Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Wat te doen op Funen met kinderen?

Wat te doen op Funen met kinderen?

Funen, of in het Deens “Fyn”, is het op een na grootste eiland van Denemarken en ligt tussen het schiereiland Jutland en het eiland Seeland. Het eiland is ongeveer 3.099 km² groot en wordt omringd door de Kleine Belt (Lillebaelt) in het westen en de Grote Belt (Storebaelt) in het oosten.

Funen is gemakkelijk bereikbaar via de Grote Beltbrug die het eiland verbindt met Seeland en via de Kleine Beltbrug die het verbindt met Jutland. Je kunt er ook voor kiezen om vanuit Kiel in Duitsland de veerboot naar Funen te nemen. De reistijd vanuit Utrecht naar Funen via Duitsland bedraagt 8 tot 9 uur.

Funen, vakantiebestemming met kinderen

Funen wordt ook wel “De tuin van Denemarken” genoemd. Dat klopt wel, want er is veel groen te vinden, zowel bossen als uitgestrekte weilanden. Ideaal om te fietsen en wandelen. Bij de meeste accommodaties is het mogelijk fietsen te huren en er zijn overal routes uitgestippeld.

De zee is ook nooit ver weg met een kustlijn van ongeveer 1.130 kilometer en je kunt hier dus goed zwemmen, zeilen, kajakken en vissen. Wil je ook wat cultuur of geschiedenis, dan heeft Funen kastelen, musea en oude stadjes die ook voor kinderen erg leuk zijn. We vertellen je graag wat je allemaal kan doen tijdens je vakantie op Funen!

Bridgewalking Lillebaelt

Svendborg met kinderen

Svendborg heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De stad ontstond rond 1229 en groeide dankzij de ligging aan de Svendborgsund uit tot een belangrijk handelscentrum. In de 14e en 15e eeuw kende Svendborg periodes van plunderingen en branden, maar ondanks dat bleef de stad groeien.

Svenborg

Vanaf de 19e eeuw kwam er industrie in de stad en groeide de welvaart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Svendborg een belangrijke rol in het Deense verzet tegen de Duitse bezetting. Tegenwoordig is Svendborg een gezellig stadje met een goed bewaard historisch centrum, fijne restaurants en interessante musea.

Svendborg

Een stadswandeling door de gezellige straatjes moet je zeker maken en steek dan ook de brug over naar het havengebied, je vindt daar een gezellige openluchtbar, speeltuin en het Deense Zeilmuseum. In het centrum zijn nog drie andere musea gevestigd: het Svendborg Historisch Museum, het Deens Welvaartsmuseum en Natuurhistorisch Museum Naturama.

Svendborg

Tip: op het plein bij de Vor Frue Kirke vind je terrasjes om te lunchen met uitzicht op de kerk én een replica van de kerk in de vorm van een enorm klimtoestel.

Natuurhistorisch museum Naturama

Naturalis in Leiden is één van onze favoriete musea. We waren dan ook heel benieuwd naar Natuurhistorisch Museum Naturama in Svendborg en het stelde zeker niet teleur.

Naturama Svendborg

Het museum ligt in het centrum van Svendborg en je kunt je er makkelijk een halve dag vermaken. Er zijn drie verdiepingen met de thema’s Grond, Water en Lucht, waar je naast opgezette dieren en skeletten, ook veel interactieve onderdelen vindt.

Naturama Svendborg

Er zijn de hele dag rangers aanwezig om je vragen te beantwoorden en er worden ook leerzame shows gegeven, bijvoorbeeld over dino’s of slangen. Je kunt in Naturama picknicken, maar er is ook een restaurant met gezonde menukaart. Lees ook ons uitgebreide blog over Natuurhistorisch Museum Naturama.

Gorillapark Svendborg

Zijn jij en je gezin dol op klimparken? Dan moet je een dagje naar Gorillapark Svendborg! Net buiten de stad in de groene bossen van Funen ligt dit geweldige klimpark. Je vindt hier acht verschillende parcoursen met bijna 3 kilometer aan ziplines en touwbruggen tot wel 26 meter hoog.

