Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Fietsen in de Ardennen met kinderen

Fietsen in de Ardennen met kinderen

Fietsen in de Ardennen is niet alleen voorbehouden aan “Bau en Lau”. Met honderden kilometers aan vlakke fietspaden is het mogelijk om weken op de fiets door de Belgische en Franse Ardennen te struinen.

Over de fietspaden zijn door de Europese organisatie Visit Ardenne verschillende routes uitgezet. De fietspaden zijn grensoverschrijdend en heten in België RAVel-routes en in Frankrijk Voie Vertes. Naast de routes zijn er ook boekjes beschikbaar met allerlei fiets- en wandelroutes, waaronder ook mountainbikeroutes.

Bestemmingen

De fietspaden volgen veelal de Maas, maar liggen ook rond (stuw)meren, zoals de 39 km RAVel rond Eau d’Heure. Dit natuurgebied bestaat uit 5 meren, waar op de oevers het fietspad ligt. Er zijn voldoende plekjes om te stoppen om te genieten van de bossen en de uitzichten. Er zijn ook twee stranden, en als je liever droog blijft, kun je bijvoorbeeld ook een kano huren. Of neem RAVel nummer 2, die je langs Mariembourg brengt, waar je een ritje kunt maken met de antieke stoomtrein.

In Frankrijk is het centrum van de Voie Vertes in Charleville-Mézières. De fietsroutes zijn ook erg goed te combineren met de andere routes van Visit Ardenne, zoals de Fortenroute of de Legendenroute.

fietsen-namen-header
Fietsen Ardennen

Flexibel fietsen

De RAVels en Voie Vertes zijn voor Frankrijk en België een unicum. In Nederland zijn we verwend met 35000 km fietspad, maar zo vanzelfsprekend zijn veilige fietspaden in het buitenland niet. Het laatste wat je wilt is over een nationale weg in Frankrijk fietsen met je 5-jarige dochter op een klein fietsje. Daarom heeft de Belgische en Franse overheid het fietsen makkelijk gemaakt en kun je een fiets meenemen in de lokale trein. Een treinkaartje kost 6 Euro voor volwassenen en 2 Euro voor kinderen tot 12 jaar. Zo kan je dus ook met kinderen op fietsvakantie in de Ardennen. Wanneer je wilt een stukje overslaan of kiezen voor een enkele reis route.

Wij gingen fietsen met het hele gezin fietsen van Namen naar Dinant over de Ravel route. Een fijne rit van zo’n twee uur door de natuur. Je kunt hier meer lezen over fietsen rondom Namen.

zwanen
Fietsen Ardennen

Meer informatie

Er ligt in de Ardennen een brochure (eigenlijk meer een boekje van 72 pagina’s) te wachten op ons met daarin tientallen fietsroutes. Dit boekje gaat dan alleen nog over de Provincie Namen. Voor de Voie Vertes in de Franse Ardennen en de Provincie Belgisch Luxemburg liggen ook boekjes van 48 en 36 pagina’s klaar. Bekijk ze alvast op de website van Ardenne All Access

Lees ook onze andere blogs over de Ardennen met kinderen, bijvoorbeeld over Durbuy, Dinant of de de evenementen in Wallonië.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top