Home / Oceanie / Australie / Reisverslag Oceanië Week 6: Great Barrier Reef en start road trip
Week 6 Australie

Reisverslag Oceanië Week 6: Great Barrier Reef en start road trip

Dit is een reisverslag van onze lange reis naar Australië en Fiji (met tussenstops in Bangkok, Vanuatu en Singapore) in de zomer van 2023. Het eerste deel van de reis was samen met mijn dochter, inmiddels is Marcel ook aangesloten.

In dit reisverslag lees je vooral wat we beleefden en hoe we ons voelden. Blogs met praktische tips over diverse bestemmingen volgen op een later moment. Inmiddels zijn we aangekomen bij alweer week 6. Lees hier ons Reisverslag Week 1: Bangkok & SydneyReisverslag Week 2: Sydney, Blue Mountains, Nadi (Fiji)Reisverslag Week 3: eilandhoppen in Fiji, Reisverslag Week 4: Fiji & Vanuatu en Reisverslag Week 5: Sunshine Coast (Australië).

Dag 36 – 37: Liveaboard Great Barrier Reef

Vandaag gaan we iets doen waar ik ontzettend veel zin in had voor deze reis: op naar het Great Barrier Reef. Als duiker is dit toch een plek waar je eigenlijk wel een keer geweest moet zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden om naar het Great Barrier Reef te gaan, veel dagtochten en ook langere liveaboards. We hebben natuurlijk ook nog een kind om rekening mee te houden, die nog niet mag duiken. Bovendien is Marcel niet zo’n grote duikfan als ik.

Great Barrier Reef

Online kwam ik Reefencounters tegen, hier kun je ook een liveaboard doen voor 1 nachtje. Met een snelle boot ga je naar een andere boot die zich al aan de buitenkant van het rif bevindt, waar het koraal het beste is. Meer dagen kan ook, maar wij kozen voor één nacht. Het zijn wel hele volle dagen: Om 07:30 uur klaarstaan in Cairns, aankomst net op tijd om om 10:30 uur met de derde sessie van de dag mee te kunnen snorkelen. Vervolgens lunch en om 13:30 voor ons de eerste duiksessie van de dag. Daarna verplaatst de boot weer, om 15:30 uur duiken en om 18:00 uur (in de winter) de nachtduik en aansluitend nog het avondeten.

Great Barrier Reef

De volgende ochtend heb je om 06:30 uur de eerste duik/snorkelsessie, ontbijt, en om 08:30 uur duiksessie 2. De boot verplaatst zich weer zodat je om 10:30 opnieuw kunt duiken en na de lunch kunnen we dan nog snorkelen voordat de boot ons weer ophaalt en we om 16:30 uur terug zijn in Cairns.

Great Barrier Reef snorkelen

Onze dochter was ook super fanatiek met snorkelen. Zo was ze de enige snorkelaar die om 06:30 uur ging snorkelen. Hoewel ze in de middag ook wel even eentje heeft overgeslagen om lekker te chillen op de boot die zelfs een hottub had op het dek. Ze heeft ook supermooie dingen gezien, zoals 10 vissen die ze nog nooit eerder had gezien, drie rifhaaien en heel veel puffervissen.

Great Barrier Reef snorkelen
Great Barrier Reef haai

Het duiken was ook echt gaaf! De nachtduik was heel bijzonder met veel haaien en giant trevally die op jacht waren naar kleine vissen. Overdag genieten we van het koraal in vele mooie kleuren. Ook hier is op een aantal plekken wel beschadiging, maar over het geheel genomen ziet het koraal er echt wel goed uit.

Great Barrier Reef

Het is niet het mooiste wat we ooit gezien hebben, maar zeker beter dan op veel andere plekken. Kleurige vissen zijn er meer dan genoeg. Ook zien we twee schildpadden, regelmatig rifhaaien en verschillende cuttlefishes die veranderen van kleur (een soort inktvis, maar dan net anders).

Great Barrier Reef

We hebben enorm genoten van deze drukke trip en de kans om zoveel verschillende duiken te kunnen maken in het Great Barrier Reef.

Great Barrier Reef

Wanneer we weer terugkomen in Cairns zijn we behoorlijk gaar, maar ons hostel geeft een tip voor een Japanse markt en gratis vuurwerkshow later op de avond. Natuurlijk gaan we daar nog even kijken. Op de grote schermen wordt ook de wedstrijd Frankrijk-Australië uitgezonden, direct na de laatste beslissende penalty knalt het vuurwerk los. Wat een perfecte timing.