Gorillapark Svendborg

Het klimpark is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar, er zijn onderdelen van nauwelijks een meter hoog zodat je ook met een kleuter al kunt klimmen. Esmeralda bracht met haar man en zoon een middag door in Gorillapark en schreef er een uitgebreide blog over Gorillapark Svendborg.

Slot Egeskov met kinderen

Een kasteel saai? Niet als je er kan skelter rijden, bomen klimmen en er een echte straaljager in de schuur te vinden is. Slot Egeskov is het best bewaarde waterslot uit de Renaissance en wordt tot op de dag van vandaag bewoond door een adellijke familie.

Slot Egeskov voorkant

Het slot en de tuinen van 12 hectare zijn te bezoeken en je kunt er makkelijk een hele dag doorbrengen. Er zijn speeltoestellen voor alle leeftijden, je kunt het slot van binnen en van buiten bekijken en één van de drie musea vol oldtimers en brandweerauto’s bezoeken. De horecavoorzieningen zijn prima, met zowel picknickplekken als snackbars en een brasserie. Een uitgebreide blog over Slot Egeskov lees je hier.

Kerteminde, aan de kust van het eiland Funen

Kerteminde is een pittoresk stadje aan de oostkust van Funen, net boven Odense. Je kunt hier een mooie stadswandeling maken met een gids of bij een lokale Deense familie eten. Ook is het stadje een ideale basis om zeedierenpark Fjord&Baelt te bezoeken of te wandelen of fietsen in de natuur. Kerteminde ligt direct aan het water en heeft een breed, wit zandstrand waar het in de zomermaanden goed vertoeven is!

Vera schreef een uitgebreide blog over Kerteminde.

Ditlevsdal Bisonfarm Denemarken

De Bisonfarm van Ditlevsdal ligt zo’n 15 kilometer ten westen van Odense en is de grootste van Europa met maar liefst 400 bizons. Je kunt hier op een heuse bizonsafari, waarbij je alles te weten komt over deze bijzondere dieren.

bisonfarm denemarken

Er is een speeltuin en een restaurant waar je gerechten met bizonvlees kan proeven. Je kunt hier zelfs op de farm blijven slapen in één van de prairiehuisjes en je een echte cowboy voelen. Blogger Vera ging op safari met haar gezin en vertelt je er alles over in haar blog over Ditlevsdal Bisonfarm.

Fjord & Baelt in Kerteminde

Hier leer je alles over de zeedieren die in de Scandinavische wateren leven. Er zijn aquaria, een bassin met zeehonden en bruinvissen. Fjord & Baelt is een onderzoeks- en opvangcentrum, er zijn dus geen shows met dieren.

Bezoek je Fjord & Baelt in de zomer, dan kun je ook een boottocht boeken met één van de zeebiologen van het centrum. Blogger Vera vond het centrum een leerzaam en leuk dag je uit, lees hier haar uitgebreide blog over Fjord & Baelt op Funen.

Odense

Odense is de derde grootste stad van Denemarken en is een levendige plek vol geschiedenis, cultuur en natuur. Er is voldoende te doen om je een paar dagen te vermaken en het is een goede uitvalsbasis om Funen te verkennen. De stad is de geboortestad van Hans Christian Andersen en je vindt hier zowel zijn geboortehuis als een interactief museum over zijn leven en de sprookjes die hij schreef.

Odense

De Odense Zoo is een stadsdierentuin met zo’n 150 verschillende diersoorten en een leuke speeltuin, waar je je makkelijk een halve dag kunt vermaken. Extra leuk is dat je hier sommige dieren, bijvoorbeeld de giraffen, zelf mag voeren.

Odense

Openluchtmuseum Den Fynske Landsby geeft een kijkje in het leven op het Deense platteland in de 19e eeuw. Met authentieke gebouwen en demonstraties voelt het alsof je terug in de tijd stapt. Nog een interessant museum is het Vikingenmuseum Odin’s Odense, waar je alles leert over de Deense IJzertijd en de Vikingen.

Het Stormspakhus is een gezellige foodmarket waar je lekker en betaalbaar kunt eten en het Munke Mose Park is een fijne, groene plek om te relaxen of te picknicken.

