van Nederland is ook leuk om te bezoeken met een peuter. Toegegeven, we zijn er inmiddels meerdere keren geweest en met oudere kinderen haal je wel meer uit je bezoek. Ik zou vooral voor NEMO kiezen als je meerdere kinderen bij je hebt of je een weekendje naar Amsterdam met kinderen gaat. Kijk hier voor tickets.

NEMO Science Museum

Eye Filmmuseum

Het Eye Filmmuseum is vooral leuk met peuters wanneer je het bezoek combineert met het bekijken van een peuterfilm. Deze draaien vaak op zaterdag in een van de vier filmzalen.

De vaste tentoonstelling is niet al te groot, maar je hebt de vrijheid om zelf te kiezen uit honderden filmfragmenten, waaronder ook kinderfilmpjes. Wat vooral erg leuk is om te doen, is om met je peuter zelf een filmpje te maken op het groene scherm. Koop hier van je tevoren je tickets online.

Amsterdam eye film  museum

Kasteel Radboud en museum, Medemblik

Kasteel Radboud is ook erg leuk om heen te gaan met een peuter. Er zijn daar meerdere toffe kinderactiviteiten, waaronder een speelzolder waar je je kunt verkleden als ridder, kleurplaten van ridders kunt maken en met Playmobil kastelen kunt spelen. Kasteelmuseum Radboud is nu tijdelijk gesloten wegens verbouwing.

Kasteel Radboud en museum, Medemblik

Peuter musea in Den Haag en omgeving

Behalve het Kinderboekenmuseum uit onze Top 3 kunnen we in Den Haag ook One Planet (voorheen Museon) aanraden. Dit museum is wel leuker met een iets oudere peuter.

One Planet

One Planet (voorheen Museon) is vooral een museum voor oudere kinderen, maar dat betekent niet dat een peuter zich hier niet ook ontzettend kan amuseren. De “Expeditie” zal nog wat te moeilijk zijn en te lang duren. Maar er zijn met regelmaat wisselende tentoonstellingen. Toen wij er waren kon je bijvoorbeeld meer leren over de ruimte, gepaard met een leuk hindernisparcours en spelletjes die ook een peuter al kon spelen.

Op de begaande grond is er ook een ruime waar je filmpjes kunt bekijken in 3D. Kinderen kunnen hier een kleurplaat inkleuren en die vervolgens zien veranderen in een 3D plaatje. Ook heel leuk is om met hulp van papa en mama en wat dino speeltjes een eigen filmpje te maken.

Museon Den Haag

Peuter musea in Utrecht, Hilversum en omgeving

Behalve het al genoemde Nijntje Museum zijn er Utrecht nog veel meer leuke musea voor peuters. De meeste zijn echter wel leuker met een iets oudere peuter (3 jaar) die al wat zelfstandiger is, terwijl het Nijntje Museum met een kindje van 1,5 of net 2 al leuk is. Lees ook ons blog Utrecht met kinderen voor meer tips in Utrecht.

Museum Speelklok

In Museum Speelklok kan je op zoek gaan naar aapjes. Bij elke aap is er een opdracht die onze dochter al vrij goed zelf kon uitvoeren. Wanneer we klaar zijn, kunnen we met de antwoorden zelf een muziek spelen. Lijkt dit je nog te moeilijk, kun je hier ook gewoon naartoe gaan om te luisteren naar de verschillende orgels en muziekinstrumenten.

Koop je tickets van te voren online en bespaar een wachtrij.

Museum Speelklok

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is niet alleen leuk voor peuters, het is wat ons betreft een van de beste kindvriendelijke musea in Nederland. Met oudere kinderen kan je je hier een hele dag vermaken. Voor peuters zijn sommige activiteiten nog wat te moeilijk of te eng, maar de voorstellingen en het speelgedeelte buiten zal ze al veel plezier geven.

Spoorwegmuseum

Peuter musea in Rotterdam en omgeving

Lees voor meer tips ook onze blog Rotterdam met kinderen.

