Home / Nederland / De leukste blotevoetenpaden in Nederland, inclusief gratis en vrij toegankelijk

De leukste blotevoetenpaden in Nederland, inclusief gratis en vrij toegankelijk

Op zoek naar een leuk blotevoetenpad? We hebben er inmiddels al een heleboel bezocht. Het grootste Blotevoetenpad in Nederland het Blotenvoetenpark bij Brunnsum en bekende opties zoals die bij de Buitenplaats maar ook kleine gratis toegankelijke routes.

blotevoetenpad

Bij een betaald blotevoetenpad heb je vaak meer afwisseling. Je loopt hier niet alleen door gras, grind en boomschors maar vaak ook door bijzondere dingen zoals glas. Of er zijn naast de route ook nog speeltoestellen. Bovendien kan je hier vaak je voeten wassen. Wel zo fijn zeker als je kind tot zijn knieën door de modder is gebanjerd. Een middagje naar een blotevoetenpad met kinderen is dan echt een uitje.

Maar er zijn ook genoeg goed, kortere maar dan wel gratis blotevoetenpaden die ook hartstikke leuk zijn.

Nog wat algemene tips voor je vertrekt:

  • Neem droge en schone kleding bij, op heel veel plekken kan je flink vies worden
  • Neem een handdoek mee, bijvoorbeeld sneldrogende handdoek van de Decathlon.
  • Je loopt door hoog gras, vaak in het bosgebied met blote voeten. Een heerlijk hapje voor teken. Teken check achteraf. Of nog beter wij gebruiken anti-teken spray of als je nog spray met Deet hebt staan die werkt ook.

Blotevoetenpad Noord-Holland

Blotevoetenpad Schoorlse Duinen

Bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen kan je niet alleen een kabouterpad vinden maar ook een blotevoetenpad. Het pad gaat over schelpen, mos, dennenappels en zand. Verwacht niet teveel van het blotevoetenpad, het is jammer genoeg erg kort.

Daarentegen kun je je in dit natuurgebied wel uren vermaken; er is een speelplaats met waterpomp, er is een elfendeurtjeswandeling, je komt langs het hoogste duin van Nederland (55 meter!) en in het cafetaria van het bezoekerscentrum vindt je de lekkerste biologische ijsjes!

Wij zijn zeer regelmatig in dit gebied te vinden en ontdekken telkens iets nieuws. Ook gaaf om dit gebied te bezoeken in de herfst wanneer het vol staat met paddenstoelen.

Schoorlse duinen

Blotevoetenpad Land van Fluwel

Het land van Fluwel is een leuk betaald uitje in Noord-Holland met kinderen. Er zijn hier allemaal verschillende activiteiten waaronder dus een blotevoetenpad van 1 kilometer. Heel afwisselend want je moet ook met een trekpontje en er is een uitkijktoren.

Blotevoetenpad Land van Fluwel

Blotevoentenpad Helderse vallei

Het Blote Voetenpad bij de Helderse vallei in Den Helder is maar kort. 250 meter met o.a. boomstammen, duinen en zelfs een stukje wad. Wat hier wel extra leuk is is dat er op de route ook 8 ontdekkisten staan. Voor de kisten betaal je € 1 per persoon die meedoet en een borg voor de sleutel. Lees er hier meer over. In de Helderse Vallei is overigens nog veel meer te doen; er is een klimbos, je kunt er kanoën, bezoek de kinderboerderij of ontdek het natuurgebed met één van de vier speurtochten die hier verkrijgbaar zijn. Lees er hier meer over.

Blotevoetenpad Gouwe Voeten

Dit is een van de langere blotevoetenpaden in Noord-Holland. Je mag hier wel anderhalf tot twee uur voor uittrekken. De route start bij de boerencamping ‘De Gouwe Stek’ in Bovenkarspel. Onderweg moet je over boomstammen lopen en kom je wiebelbruggetjes tegen. Je kunt op de route ook kruiden reuken en proeven. Neem droge kleding mee want, vies worden hoort erbij. Bekijk hier meer informatie.

Blotevoetenpad Zuid-Holland

Blotevoetenpad en pannenkoekenrestaurant Klokshuys

“In Vierpolders (gemeente Brielle) is recent een blotevoetenpad aangelegd. Was er eerst alleen de landwinkel nu is er bij het Klokshuys een pannenkoekenrestaurant, een speeltuin en een blotevoetenpad! Het pad loopt door de boomgaard met onder andere appel- en perenbomen en is erg afwisselend.

blotenvoetenpad vierpolders

Zo loop je onder andere over grind- en zandpaden maar moet je ook over hoge boomstammen en tractorbanden klimmen! Voor de echte durfal is er een behoorlijk diep modderbad en een touwbrug over, maar meer door, de sloot!

Het blotevoetenpad is gratis te lopen, mits je in het restaurant een consumptie gebruikt. Dit is absoluut geen straf en combineerden wij onze wandeling over het pad van ongeveer een 20 minuten met een lekkere pannenkoek! Maar natuurlijk niet voordat je je voeten goed hebt schoongemaakt bij de wasplaats! Lees hier meer informatie.

blotenvoetenpad vierpolders

Avonturenroute Reeuwijkse Hout

Op de avonturenroute Reeuwijkse Hout is ook een kort stukje blotevoetenpad. Echt als onderdeel van de route. Deze korte route van minder dan twee kilometer heeft speeltoestellen voor kinderen tot een jaar of tien maar ook makkelijkere activiteiten voor kleuters en peuters. De buggy kan mee.

blotevoetenpad reewijkerhout

Blotevoetenpad Zeeland

Park de Mirakel

In Park de Mirakel in Goes is een kort blotevoetenpad. Een paar honderd meter in een aangelegd parkje. Leuk voor de bewoners van het stadje Goes.

Zwerftocht Zeeland Buitenland

Het natuurgebied Zeeland Buitenland is een natuurgebied met waar ook een aantal betaalde activiteiten zijn. Een blotevoetenpad plus zou je de zwerftocht kunnen noemen. Bekijk de website voor meer informatie

Blotevoetenpad Brabant

Blotevoetenpad Landgoed Lievensberg

Het langste blotevoetenpad van Noord-Brabant is die op Landgoed Lievensberg. Je loopt 2 ½ km over het landgoed. Er is nog meer te doen op het landgoed zoals een klimbos en een kinderboerderij, bekijk hier de website.

Blotevoetenpad Landwinkel Valekamp

Eerst het blotevoetenpad lopen en daarna een pannenkoek eten kost je hier 6,95 per kind. Geen pannenkoek dan betaal je 3,95 voor kinderen en 5,50 vanaf 12 jaar. Het pad is anderhalve kilometer lang en bestaat uit o.a. kiezers, houtsnippers, zand en water. Je komt ook langs een waterspeelplek. Bezoek hier de website.

Blotevoetenpad Landwinkel Valekamp

Blotevoetenpad Dier en Tuin weide

Een Blotevoetenpad lopen en daarvoor of daarna koffie/ranja met appelgebak en cake kost hier 7 euro per persoon (of 6 voor kinderen). De route is ongeveer anderhalve kilometer lang en er zijn 25 hindernissen. Lekker veel afwisseling met palen, gras, kiezels en o.a. modder. Ook kom je over een wiebelbrug en een evenwichtsbalk. Bekijk hier de website.

Blotevoetenpad Toon Kortoomspark 

Dit blotevoetenpad in Deurne is een betaalde optie. Je bent ongeveer anderhalf onderweg over het pad. Niet alleen loop je over verschillende ondergronden, maar er is ook een klankenpad waar je zelf muziek kunt maken. Onderweg kom je ook een uitkijktoren, hangmatten, bankjes, tunnels en hutten tegen. Check de website voor openingstijden.

Blotevoetenpad Christoffelhoeve

Ook dit blotevoetenpad in Elsendorp is een betaalde optie. De route is 2 kilometer lang en je loopt door het water, hoog gras, zand en meer. Onderweg is er ook een hangbrug en een uitkijktoren. Bekijk de website voor meer informatie over het pad bij recreatieboerderij Christoffelhoeve.

Docus de Das Avonturenpad

Op het Docus de Das avonturenpad in natuurgebied de Maashorst is ook een korte blote voetenwandeling. Een paar bakken met grind en houtsnippers. Maar omdat de route verder ook erg leuk is voor kinderen noem ik hem toch hier. Bovendien gratis en vrij toegankelijk. Lees ook ons uitgebreide blog over het Docus de Das Avonturenpad.

blotevoetenpad docus de das

Blotevoetenpad Limburg

Blotevoetenpark Brunssum

Het langste Blotevoetenpad in Nederland is die van het BloteVoetenpark in Brunssum. Maar liefst 4 km lang maar je kunt onderweg ook mogelijk een short-cut te nemen. Handig als je met jonge kinderen gaat.

botenvoetenpark limburg brunssum

De route gaat o.a. over een prikkelpad met kiezels, schors en modder. Maar er is ook een lekkere scharrelpoel en en hindernisbanen vijver. Vies worden hoort erbij!

botenvoetenpark limburg brunssum

Blotevoetenpad Gelderland

Blotevoetenpad Buitenpost (vroeger Hof van Twello)

Op de rand van Overijssel en Gelderland vind je een van de bekendste blotevoetenpaden in Nederland. Die van Hof van Twello. Vreemd eigenlijk want het is meer een water, zand en dus ook heel veel modderpad dan een gebruikelijk blotevoetenpad met allerlei verschillende stucturen.