Bridgewalking in Middelfart

Als er één activiteit is die je zeker moet doen als je Funen met kinderen bezoekt, is dat Bridgewalking Lillebaelt in Middelfart!

Bridgewalking Lillebaelt

Dit bijzondere avontuur vindt plaats op de oude Lillebæltbrug, die de steden Middelfart en Fredericia met elkaar verbindt. Bridgewalking is letterlijk wandelen boven op een brug. Je krijgt een veiligheidsharnas om en loopt dan over de bovenkant van de brug, op zo’n 60 meter boven het water.

Bridgewalking Lillebaelt

Tijdens je wandeling krijg je een geweldig uitzicht over de Kleine Belt (Lillebaelt), de omliggende natuur en de stadjes Middelfart en Fredericia. Esmeralda en haar gezin trokken de stoute schoenen én het harnas aan en beklommen de brug. Je leest er alles over in de uitgebreide blog die Esmeralda schreef over Bridgewalking in Middelfart.

Herten spotten en wandelen in Hindsgavl Dyrehave

Net buiten Middelfart, aan de voet van de Oude Lillebæltbrug, ligt natuurpark Hindsgavl Dyrehave. In dit park van 165 hectare groot kun je wandelen en fietsen in de bossen en langs het water.

Wandeling Hindsgavl Dyrehave

Er zijn gevarieerde routes uitgezet en je vindt er prachtige uitkijkpunten over de Kleine Belt. Met een beetje mazzel spot je een bruinvis!

Hindsgavl Dyrehave

In het park leven verschillende groepen damherten en edelherten, die je zowel in het bos als op de open vlakte kunt tegenkomen. Er is een bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over de natuur in het park en waar je kunt picknicken.

Hindsgavl Dyrehave

Natuurpark Hindsgavl is een prachtig gebied om een paar uur rond te dwalen en prima te combineren met een wandeling over de brug bij Bridgewalking Lillebaelt.

Fietsen in UNESCO Global Geopark De Zuid-Funense Archipel

In maart 2024 werd Geopark De Zuid-Funense Archipel officieel aangewezen als UNESCO Global Geopark. Het Geopark is een prachtig natuurgebied in het zuiden van Funen, met eilandjes, water, stranden en bossen.

De eilanden zijn ontstaan toen in de laatste ijstijd de zeespiegel steeg en het land voor een deel opslokte. Vanuit de haven van Svendborg vertrekken diverse veerboten naar de omliggende eilanden en je kunt er ook tours boeken om te ‘eilandhoppen’.

Global Geopark de Zuid Funense Archipel

Op de meeste eilanden kun je kajakken, zeilen en zwemmen en er zijn vaak openbare strandjes en picknickplekken. Ook is het gebied erg geschikt om te fietsen of wandelen, het is er redelijk vlak en er zijn diverse routes uitgestippeld.

Wij gingen op pad met de mountainbike op het eiland Tåsinge en fietsten door de bossen en langs het water. Onderweg stopten we om vogels en hertjes te spotten én voor iets lekkers bij de lokale bakker in één van de schattige dorpjes op het eiland.

Overnachten op Funen met kinderen

Glamping in Svendborg aan het water

Esmeralda en haar gezin verbleven op het eiland Tåsinge in een glampingtent op Svendburg Sund Camping. De camping ligt aan het water en heeft zowel kampeerplaatsen als eenvoudige houten cabins en glampingtenten. Eigenaresse Maria is enorm gastvrij en doet er alles aan om je welkom te laten voelen.

Svendborg Sund Camping

Bij binnenkomst in onze glampingtent, de Stargazer Lotus Belle, waren we verrast door de ruimte in de tent. Er is slaapplek voor vier personen, een tafeltje met stoelen, opbergruimte voor je bagage en een koelkast en waterkoker. De bedden, comfortabele boxsprings, hebben heerlijk warme donzen dekbedden. Wel zo fijn in de meivakantie, want het was nog best fris.

Svendborg Sund Camping

De tent voelt erg ruim door de hoogte en bovenin zitten ramen die het licht binnenlaten, maar ook kunnen worden afgesloten met een soort parasol in het midden. Buiten op het terras staat een tafel met stoelen en een gas barbecue. Voor ons was het nog net te koud om te barbecueën, maar we ontbijten wel een keer in de ochtendzon aan het water.

