Reisverslag: Ko Kong en Trat

0

We verlaten het paradijselijke eiland Koh Rong om door te reizen naar het bijna gelijknamige Ko Kong. We worden beroofd tijdens de busrit, de schade bedraagt ongeveer 400 dollar.

Balen en deels ook gewoon niet alert van ons. We zijn bekend met de verhalen van rugzakken die in het bagagecompartiment doorzocht worden. Normaal gebeurt dit echter vooral uit de toeristen-minibussen die reizen tussen Bangkok en de eilanden. We halen ons geld uit de kluis op Koh Rong en de dagrugzak is even niet bij de hand dus Marcel stopt het snel weg in de grote rugzak. Daar is het tijdens een busrit met een regionale bus uit gehaald. We willen dit reisverslag niet helemaal in het teken hiervan zetten maar binnenkort een blog over de diefstal en hoe jij kunt zorgen dat je niet hetzelfde meemaakt als wij.Ko Kong

Koh Rong verlaten we met de speedboot naar Sihanoukville. Eigenlijk was het plan om daarna te reizen naar Pnomh Penh en via Battambang naar Bangkok te gaan. De reisdagen met onze dochter vallen ons  zwaarder dan verwacht. We nemen dus de korte route via Ko Kong. Ooit namen we deze route al via een mooie boottocht, maar die boot gaat niet meer. Van Sihanoukville nemen we een bus naar een kruising langs de weg waar een uur later een andere bus ons weer oppakt. Een lange en pittige reisdag, zeker omdat het regenseizoen helemaal losgebarsten lijkt te zijn. Dat begint officieel pas over twee maanden maar nu valt er in een paar uur toch genoeg om in Nederland een weerwaarschuwing af te geven. We zijn dan ook blij om in Ko Kong aan te komen.

We slapen ook hier net als in Kampot weer buiten de stad in een fijn resort: Oasis Bungalow. Het heeft maar zes bungalows, een zwembad met uitzicht op de bergen. Lekker eten, fijne kamer en prettig slapen in de airco. De eigenaar is een interessante figuur, die veel heeft gereisd en 9 jaar geleden dit resort zelf heeft gebouwd. Het staat nu alleen te koop en hij heeft het helemaal gehad met andere expats en met alle Cambodjanen. Jammer als iemand zo negatief kan worden over een land, maar we kunnen tot op zekere hoogte wel met hem meegaan. De inkomsten van Angkor (zeer populaire toeristenattractie) zouden bijvoorbeeld een heel eind kunnen gaan in de opbouw van een land maar gaan naar een private company. Er is veel corruptie (volgens de UN is Cambodja zelfs één van de 5 meest corrupte landen ter wereld) en mensen lijken echt niet vooruit te denken.Van de andere kant: stel je maar eens voor hoe het moet zijn om nog maar 30 jaar geleden een vijfde van je bevolking kwijt te raken. Uitgehongerd of vermoord door andere Cambodjanen tijdens het rode Khmer bewind. Die een vijfde bestond voor het merendeel uit de slimmere en hoger opgeleide mensen. Cambodja is een ingewikkeld land! Mooi om te reizen maar we zouden er zelf ook niet willen wonen.

ko kong mangrove

We zouden in Ko Kong wel langer kunnen blijven maar er is geen plek meer en in de stad slapen blijven spreekt ons niet echt aan. De volgende ochtend gaan we een kijkje nemen bij de mangrovebossen in het nabijgelegen Nationale Park en in de middag reizen we door naar Trat in Thailand.Trat

Zodra je Cambodja verlaat en Thailand binnen komt, verandert er van alles. Neem alleen al de douanebeambte. Geen smoesjes voor extra geld, strakke mannen die er in uniform tip-top uitzien. De wegen zijn in goede staat en er rijden overal weer personenauto’s. Trat is alleen niet de meest bijzondere stad. We bekijken een paar tempels en verwachten heerlijk te kunnen gaan eten op een van de nachtmarkten. Dat valt even tegen of misschien ben ik vooral het reizen zat en wil juist comfort in plaats van vaag eten. Als de regen dan ook hier losbarst is het tijd om te gaan slapen. Gelukkig is het nog maar een busdag en dan sluiten we de reis af met vier dagen in Bangkok, één van onze favoriete steden.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.