Dag 38 – 39: Daintree, start Roadtrip Cairns naar Brisbane

’s Ochtends halen we onze auto op, dat wordt ons huisje voor de komende 12 dagen. Geen enorme campervan, want als je de kosten daarvan plus die van een camping met stroom optelt, dan kwam ik op een bedrag uit wat mij behoorlijk tegenviel. Dan kon je net zo goed een auto huren en kiezen voor betaalbare hotels of hostels. Marcel en mijn dochter wilden echter graag kamperen, dus dit is een compromis. Een camperauto kost nauwelijks meer dan een huurauto. Dat maakt het ook makkelijker beslissen om bij slecht weer of gewoon omdat we er zin in hebben een nachtje hotel te doen. Bovendien ben je ook een stuk wendbaarder.

Roadtrip Australie week 6

Om eerlijk te zijn, vind ik het behoorlijk spannend. Ik ben helemaal geen kampeerder. Slapen in een auto is dan wel direct heel extreem. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik best goed geslapen heb. Het enige jammere is wel dat je in de avond niet echt een lekkere zitplek hebt. Aan de andere kant is het hier vroeg donker en vroeg licht. Dus om 06:00 uur opstaan en om 21:00 uur gaan slapen is ook prima.

Daintree Australie

Voordat we op de camping aankomen, hebben we er natuurlijk al een hele dag opzitten. We gaan wandelen in het Daintree National Park, het oudste regenwoud ter wereld. Dat doen we in de Mossman kloof, waar een rivier loopt. De bomen zijn hier zo hoog en groot dat het zonlicht vaak de bodem niet haalt.

Mossman kloof

We rijden door naar Cape Tribulation, waar we ook blijven slapen.

Prachtige stranden hier. Je kunt er echter niet zwemmen, want er leven enorme zoutwater krokodillen. Ondanks alle waarschuwingsborden zijn er toch mensen die het doen en dan gegrepen worden. Dat deze ‘Salties’, zoals de Aussie’s ze noemen, echt serieus business zijn, zien we tijdens een boottocht. Een enorme joekel zwemt rond, terwijl andere liggen te zonnen.

Daintree krokodillen Australie

Verder maken we vandaag een aantal verschillende wandelingen. Ook hier zijn nog stukken van het Daintree National Park. Elke wandeling is weer net iets anders.

Daintree Australie

Soms combineren we de route met een stukje strand, andere keren lopen we langs veel water. Voor dieren moeten we wel zoeken, maar kleine hagedisjes, vogels en een schildpadje laten zich zien.

Het idee was om op de bonnefooi te reizen, het is immers geen hoogseizoen. Bovendien zou dat toch handig moeten zijn met een kampeerauto. Maar helaas: Camping 1 is vol, campingoptie 2 is vol, optie 3 is ook vol, ik kan nog net de allerlaatste plek boeken bij een Big4 camping buiten Port Douglas. Dochter is ook blij, want dit zijn luxe campings met een zwembad en glijbanen. Met onze kampeerauto vallen we wel een klein beetje uit de toon bij de enorme bakbeesten die hier staan.

Daintree camper Australie

Dag 40: Port Douglas – Mission Beach, via de Tablelands

Wakker worden en op pad. Vandaag heb ik de reistijden en wandeltijden onderschat. Achteraf gezien zou ik deze dag hebben opgebroken in minimaal 2 dagen (of liever nog langer). Dit gebied staat bekend als landbouwgebied en dat gaf toch een bepaald idee, maar we vinden het hier ontzettend mooi. Het heeft een mix van golvende heuvels en heel veel natuur. We hebben nu maar een fractie van de bezienswaardigheden gezien. We gaan via Kuranda, dit wordt vaak bezocht als combinatietour met trein en kabelbaan vanuit Cairns. Maar de waterval en het dorpje zijn ook gewoon met de auto te bezoeken.

Roadtrip Australie Waterval

Nog leuker is onze volgende stop bij het Granita Gorge Nature Park. We leggen nog geen 2,5 kilometer af in anderhalf uur. We moeten klimmen en klauteren over enorme rotsen. De natuur is hier opeens heel anders dan al het groen dat we tot nu toe gezien hebben. Misschien ook dat er daarom hier een wallaby soort woont waarvan ze er in 1996 pas achter kwamen dat het een aparte soort is.