Svendborg Sund Camping

Er is geen wc of douche in de glampingtent, op zo’n 30 meter afstand is een toiletgebouw. De douches zijn in het verwarmde sanitair gebouw op het campinggedeelte en onbeperkt te gebruiken. Er zijn ruime familiebadkamers met een douche en ruimte om je baby in bad te doen en aan te kleden. In datzelfde gebouw is ook een keuken met kookplaten en ovens en een gemeenschappelijke ruimte om te eten en af te wassen.

De camping heeft geen entertainmentteam of een zwembad, maar er is wel een kleine speeltuin met een groot springkussen en een gedeelte met konijnen en geitjes die je mag voeren. De camping ligt aan een klein strandje en je kunt er kajaks huren en zwemmen. Maria kan ook fietsen voor je regelen en je adviseren over de leukste routes op het eiland.

Svendborg Sund Camping

Er is een kleine winkel waar je ook een ontbijtmand kunt bestellen met heerlijk vers brood en zoete kaneelbroodjes van de bakker in Svendborg. In de zomer organiseert Maria wekelijks een barbecue en een kampvuur voor de gasten. Wij vonden camping Svenburg Sund een hele fijne plek en de glampingtent was perfect voor ons. Vanaf de camping kun je makkelijk op pad in Svendborg en omgeving en Maria zorgt ervoor dat je echt een vakantiegevoel hebt!

Overnachten in Svendborg

Ben je op zoek naar een betaalbare optie in Svendborg? Dan is Danhostel Svendborg een goede keuze, met vierpersoonskamers met eigen badkamer op loopafstand van het centrum. Tip: ook in Kerteminde zit een Danhostel.

Liever iets meer luxe? Dat vind je in de appartementen van Hotel Garni in het centrum of net buiten de stad in een familiekamer in Hotel Christiansminde.

Vakantiehuisje aan het strand in Middelfart

Vejlby Strandcamping bij Middelfart is de tweede plek waar Esmeralda en haar gezin overnachtten op Funen. Deze camping heeft meer voorzieningen, zoals een zwembad met peuterbadje en een midgetgolfbaan. Grootste pluspunt hier is de geweldige ligging, je loopt zo brede zandstrand op! Ideaal om te zwemmen, suppen of een waterfiets te huren. Vanaf de camping rijd je ook in minder dan een uur naar Legoland in Billund.

Vejlby strandcamping

Naast kampeerplaatsen heeft de camping ook huisjes, glampingtenten en hutten. Wij sliepen in een vierpersoonshuisje. Deze Lillebaelt huisjes zijn vrij nieuw en hebben drie slaapkamers, een douche, zithoek en een keuken met oven en vaatwasser. De huisjes zijn vrij eenvoudig ingericht, maar praktisch en schoon.

Vejlby strandcamping

De camping heeft een kleine supermarkt en in de zomer worden er activiteiten georganiseerd, zoals een kindercircus, kampvuur op het strand of livemuziek. Voor de zomervakantie is Vejlby Strandcamping een goede keuze, maar wil je hier in de meivakantie heen, houd er dan rekening mee dat het nog heel rustig is op de camping. De winkel is heel beperkt open en het zwembad is nog dicht.

Vejlby strandcamping

Verblijf je liever in een vakantiepark? Dan is Landal Beachpark Middelfart een goede keuze. Met ruime huisjes, een zwembad en een ligging aan het water bij natuurpark Hindsgavl Dyrehave is dit park een prima uitvalsbasis om Funen te verkennen.

