Home / Reisinformatie / Azie / Maleisie / Rondreis Maleisie met kids, drie routes van dag tot dag

Rondreis Maleisie met kids, drie routes van dag tot dag

Op zoek naar een mooie route voor een rondreis door Maleisië met kinderen? Zowel ikzelf als een aantal van de vaste bloggers van GezinOpReis bezochten Maleisië. Daarom kunnen we je een aantal goede voorbeeldroutes voorstellen. Routes van 3 weken voor Maleisië in de zomervakantie maar ook een route van twee weken die ook prima geschikt is voor een rondreis in de meivakantie of kerstvakantie. Tijdens een rondreis Maleisië met kids, kan je kiezen voor een route die handig is met het openbaar vervoer. Het vaste land van Maleisië is echter ook prima geschikt voor een reis met een huurauto.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Check hiervoor het aanbod van ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap allemaal organisaties die familiereizen naar Maleisië organiseren. Liever een reis op maat? Check dan bij Kidsreizen, 333Travel of bij Riksjafamily.

De beste route voor Maleisië is o.a. afhankelijk van de periode van het jaar

Welke route door Maleisië het leukste is met kinderen hangt van een aantal factoren af! Zo is vooral het klimaat een bepalende factor om rekening mee te houden. In Maleisië heb je te maken met een duidelijk regenseizoen, maar gelukkig valt er in de ene periode meer regen aan de oostkust van het vaste landen in de andere periode meer regen aan de westkust. Ga ja tussen half oktober en eind maart naar Maleisië dan is de oostkust niet aan te raden. Tussen mei en oktober is de westkust juist weer minder goed. Hoewel deze regenperiode minder heftig is en het vaker beperkt blijft tot grote buien.

Maleisie

Daarom is het eiland Langkwai aan de westkust bijvoorbeeld wel een bestemming waar hotels het hele jaar door open zijn en altijd boten gaan. Maar zijn de Perhentians aan de oostkust echt uitgestorven in de kerstvakantie. Op Borneo liggen de seizoenen weer anders. Op Sabah en Sarawak (Borneo) valt vooral van december tot februari er veel regen. Daarom is bijvoorbeeld de kerstvakantie geen goede periode om naar Borneo te gaan.

Verder moet je je afvragen of je liever met een huurauto of het openbaar vervoer reist.

Wat moet je van te voren regelen voor een vakantie in Maleisië?

 • Blijf je korter dan 90 dagen in Maleisië dan heb je geen visum nodig (let op kom je overland binnen dan geven ze soms maar een stempel voor 30 dagen)
 • Familiekamers zeker voor grotere gezinnen zitten in de zomer sneller vol, boek deze van te voren. Check hiervoor ons blog met kindvriendelijke hotels in Maleisië
 • Een basisvoorraad luiers en babyvoeding
 • Benodigde inentingen, malariamedicatie als je naar (sommige delen van) Borneo gaat
 • Binnenlandse vluchten zijn ook (veel) goedkoper als je die ruim van te voren boekt.
Bon Ton Resort

Route 1: Rondje hoogtepunten vasteland Maleisië (2 weken, uit te breiden tot 3 weken)

De route start en eindigt in Kuala Lumpur. Dit is de route die wij zelf hebben gedaan op onze eerste reis door Maleisië. Het is dan ook een perfecte route voor wie voor het eerst met kinderen naar Maleisië gaat en graag de populairste plekken wil bezoeken. Bijkomend voordeel van deze route is dat je deze heel goed te doen is met het openbaar vervoer. Veel gezinnen reizen voornamelijk met de trein en de bus maar huren op Langkawi en op Penang wel een paar dagen een auto. Met een kleine aanpassing is het ook mogelijk de hele route met een huurauto te doen. De route is malariavrij en kan het hele jaar door. Ook handig dus voor wie ik de kerstvakantie of meivakantie naar Maleisië gaat.

Heb je drie weken dan is de route eenvoudig uit te breiden, in dat geval zou ik je aanraden zowel voor Ipoh als voor de Cameron Highlands te kiezen. Ook kan je extra tijd doorbrengen in Kuala Lumpur en op Langkawi. Wil je liever een extra bestemming toevoegen dan is Malakka vanaf Kuala Lumpur leuk voor een of twee dagen. Vanaf daar is het nog een uur of 4 naar Johor Bahru of naar Singapore.

Maleisie route 1

Dag 1 – 2 Kuala Lumpur

Aankomst in Kuala Lumpur de hoofdstad van Maleisië en tevens een van de meest kindvriendelijke bestemmingen van het land. Je kunt hier makkelijk een dag of drie a vier doorbrengen. Nu kiezen we ervoor om de tijd in Kuala Lumpur op te splitsen. Aan het begin van reis kan je even bijkomen van de jetlag. Kies een tof hotel met zwembad en ga voor een van de rustigere en makkelijkere bezienswaardigheden van de stad. Ga bijvoorbeeld naar de Petronas Towers voor het uitzicht, het kindvriendelijke science museum en de waterspeeltuin. Lees hier ons blog over Kuala Lumpur met kinderen.

Dag 5 – 6 Cameron Highlands (of Ipoh)

Het echte avontuur gaat beginnen. Reis naar de Cameron Highlands met de bus doe je hier zo’n 5 uur over. Je kunt hier ook met je eigen auto heen rijden. In alle gevallen neem een plastic zakje mee voor wagenzieke kinderen. In de Cameron Highlands kan je mooi wandelen in de bossen. Ook kan je een theeplantage bezoeken met je kinderen.

ipoh Perak Tong Tempel

Een alternatief voor de Cameron Highlands is het stadje Ipoh. Dit ligt precies op de route alleen sla je dan dus niet het binnenland in om naar de Cameron Highlands te gaan. De trein doet er net geen drie uur over. Rondom Ipoh heb je een aantal hele mooie grotten maar wat Ipoh vooral een aanrader maakt met kinderen is de Lost World of Tambun. Een combinatie van een pretpark, waterpark en dierentuin. Je kunt hier zelfs overnachten. Lees hier ons blog over de Lost World of Tambun.

Lost World of Tambun

Dag 7-9 Penang

Je reist vandaag verder naar Penang, afhankelijk waar je vandaan komt duurt dit zo’n 2 tot 5 uur. Er zijn bus en boot combi-tickets te koop want Penang is een eiland. Er is echter ook een (tol)brug, reis je met een (huur) auto dan is het makkelijker deze te nemen. Penang is een eiland dat moet hebben van de culturele bezienswaardigheden. Veel tempels, lekker eten en “streetart”. Je komt het allemaal tegen tijdens een wandeling door historisch Georgetown.

Wil je meer van het eiland zien en ook de verder gelegen tempels bezoeken huur dan een dagje een auto en ga op ontdekking op Penang. Lees hier meer over Penang met kinderen.

Streetart in George Town

Dag 10 -12 Langkawi

Vanaf Penang neem je eenvoudig de boot naar Langkawi. Helaas is dit met een huurauto niet mogelijk. Je kunt wel je auto tegen een klein bedrag extra hier weer inleveren. Of je moet eerst terug naar het vaste land en dan vanaf daar een boot nemen naar Langkawi.

Langkawi is meer een vakantie eiland met veel stranden. Sommige zijn druk en hier tref je veel verkopers en bijvoorbeeld jetski’s voor de kunst terwijl andere nog rustig en ongerept zijn. Voor die eilanden aan de noordkant is het dan alleen wel weer handig eigen vervoer te hebben. Je kunt eventueel nog een boottocht maken door de mangrove en krokodillen zien. Of bezoek de gave hangbrug op het uitkijkt punt over het eiland. Lees hier ons blog over Langkawi met kinderen.

langkawi kabelbaan en skywalk

Dag 13-14 Kuala Lumpur

Er vliegen dagelijks diverse lowcoast airlines tussen Langkwai en Kuala Lumpur, in een uur ben je dus weer terug waar je begonnen bent. Liever niet vliegen je kunt kiezen voor de boot en daarna de bus, dan ben je zo’n 8 uur onderweg. Met de trein is sneller dan doe je er maar 5 uur over. Er gaan echter minder treinen per dag en je moet vanaf het aankomstpunt van de boot nog een taxi nemen naar het treinstation.

Je laatste dag(en) in Kuala Lumpur kies je voor de bezienswaardigheden waar je aan het begin van je vakantie niet aan toe bent gekomen. Zoals mooie tempels, drukke straatjes of een van de vele kindvriendelijke attracties zoals het birdpark of Kidzania Kuala Lumpur.

kuala lumpur vogelpark

Route 2 Borneo & Kuala Lumpur in 3 weken en malariavrij

Naar Borneo maar niet naar malariagebied, het kan met deze route mits je niet te ver het binnenland ingaat vanaf Sandakan. Dit is een route waarbij veel gevlogen wordt. Niet erg duurzaam maar helaas zijn de vervoersopties vrij beperkt. Mocht je meer tijd hebben dan zou het de routes Mulu-Kota Kinabalu en Kota-Kinabalu-Sandakan ook met de bus kunnen doen, hier moet je dan een volledige reisdag voor rekenen.

Maleisie route 2

Dag 1-3: Kuala Lumpur

Aankomen in Kuala Lumpur en even acclimatiseren. Kies een tof hotel met zwembad en ga voor een van de rustigere en makkelijkere bezienswaardigheden van de stad. Ga bijvoorbeeld naar de Petronas Towers voor het uitzicht, het kindvriendelijke science museum en de waterspeeltuin. Lees hier ons blog over Kuala Lumpur met kinderen.

Dag 4-7 Kuching

Vlieg naar Kuching de hoofdstad van de provincie Sarawak. Hoewel Kuching zelf een aardige bestemming is kom je hier vooral vanwege de diverse uitstapjes in de omgeving zoals het Semenggoh Nature Reserve en Bako National Park. Lees er meer over in ons blog over Kuching met kinderen.

Dag 8-11 Mulu (National Park)

Een bezoek aan het Mulu Nationaal park gaat zeker weten een van de hoogtepunten zijn van je rondreis door Maleisië. Je kunt hier alleen komen met een propellorvliegtuigje. Ook fijn dit Nationaal Park kan je bezoeken vanuit luxe kindvriendelijk accommodaties met een zwembad. Zo combineer je avontuur en comfort. Lees hier alles over het Mulu Nationaal Park.

deer- en Langcave mulu nationaal park

Dag 13-16 Kota Kinabalu de kust, of Manukan (eiland)

Vervolgens vlieg je weer terug naar Kota Kinabalu de hoofdstad van de regio Sabah. Je kunt er nu voor kiezen om vanuit de stad dagtrips te maken. Zo zijn de eilanden rondom Kota Kinabalu, genaamd Tunku Abdul Rahman National Park, erg populair bij (veelal Chinese) dagtoeristen. Wil je meer rust kies dan voor een resort aan de kust zoals het kindvriendelijke Shangri La Rasa Ria.

Een andere optie is om een aantal dagen te verblijven op een van de eilanden dan heb je in ieder geval in de avond en ochtend meer rust. Denk bijvoorbeeld aan Manukan een van de eilanden in het Tunku Abdul Rahman National Park op slechts tien minuten varen van Kota Kinabalu. Sutera Sanctuary Lodges heeft hier ook een prive strand. Lees hier alles over de eilanden en Sutera Sanctuary Lodges.

Manuken island hotel

Dag 17-20 Sandakan en omgeving

Het is dé bekendste plek van heel Borneo vanwege de mogelijkheid om orang-oetangs, beren en andere grote dieren in het wild te zien. Oftewel je vakantie afsluiten met een knal! Lees hier alles over Sandakan met kinderen.

Sunbear Conservation Centre

Dag 21 Kuala Lumpur

Deze dag kom je weer aan uit Borneo op het vaste land. Plan je vlucht vanaf Borneo niet te krap op je terugvlucht. Daarom adviseren we je nog een nachtje in Kuala Lumpur door te brengen voor je naar huis vliegt.

Route 3: Oostkust route

Naar Maleisië, maar dan net even anders? Deze oostkust route is perfect, mits je in de zomervakantie of de meivakantie gaat. Deze route is vanwege de lange reisdagen en een paar keer vroeg opstaan beter geschikt met iets oudere kinderen. Je bezoekt op deze route twee prachtige eilanden, een nationaal park en enkele minder bekende steden in Maleisië.

Maleisie 3

Dag 1-3: Kuala Lumpur

Begin met een paar dagen in Kuala Lumpur. Even wennen aan de jetlag en aan Azië. In Kuala Lumpur is ook enorm voor te doen voor gezinnen. Je leest het in ons blog Kuala Lumpur met kinderen.

Thean Hou Tempel

Dag 4 – 6 Taman Negara

Vandaag neem je de bus naar Taman Negara Nationaal park. In het park kan je (met een gids) wandelingen ondernemen en er zijn ook diverse boottochten die je hier kunt maken.

Dag 7-8 Kota Bahru

Vanaf Taman Negara reis je eerst naar het treinstation Jerantut. Vanaf hier neem je de jungle train naar Wakaf Bharu (treinstation vlakbij Johor Bahru). Helaas is er maar een trein per dag en deze vertrekt vaak erg vroeg maar je krijgt er dan wel een bijzonder mooie treinrit voor terug. Voor de actuele treintijden check de officiële site van de Maleisische spoorwegen. Mogelijk is het slimmer om de dag van te voren al vanuit Taman Negara naar Jerantut te reizen.

De volgende dag besteed je in Kota Bahru, een van de meer traditionele steden van Maleisië. Er zijn verschillende historische koloniale gebouwen en kleine musea in de stad. Ook kan je er enkele tempels bezoeken en zijn er diverse markten. Net als in veel andere Maleisische steden kom je in Kota Bahru ook interessante streetart tegen.

Dag 9-12 Perhentian eilanden

In een ruim uur reis je met de bus of minibus naar Kuala Besut, vanwaar de boten naar de Perhentian eilanden vertrekken. Lekker de rest van de dag met je voetjes in het zand op een van de mooiste eilanden van Maleisië. Trek een dag of vier uit om te relaxen en te snorkelen op de Perhentian eilanden. Lees hier ons blog over de Perhentian eilanden met kinderen.

romantic beach

Dag 13 Kuala Terengganu

Neem de boot terug naar het vaste land en vanaf hier de bus naar Kuala Teregganu. In deze niet toeristische stad kan je verschillende moskeeën bezoeken. Of ga lekker eten en bekijk de tempels in Chinatown. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Kuala Terengganu is het Terengganu State Museum met een aantal historische huizen.

Dag 14-16 Redang

Waarom maar een tropisch eiland bezoeken als je er ook twee kunt ontdekken. Na de Perhentian eilanden is het nu tijd om een paar dagen door te brengen op het eveneens hartstikke mooie Redang eiland.

Dag 17-18 Malakka

Neem de boot weer terug naar Kuala Terengganu, vanaf hier brengt de bus je in ongeveer zeven uur naar Malakka. Vervolgens heb je een dag om dit stadje te ontdekken. De Nederlandse roots zijn op een aantal plekken zoals de kerk nog te zien.

Malakka

Dag 19-20 Kuala Lumpur

Een korte busrit brengt je vervolgens naar Kuala Lumpur waar je nog een anderhalve dag hebt om de laatste souvenirs te kopen voor je weer naar huis vliegt.

kuala lumpur met kinderen watespeeltuin

1 gedachte over “Rondreis Maleisie met kids, drie routes van dag tot dag”

 1. Hi,
  Wat een bron van informatie! Bedankt!
  Samen met mijn vriendin en onze baby (op dat moment 14 maanden oud) gaan we in juni onze eerste rondreis met baby maken van 3 weken maken door Maleisië. Zouden jullie het aanraden om Taman Negara voor 1-2 volle dagen (excl reistijd) te bezoeken met baby? We willen graag de canopy walk doen doen en bijv. een boottochtje of andere korte wandeling(en). We moeten nog wel rekening houden met haar slaapje overdag, hierdoor twijfelen of het de reistijd waard is en of de activiteiten geschikt zijn met baby in een draagzak.

  Alvast bedankt! 🙂

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top