Roadtrip Australie

De Mareeba Rock Wallaby’s die hier wonen zijn inmiddels best gewend aan de menselijke wandelaars. We kunnen wat brokjes kopen en de exemplaren die er zin in hebben, komen naast je zitten en uit je hand eten. De meeste springen gewoon vrolijk rond of zien we van een afstandje, maar een moeder met baby in de buidel eet uit mijn hand. Wat een bijzondere ervaring, heel gaaf ook om de baby op deze manier van dichtbij te kunnen bekijken. Onze dochter geniet ook met volle teugen en zelfs Marcel vond het fascinerend om te zien hoe de dieren het eten pakken. 

Mareeba Rock Wallaby’s Australie

Inmiddels hebben we wel flinke honger gekregen. Ik ging ervanuit dat we vast wel een wegrestaurant of eetcafé tegen zouden komen. Uiteindelijk gebeurt dat ook wel, maar een stuk later dan verwacht.

Roadtrip Australie waterval

Achteraf gezien zou ik deze dag hebben opgebroken in minimaal 2 dagen (of liever nog langer), want onderweg zijn nog meer toffe stopplekken. Wij hebben alleen nog maar tijd voor een mooi waterval, want om 18:00 uur gaat de receptie van onze volgende camping dicht.

Dag 41: Mission Beach – Airlee

Vandaag staan we heel vroeg op, want we gaan proberen een Kasuaris te spotten. Spontaan is dat nog niet gelukt. Mission Beach schijnt een van de beste plekken te zijn om ze tegen te komen. We hebben het al bij de receptie gevraagd en die heeft ons wat autowegen getipt. Plus aangegeven dat we vooral vroeg moeten gaan, vanaf 09:00 uur is het te heet voor ze en verdwijnen ze in het bos.

Kasuaris Australie

We rijden langs de weg en opeens loopt die er.. Een enorme vogel met blauwe kop. Prachtig! Maar het is een 80km weg, er rijdt verkeer achter ons. Stoppen kan niet. We moeten draaien en rijden terug. Jammer, hij is nu net een padje ingegaan met een hek en is veel verder weg. Toch maar snel een foto maken.

Jourama falls Australie

We zoeken nog een uur verder en komen zelfs nog een tweede Kasuaris tegen, maar ook nu op een plek waar we niet zomaar kunnen stoppen. Als we terug zijn gereden, is die weg. Oftewel missie geslaagd, maar helaas geen mooi fotomateriaal.

Jourama falls Australie

Dan terug naar de camping en snel de laatst spullen inpakken. Vandaag hebben we een lange reisdag op de planning naar Airlee. “Is er onderweg nog wat te stoppen?” vraagt Marcel. Daar had ik niet echt naar gekeken, maar spontaan komen we uit bij Jourama Falls. Hier wandelen we nog een uur en spotten we vier slangen. Ook die zijn weer snel weg voordat we een mooie foto hebben, maar spannend is het wel.

Dag 42: Whitsundays

De lyrische verhalen over de Whitsundays, wij zijn het ermee eens. Wat is dit een ontzettend mooie bestemming. We maken een boottocht van een dag met een supersnelle powerboot. Zo is de tocht zelf ook een leuk avontuur.

Whitsundays Australie

Onderweg zien we, alweer, walvissen. Deze keer maken ze er een hele show van met sprongen uit het water.

whitsundays Australie

We hebben gekozen voor een tour met meer tijd op het strand en daardoor minder tijd om te snorkelen. We hebben immers al een liveaboard gedaan. Het snorkelen hier is best aardig met mooi kleurig koraal. Wat betreft hoeveelheid vis haalt deze tocht het niet bij wat we tijdens de andere trip zagen.

Whitsundays schildpad

Wel wordt er een schildpad gespot. Onze dochter was al op de boot omdat ze het koud had, maar springt snel weer in het water en zwemt er als een malle heen. Snorkelen met een schildpad? Gelukt!

Whitsundays Australie

Het echte hoogtepunt van de tour zijn de stranden waar we stoppen en het uitkijkpunt op de stranden. Zo mooi wit, zo extreem blauw. Dat komt omdat dit geen gewoon zand is, maar silica. Echt een plaatje! We hebben genoten van deze toffe dagtour.

Whitsundays Australie

Op de planning voor volgende week: op zoek naar vogelbekdieren, kangoeroes kijken bij zonsopkomst en Fraser eiland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top