blotevoetenpad hof van twello

Je betaalt hier 5 euro voor kinderen vanaf 4 jaar. Mijn tip is om vooral te gaan als het mooi weer is. Dan is het echt een tof uitje, je ziet veel kinderen in badkleding. Echt lekker door de modder banjeren en daarna een slootje of vijver (met glijbaan) in duiken.

blotevoetenpad hof van twello

Blotevoetenpad Erve Brooks

Op de rand van Gelderland en Overijssel in de Achterhoek kan je Erve Brooks vinden. Niet alleen een tof Blotevoetenpad, maar ook een binnen en buiten speeltuin en een pannenkoekenboerderij. Er is ook een avonturenpad.

Een ticket waarmee je toegang krijgt tot beide wandelingen kost 4,95 per persoon maar daarvoor krijg je ook 2,50 korting op een pannenkoek. Tijdens de wandeling loop je vooral over gras, zand, water of modder. Het blotenvoetenpad is niet al te lang een groot rondje wat je in tien minuten wel gedaan hebt. Het avonturenpad duurt ongeveer anderhalf uur. Er is ook rekening gehouden met jonge kinderen en opa’s en oma’s want er is altijd een mogelijkheid om langs de obstakels te lopen.

blotevoetenpad Erve Brooks

Kindernatuurpad ’t Hertenpad Baak

Het korte gratis en vrij toegankelijke blotevoetenpad in Baak is onderdeel van een hele leuke langere kinderwandeling. Het Kindernatuurpad ’t Hertenpad met diverse speeltoestellen en opdrachten op de route.

blotevoetenpad Baak

Bij het blotevoetenpad loop je door stenen, hout maar ook schelpjes. Ook fijn, er is een pomp om je voeten daarna onder te wassen. Lees ook ons uitgebreide blog over het Kindernatuurpad ’t Hertenpad.

Kindernatuurpad ’t Hertenpad Baak

Blotevoetenpad Engbergen

Er is zelfs nog een derde blotevoetenpad in de Achterhoek. Blotevoetenpad Engbergen in de buurt van Voorst. Dit pad is ongeveer 1,5 kilometer lang. Tijdens de wandeling loop je op verschillende verrassende ondergronden. Zand wordt afgewisseld met grind, gras, mos, modder en o.a. houtsnippers.

Blotevoetenpad bij Zorgbad Zonnewater

Bij het zwembad van Hoog-Keppel is ook nog een kort blotevoetenpad van 300 meter. Alleen te bezoeken tijdens openingstijden van het zwembad.

Blotevoetenpad Hoch-Elten

Een speciale vermelding in Gelderland is blotevoetenpad Hoch-Elten. Niet echt Gelderland maar net een kilometer over de grens in Duitsland. Wel hartstikke leuk, gratis en ze hebben er kluisjes en de mogelijkheid je voeten te wassen dus daarom toch in deze lijst.

blotevoetenpad hoch elten

Het pad is voor een groot deel gewoon een bos en gras wandeling. Maar er zijn dan baken met bijvoorbeeld steentjes, zand en bladeren of een hindernis. Lees hier het hele blog over Hoch-Elten.

blotevoetenpad hoch elten

Diverse lezers tipten het blotevoetenpad bij de kijktuinen in Nunspeet deze is echter inmiddels gesloten. Ook de De A.Vogel tuinen met blotevoetenpad in t’ Harde blijven heel 2021 dicht voor bezoekers.

Blotevoetenpad Utrecht

Blotevoetenpad Natuurkwartier

Bij het Natuurkwartier in Nieuwegein loop je een route van ongeveer 30 minuten. Over onder andere gras, mos, fijn zand, houtsnipper en keien. De wandeling op je blote voeten start in moerassig gebied, waar je tussen de vijvertjes loopt. Dat voelt koud en vochtig aan op je blote voeten! Let goed op of jij hier ook een paar grote groene kikkers bang ziet weg springen door het geritsel van je voeten.

Voor 5 euro huur je een rugzakje en dan maak je er een opdrachten route van die een uur tot anderhalf uur duurt. Lees ook ons uitgebreide blog over blotevoetenpad Nieuwegein.

Wolvenspoor wandeling (wandelblog)

Stadsboerderij Griftsteede

In Utrecht kan je voor een Blotevoetenpad terecht bij Stadsboerderij Griftsteede. Hier loop je een slingerpad door de tuin en het gras.

Blotevoetenpad Flevoland

Blotevoetenpad Zeewolde

Het blotevoetenpad Zeewolde start bij de Sternhof een B&B en Camping. Ook dit is een betaalde optie maar je betaald slechts 3,50 euro p.p. en krijgt dan ook nog een voetenbalsem. De route is 1,5km lang en je komt o.a. over grind, modder, steen en houtsnippers. De route is in ieder geval lekker afwisselend.

Ook het labyrint viel goed in de smaak bij onze dochter. Met touwen is er een doolhof gecreëerd tussen de bomen en daar loop je echt nog best vaak fout. Gewoon een leuk uitje waar je een klein uur voor nodig hebt. Dit pad is alleen in de zomer open. Bekijk hier de website. Of lees ons uitgebreide blog over blotevoetenpad Zeewolde.

Blotevoetenpad zeewolde

Blotevoetenpad Overijssel

Belevingspad Stroothuizen

Bij de schaapskooi Stroothuizen ligt een belevings- annex blotevoetenpad. Lekker wandelen en schaapjes kijken vlakbij Denekamp op de grens van Nederland en Duitsland. Bekijk de website.

Doepark het Nooterhof

Het Blotevoetenpad van Doepark het Nooterhof in Zwolle is maar klein. Een paar bakken met bijvoorbeeld keien en grind. Het is verder wel een leuke buitenspeelplek. Lees ook ons blog over Zwolle met kinderen.

Doepark het Nooterhof

Check vooral ook de parken in Gelderland omdat er twee hele leuke zijn op de rand van Gelderland en Overijssel.

Blotevoetenpad Drenthe

Ken jij een Blotevoetenpad in Drenthe? Laat het ons vooral weten. Het Blotevoetenpad in Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt net over de grens.

Blotevoetenpad Friesland

Blotevoetenpad Ameland

Bij het Natuurcentrum Ameland is een uitdagend en spannend blote voeten pad te vinden. Loop o.a. over schelpen, zand en grind. Onderweg zijn er ook nog opdrachten en moet je over hindernissen kopen. De bijdrage voor het wandelen hier is 1,50 per persoon.

Blotevoetenpad Drents-Friese Wold

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold start het 2 kilometer lange blotevoetenpad. Je betaalt hiervoor 3,- euro. Op de route loop je o.a. door zand, maar ook over dennennaalden en takjes. Aan het einde is er een kraan om je voeten te wassen.

Het eerste (gratis) deel van het blotevoetenpad ligt in een groot grasveld naast het bezoekerscentrum. Daardoor heb je in eerste instantie niet dat echte “in de natuur’ gevoel. Tegen betaling mag je door het hek en dan kom je wel in een bosgebied vol hindernissen.

blotevoetenpad drenths friese wold

Boerenlooppad

In Delfstrahuizen kan je het boerenlooppad vinden. Je betaalt hiervoor 5 euro per persoon, maar krijgt daarvoor ook een insectenspel. Je loopt door het boerenlandschap, langs het Tjeukemeer en door een stukje moeras. Je kunt zelfs een modderbad nemen gevolgd door een duik in het meer om weer schoon te worden.

Blotevoetenpad Gaasterland

In de zomer van 2021 geopend blotevoetenpad wat een kleine 2 kilometer lang gaat worden (nu nog 1,5km). Lekker afwisselend zo loop je door water zoals een een stukje door het ijsselmeer, over balken, over mergel en diverse andere ondergronden. Er zijn ook leuke elementen op de route zoals een trekpontje en een glijbaan.

Blotevoetenpad Gaasterland

Ga met mooi weer en draag een korte broek of zwemkleding en spetter er op los. Aan het einde kan je voeten en er is zelfs een voetendroger. Er is ook horeca, een strandje Hege Gerzen en je kunt een combiticket kopen met Sybrandy’s speelpark.

Blotevoetenpad Gaasterland

Blotevoetenpad Groningen

’t Blôde Fuottenpaad

Het blotevoetenpad bij Opende begint bij de Theetuin. Het pad wordt beheerd door staatsbosbeheer. Dit is een van de grootste blotevoetenpaden in Nederland. Loop de route van maar liefst 3,4 km in natuurgebied Doezumermieden of een van de kortere routes. Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Check de website in verband met openingstijden en toegankelijkheid van de routes.

opende blotevoetenpad

Mis je nog een blotevoetenpad we horen het graag! Mocht je een foto hebben die we mogen gebruiken dan kan je die mailen naar info@gezinopreis.nl

2 gedachten over “De leukste blotevoetenpaden in Nederland, inclusief gratis en vrij toegankelijk”

  1. Goedemorgen familie, wat leuk dat wij ook vermeld worden op jullie site!
    en ik las ook nog andere leuke tips, dank je wel.
    Zal jullie site vermelden via onze facebookpagina van het blotevoetenpad Zeewolde.

    Fijne nazomer en groene groet van Marieke Moens, de Sternhof.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top