Eten en drinken op Funen

Uit eten gaan op Funen is best prijzig, maar wel erg lekker! Een paar dingen die we proefden en die je zeker niet mag missen:

Funen Eten Snegles
  • Smørrebrød: rijk belegde, dikke boterhammen met bijvoorbeeld zalm, rosbief, garnalen of kip. Smørrebrød staat bij veel restaurants op de lunchkaart, maar bij supermarkten kan je het ook kopen (ook heel handig als je, net als de Denen, gaat picknicken). Wij aten de lekkerste bij Kong Volmer in Svendborg en bij Emmy’s Kafebar in Middelfart.
  • Snegles: dit heerlijke plakkerig kaneelbroodje was onze favoriet van de Deense bakker! Een bezoek aan de bakkerij is sowieso geen straf, want gebak en brood bakken kunnen ze hier heel goed.
Eten Funn Rumkogels
  • Ben je in Middelfart, rijd dan zeker even langs de bekendste bakker van het stadje: Bak’s. Wij kregen van Visit Denmark de tip hier de rumkogels te kopen en die waren echt fantastisch. Er zit wel alcohol in, dus niet geschikt voor kinderen, maar die maak je vast blij met de chocoladebroodjes of een snegle.
  • Skaro ijs: op het eiland Skaro wordt biologisch ijs gemaakt in allerlei bijzondere smaken, bijvoorbeeld lavendel uit kasteel Egeskov en zoethoutsmaak.
  • Wanneer je over het eiland rijdt met de auto of fiets kom je overal stalletjes tegen langs de kant van de weg waar je vers fruit en lokale fruitsap, biertjes en zoetigheden kan kopen. Op de website van Smagen af Fyn (De smaak van Fyn) vind je heel veel adresjes met lokale producten.
  • Even geen zin in smørrebrød, vis of zoete broodjes? Wij aten ook uitstekend Mexicaans, sushi en Italiaans in Middelfart en Svendborg!

Funen met kinderen: praktische informatie

Tot slot nog een aantal praktische tips voor je vakantie op Funen met kinderen.

  • In Denemarken is het zomervakantie vanaf eind juni tot half augustus. Accommodaties op Funen zijn dan duurder en attracties drukker. Wil je niet de hoofdprijs betalen, dan zijn de meivakantie of de laatste twee weken van augustus prima periodes om naar Funen te gaan. Ook de herfst kan een goede periode zijn, de Denen hebben meestal een week eerder herfstvakantie dan wij.
  • Denemarken is geen goedkope vakantiebestemming en Funen is daarop geen uitzondering. Attracties zijn prijzig en (uit) eten vonden wij best duur, reken op rond de 20 euro voor een hoofdgerecht en rond de 4 euro voor een drankje (prijzen mei 2024). Als je met de auto reist, is het verstandig om boodschappen zoals drinken, snoepjes, chips mee te nemen. Wil je geld besparen, boek dan een accommodatie waar je zelf kunt koken.
  • Het weer in Denemarken is vergelijkbaar met dat in Nederland. Wij bezochten Funen in de meivakantie en de herfstvakantie en dan kan het wisselvallig en ’s nachts ook fris zijn. De gemiddelde temperatuur in die periodes is zo’n 14 graden, maar wij hadden ook zonnige dagen met ruim 20 graden in de meivakantie. De zomers zijn zacht, met temperaturen rond de 21 graden en af en toe regen.
  • Parkeren op Funen is op veel plekken gratis, maar je hebt wel een parkeerschijf nodig om aan te geven hoe lang je ergens staat. Neem die van thuis mee, onze ervaring is dat het lastig is er één ter plekke te kopen.
  • Installeer een vertaalapp op je telefoon. Hoewel de Denen over het algemeen heel goed Engels spreken, zijn bijvoorbeeld menukaarten en uitleg bij attracties en musea vaak alleen in het Deens.
Legoland billund
  • De afstanden op het eiland zijn prima te overbruggen voor dagtripjes vanuit één accommodatie en de wegen zijn goed. Funen is ook goed te combineren met Jutland, bijvoorbeeld met een bezoek aan LEGOLAND.

Funen is een topbestemming voor een vakantie met kinderen! De regio is goed te bereiken en nog niet overspoeld door massatoerisme, zeker in de mei- of herfstvakantie. Er is zoveel te doen en te zien dat je je hier makkelijk meer dan een week kunt vermaken. Wat ons betreft dus: vi ses på Fyn!

Zowel Vera als Esmeralda en hun gezinnen bezochten Funen in samenwerking met VisitDenmark en VisitFyn. Zoals je van ons gewend bent, schrijven we eerlijk over onze ervaringen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven