Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Route rondreis Slovenië in 1 week met de auto

Route rondreis Slovenië in 1 week met de auto

Plannen voor een vakantie naar Slovenië? Wij delen onze route voor een rondreis Slovenië in 1 week. Dit is een familierondreis Slovenië, die dus niet alleen geschikt is voor de zomervakantie maar die je ook in de herfstvakantie of meivakantie kunt maken. Met enkele kleine aanpassingen is deze route ook heel geschikt voor wie (nog) geen kinderen heeft.

Slovenie kaart

Onze rondreis door Slovenië ging door het midden en westen van het land. Niet langs het oosten of de kust van Slovenië. Hoewel de afstanden in Slovenië klein zijn, is er daar al meer dan genoeg te zien om je een week mee te vermaken. Hier liggen ook de topattracties van Slovenië namelijk de Postonja grotten, het meer van Bled en de gezellige hoofdstad Ljubljana. Met deze rondreis in Slovenië combineer je de stad met de ruige natuur van de Julische Alpen en het lieflijke wijngebied van de Vipava-vallei.

rondreis slovenie

Waarom Slovenië met huurauto

De afstand van Nederland naar Slovenië is best groot, wanneer je maar een week of 9 dagen vakantie hebt. Van Utrecht naar Ljubljana is 11 uur zonder stops. Je kunt ook kiezen voor een kort vluchtje en dan een huurauto oppikken. Wij kozen ervoor om naar Venetië te vliegen vanwege de lage prijzen en het aantal vluchten per dag. Eerst besteedden we daar 2 dagen voor we naar Slovenië gingen. Het is maar 1,5 uur rijden naar de Sloveense grens. Je kunt deze rondreis trouwens ook prima starten vanuit Ljubljana.

Onze huurauto regelden we via Sunny Cars wat enorm goed bevallen is. Met onze Fiat Panda 4-wheel drive konden we ook op de onverharde wegen goed uit de voeten. Hierdoor kwamen we op plekken waar we met eigen auto niet heen zouden gaan. Daarnaast kregen we te maken met een enorme hagelbui (wie verwacht dat nou in juni), met hagelstenen van 4 cm die een mooi patroontje maakten op het dak van de auto. Dan ben je wel erg blij een all-inclusive huurauto te hebben met terugbetaling van het eigen risico. Bekijk hier de prijs van Sunny Cars in Slovenië.

Wil je trouwens liever een rondreis die compleet verzorgd is inclusief accommodatie en vluchten. Bekijk dan hier de rondreizen Slovenië van ANWB vakantie, of TUI heeft ook een rondreis van een week in Slovenië.

Hotel Thermana Park Lasko superior

Route rondreis Slovenië in 1 week

Dag 1 Venetië – Postonja – Predjama – Ljubljana

Start je roadtrip door Slovenië zoals wij deden ook in Venetië, vertrek dan vroeg. Als je dure hotelkosten in Venetië wil vermijden, dan kan je ook de avond daarvoor al een stukje de goede richting uit rijden en in een zogenaamde agriturismo overnachten. Ben je al in Ljubljana dan is het een relaxte rit naar Postonja en Predjama.

Deze dag begin je direct met 2 hoogtepunten van je vakantie in Slovenië: de indrukwekkende Postonja grotten en het mooi gelegen kasteel van Predjama. In deze grotten word je met een treintje naar het mooiste gedeelte gereden waar je een wandeling van 1,5 kilometer maakt door de telkens wisselende ruimtes vol zuilen.

Eten en overnachten doe je in de gezellige stad Ljubljana waar je in de zomer zelfs nog tijd hebt het kasteel te bekijken.

Dag 2 geef je de auto een ochtendje rust. Tijd om Ljubljana te leren kennen, een fijne fietsvriendelijke stad met een ontspannen sfeertje. Er is genoeg te doen in Ljubljana met kinderen om het hele gezin happy te houden.

Aan het einde van de dag rijd je in een ruim half uur richting Radovljica voor een rustige nacht. Radovljica  is een rustig traditioneel dorpje. Hier kan je o.a. zien, leren en proeven waarom honingkoek zo belangrijk is voor de Slovenen.

uitzicht ljubljana
radovljica-koek-workshop

Dag 3 Radovljica – Kropa – Jamnik- Grad Kamen – Bled

Dag 3 van je familierondreis door Slovenië kan je zo druk of rustig maken als je zelf wil. De hele dag bij het zwembad, wandelen of op zoek naar kastelen? Je bent maar 15 minuten rijden van het bekende meer van Bled en hierdoor raken andere attracties in de buurt onterecht nogal snel ondergesneeuwd.

Nu is het hebben van een auto echt fijn want je kan hiermee op plekken komen die met het openbaar vervoer lastig zijn. Wij gingen zelf naar het dorpje Kropa wat vroeger een grote concentratie metaalwerkers kende. Hier zagen we veel siersmeedwerk en gebruiksvoorwerpen zoals enkele van de oudste werk- en wandelschoenen ter wereld met echte spijkers.

Door de weg te volgen kwamen we bij het prachtig gelegen kerkje van Jamnik. Tenslotte reden we terug naar Radovljica en stopten op de weg naar Bled nog bij het kasteel van Kamen. Toch een flink indrukwekkend bouwwerk maar geen andere bezoeker te bekennen. Hoe anders dan bij het kasteel van Bled.

kamenkasteel
Jamnik Slovenie
Jamnik Slovenie

Dag 4 Bled – Bohinj – Avsa

Als je naar Slovenië gaat dan wil je natuurlijk naar het meer van Bled. Het is net zo mooi als je hoopt maar enorm druk! Ook een wandeling door de Vintgar kloof mag je niet missen.

Met de auto rij je vervolgens naar het meer van Bohinj. Wij hadden er niet de tijd of het weer voor maar Kidseropuit had een gave dag aan het meer van Bohinj. Wij namen de autotrein door de bergen heen om snel aan de andere kant van de Juliansche Alpen uit te komen. Hier sliepen we in het een houten huisje bij een boerderij, het toppunt van een kindvriendelijke accommodatie in Slovenië.

slovenie huurauto
meer van bled

bohinjDag 5 Avsa- Kobarid – Tolmin – Vipava

Keuzes maken is lastig en helemaal in een regio met zoveel natuurschoon. Als je ergens extra tijd hebt, dan zou ik ervoor kiezen die dagen hier in te zetten.

Wij hadden hier echt profijt van het feit dat we met huurauto in Slovenië op pad waren en gingen op ontdekking over onverharde grindpaden. Een weg te smal voor 2 auto’s en een diepe afgrond aan één kant. Het is even spannend maar zo kwamen we wel bij het mooiste kerkje van Slovenië gelegen tussen de bergen. Ook wandelden we door het koude bergwater om bij de wondermooie Kozjak waterval te komen.

Er is hier nog zoveel meer te doen, de Tolmin kloof, wondermooie watertjes om in de zwemmen en veel fiets- en wandelroutes. Uiteraard ben je voor dit alles wel afhankelijk van het weer. Wij vonden de dames bij het tourism office in Kobarid erg behulpzaam. Je kunt ook meer tips vinden over fietsen in Slovenië op het blog van Mirre. Of als je meer tijd hebt kun je naar Kransjka Gora.

sunnycars huurauto
soca javorca kerk

Kozjak watervalDag 6 Vipava vallei

Op de een-na-laatste dag geef je de auto en jezelf even rust. De Vipava vallei leent zich uit namelijk uitstekend voor wijndrinken en fietsen. Maar voor het zover is rij je in de ochtend de Nanosberg op voor een fantastisch uitzicht.

De Vipava vallei is weer heel anders dan het Slovenië dat je tot nu toe met deze route hebt gezien. Wij vonden het wel wat weg hebben van Toscane of Zuid-Frankrijk. Licht glooiende heuvels, kleine schattig dorpjes, heerlijk eten en natuurlijk de wijn. Het is geen enkel probleem om ergens wat te proeven en de wijnmakers laten graag het proces zijn. Je kunt hier ook veel kleinschalige series vinden met druiven die niet zo bekend zijn. Een fijne rustige dag om deze toch relatief drukke rondreis van 1 week door Slovenië ontspannen te eindigen.

Nanos berg Slovenie

fietsen slovenie vipava valleiDag 7 Vipava vallei – Venetie

Afhankelijk van het tijdstip waarop je vlucht terug gaat heb je nog meer of minder tijd voor je weer op het vliegveld moet zijn. Wij hadden een redelijk late vlucht en konden dus nog even heerlijk genieten van enkele kleine dorpjes en kasteel ruïnes in de Vipava-vallei voor we weer terug reden naar Italië.

Een week in Slovenië is natuurlijk eigenlijk veel te kort want er is nog zoveel meer te zien. Maar een week in de prachtige land is beter dan niks. Wij vonden het een hele fijne bestemming ook voor een korte vakantie!

rondreis slovenie

3 gedachten over “Route rondreis Slovenië in 1 week met de auto”

  1. Tom van den Berg

    Hey! Leuke blog met goeie tips. Wat ik mij af vraag, mocht je met je huurauto van Venetie naar Slovenie rijden? En was het huren van een auto in Slovenie zelf niet goedkoper geweestt?

    1. Hallo Tom, onze auto mocht over de grens dus dat was geen probleem. Op dat moment waren tickets naar Venetie echt veel goedkoper dan naar Ljubljana dus de autohuur hadden we er daarmee al ruimschoots uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top