Maritiem Museum

Het Maritiem Museum in Rotterdam is een goed museum voor kinderen. Er zijn verschillende dingen te doen voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen. Met een peuter is het vooral leuk om een brand te mogen blussen en te klimmen in de boot van Professor Plons. Koop hier je tickets van tevoren online.

maritiem museum

Villa Zebra

Villa Zebra in Rotterdam is een echt kindermuseum met twee aparte gedeeltes, waarvan een voor kinderen van 3 t/m 6 en een voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Hoewel ik het regelmatig tegenkwam in lijstjes met de “beste museums voor peuters staat het niet in mijn Top 3 omdat het toch meer geschikt is voor een kindje dat al wat ouder kindje is. Bovendien is de Museumjaarkaart hier niet geldig en vind ik de prijs wat aan de hoge kant. Dat betekent trouwens niet dat het niet een heel tof museum is, maar ik denk wel dat je er met een kleuter meer aan hebt dan met een peuter. Onze dochter vond het heerlijk om zich hier te verkleden en zelf op pad te gaan. Ook heeft ze lekker geknutseld met hulp van de medewerkers hier.

villa zebra

Rien Poortvliet Museum

Op Tiengemeten kun je het Rien Poortvliet Museum vinden waar ze een grote kabouter speelzolder hebben! Je kleuter kan zich hier uitleven in de kabouterspeelhoek en zichzelf verkleden. Natuurlijk kun je hier ook voorlezen uit de kabouterboeken.

Rien Poortvliet Museum

Peuter musea in Leiden, Delft en omgeving

Wat ons betreft is Leiden echt een hele leuke kindvriendelijke stad met veel top musea. Wij vinden echter wel dat je hier met oudere kinderen meer plezier gaat hebben dan met een peuter. Voor meer tips lees onze blogs over Leiden met kinderen en over Delft met kinderen.

Naturalis

Als je een museum in Leiden met een peuter wil bezoeken, dan adviseren we je om naar Naturalis te gaan. Naturalis is in de afgelopen jaren flink gegroeid en verbouwd en kan nu jaarlijks 3x meer bezoekers ontvangen. Ook vind je er een gloednieuw museum en biedt het Naturalis nu onderdak aan de gehele nationale collectie.

museum voor peuters

TU Delft Science Centre

Ook het TU Delft Science Centre (voorheen Science Centre) in Delft is vooral gericht op kinderen die al op de basisschool zitten. Heb je kinderen van verschillende leeftijden, dan kan je je peuter wel hierheen meenemen. Het leukste vond onze dochter, de rijdende robot en alles wat ze samen met ons kon doen. Momenteel is het openbare publieksdeel gesloten, vanaf 2023 zal er meer open zijn voor de experience en tentoonstellingen. Bekijk voor meer informatie de website van de TU Delft.

TU Delft Science centre Robot

Peuter musea in Arnhem, Nijmegen en omgeving

Voor meer tips, zie ook onze blogs over Arnhem met kinderen en Nijmegen met kinderen.

Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum is voor mij een stukje nostalgie. Ik ging erheen met een peuter van nog net geen twee jaar, maar die reageerde nauwelijks op wat er te zien was. Pas toen ze koeien in de wei zag staan, begon ze enthousiast te zwaaien. Dit verschilde erg met toen we een jaar later weer gingen. Deze keer had ze wel interesse in alle oude huisjes en de trams, maar toch was de speeltuin en de lekkere poffertjes het hoogtepunt van de dag.

openlucht museum

Het Nationaal Watermuseum

Met water spelen en nat worden, wie vind dat nou niet leuk? Dit is niet een museum om een hele dag door te brengen, maar voor een uurtje is het prima. Onze peuter vond het vooral leuk om hard met zandzakjes te gooien op de grote speeltafel. Ook het gedeelte met diverse rioolbuizen waar ze doorheen kon kruipen viel erg in de smaak.

nationaal watermuseum

Peuter musea in Apeldoorn, Deventer en omgeving

Meer weten? Lees onze blog over Hattem met kinderen en Apeldoorn met kinderen.

Bakkerijmuseum Hattem

Het Bakkerijmuseum in Hattem is erg leuk om te bezoeken met jonge kinderen. Ga wel in de weekenden of vakanties, want dan kan je ook zelf koekjes en broodjes bakken. Verder is er een speurtocht te doen die ook voor jonge kinderen een leuke optie is. Je moet hiervoor muizen vinden in de verschillende historisch ingerichte kamers.

bakkerijmuseum hattem

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum in Deventer is was altijd een beetje rommelig maar onze dochter ging er al vanaf twee-jarige leeftijd met veel plezier heen. Het museum zit verspreid over verschillende oude gebouwen in Deventer, waardoor je dan ook steeds trapje op en trapje af gaat en zo telkens in verschillende thema’s terecht komt.

Na een verbouwing is het museum nu een stuk interactiever geworden. Er is meer te doen voor oude kinderen maar daardoor wel wat minder voor peuters. Hoewel de grote speelzolder nog steeds een hit zal zijn. Op de grote speelzolder vind je allerlei soorten speelgoed waar mee gespeeld mag worden.

speelgoedmuseum

Peuter musea in Leeuwarden, Groningen en Drenthe

Meer tips? Zie ook onze blogs over Assen met kinderen en Leeuwarden met kinderen

Natuurmuseum Fryslân

Het Natuurmuseum Fryslân is vooral interessant als je een nieuwsgierige peuter hebt die al richting de vier jaar gaat. Dit is een museum dat ze zelf kunnen ontdekken. Er zijn overal knopjes om op te drukken waarna er een verhaal volgt over de dingen die je ziet. Zo leerde onze dochter bijvoorbeeld dat de potvis dood ging, omdat er niet genoeg eten was.

Natuurmuseum Fryslân

Drents Museum

Ook het Drents Museum is iets leuker voor oudere kinderen, maar wederom is het een museum waar je prima heen kan gaan als je kinderen van verschillende leeftijden hebt. Het gedeelte dat vooral leuk is voor peuters, is het ‘grootste poppenhuis van Nederland’. Dit is het beste te vergelijken met een indoor openluchtmuseum. Je mag hier overal aanzitten en onze peuter was dan ook druk bezig om laatjes open te trekken en te kijken wat er overal inzat.

Drents Museum

Speelgoedmuseum Kinderwereld

Het Museum Kinderwereld in Roden is een speelgoedmuseum waar kinderen niet alleen allerlei oud en antiek speelgoed kunnen bekijken, maar waar ze ook lekker zelf binnen en buiten kunnen spelen.

Peuter musea in Zeeland

Lees ook onze blog over Schouwen-Duivenland met kinderen.

Deltapark Neeltje Jans

Hoewel begonnen als een museum over de Oosterscheldekering, is het Deltapark Neeltje Jans tegenwoordig veel meer. Zo is er nu een informatiecentrum met een aantal attracties, zoals een waterspeeltuin, een aquarium en een rondvaartboot. Dat is ook heel tof voor peuters die hier zeker in de zomer heerlijk buiten kunnen spelen.

neeltje jans

Peutermusea in Brabant en Limburg

Kasteel Hoensbroek

In dit kasteelmuseum is er genoeg te doen voor peuters. Al snappen ze de uitleg in de verschillende kamers nog niet, maar ze kunnen zich altijd vermaken met verkleden. In iedere kamer is wel iets te doen voor kinderen. Onze peuter snapte bijvoorbeeld ganzenbord nog niet, maar dat maakte niets uit: gansjes verplaatsen is altijd leuk. Verder was er op de binnenplaats ook nog een springkussen.

kasteel hoensbroek

Natuurmuseum Brabant

Wat het Natuurmuseum Brabant in Tilburg zo leuk maakt voor peuters, is de toffe tentoonstelling over Kikker (Max Velthuijs). Verder kunnen kinderen zich op de prehistorische afdelingen verkleden als holbewoner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top