Home / Nederland / Dagje uit met je peuter? Dit zijn de 32 leukste uitjes voor peuters

Dagje uit met je peuter? Dit zijn de 32 leukste uitjes voor peuters

Op zoek naar een leuk uitje met een peuter? Soms is het best lastig om iets te vinden. Niet alle kindvriendelijk attracties zijn ook even geschikt voor een dagje uit met een peuter. De meeste peuters vinden veel dingen vermakelijk. Ze zijn vaak net zo blij met de kinderboerderij of speeltuin om de hoek als met een dure attractie. Er zijn ook veel gratis uitjes met peuters omdat jonge kinderen vaak gratis zijn.

uitje peuter

Hoewel er echt wel dagjes uit zijn waar het wel de moeite voor is om te betalen. Dan is het wel slim om je dag goed te plannen. De meeste peuters wisselen door de dag heen nogal in hun energieniveau. Van vol energie rondrennen tot hangry en tot aan een dutje in de kinderwagen. Je kent zelf jouw peuter het beste en kunt dan ook vast inschatten wel tijdstip van de dag het beste is voor jullie uitje.

Vrijwel alle uitjes voor peuters in dit blog hebben wij of een van onze andere vaste bloggers met onze kids gedaan toen ze twee of drie jaar waren. Wil je langer weg? Lees dan ook ons blog met tips voor een weekendje weg met een peuter.

uitje peuter

De leukste uitjes met een peuter

Naar een speelbos

Een speelbos of een natuurspeeltuin is net weer anders dan de speeltuin om de hoek. Je bent even lekker buiten en in de natuur. Je kind kan zich toch heerlijk uitleven op de speeltoestellen. Soms zijn er schommels en een glijbaan, maar vaak ligt de nadruk op natuurlijke elementen. Een houten parcours met een touwbrug, stapstenen, een tunnel of misschien wel een boomhut. Niet alle speelbossen zijn even geschikt voor peuters. Soms zijn de klimtoestellen echt gemaakt voor kinderen vanaf een jaar of zes.

Zeker bij mooi weer zou ik je aanraden even te kijken of het speelbos ook een waterpomp en waterspeelplek heeft. Peuters kunnen zich vaak eindeloos vermaken met zand en water. Neem wel een setje droge kleding mee, want vies worden hoort er nou eenmaal bij.

Ben je op zoek naar een speelbos bij jou in de buurt? Lees hier onze blog met speelbossen in Nederland.

Museum voor peuters

Misschien heb je er nog niet aan gedacht om een museum te bezoeken met je peuter. Dit is echter echt een heel leuk dagje weg met een peuter, mits je tenminste kiest voor een museum dat zich echt op deze leeftijd richt. Onze drie favoriete peutermusea in Nederland zijn het Nijntje Museum in Utrecht, het Kinderboekenmuseum in Den Haag en het Kindermuseum in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Allemaal hebben ze veel te doen voor peuters. Van zelf spelen en ontdekken tot rustig een filmpje kijken. Bovendien is ook aan de ouders gedacht en kun je er ook prima zitten.

Dit zijn zeker niet de enige musea voor peuters in het land. Ben je op zoek naar een museum voor peuter bij jou in de buurt? Lees hier onze blog met de leukste musea voor peuters in Nederland en/of de uitgebreide blog over het Nijntje Museum.

Naar een zwemplas

Bij mooi weer kun je gratis een heerlijk dagje weg met je peuter. Zoek een zwemplas in de buurt. Bij voorkeur eentje met een afgezet gedeelte voor jonge kinderen plus een toiletgebouw en horecafaciliteiten. Schepje en zwembandjes mee en laat je peuter maar spelen. Als onze dochter te moe was, deed ze daarna gewoon een dutje op de handdoek.

uitje peuter zwemplas

Kinderwandelroute voor peuters

Wandelen met kinderen kan hartstikke leuk zijn! Wil je je peuter echter niet de hele tijd mee nemen in de peuterdrager of in de wandelwagen maar hem of haar echt zelf laten lopen, kies dan voor een korte route. Extra leuk is het als dit een echte kinderwandeling is met onderweg speeltoestellen of opdrachten. Wandelingen voor peuters zijn minder dan 2 kilometer lang. Vaak zijn deze ook goed te combineren met een lekker lunch, en boeiend bezoekerscentrum of een andere activiteit.

Naast de al eerder genoemde kabouterwandelingen die je op veel plekken in Nederland tegenkomt, zijn er nog meer wandelingen speciaal voor peuters. Deze routes zijn bedoeld om zelf te lopen. Sommige routes zijn wel geschikt voor een kinderwagen, mocht je een jonger kindje mee willen nemen.

Insecten vangen en bekijken

Is jouw peuter ook nieuwsgierig naar dieren? Een van de dingen die onze peuter erg leuk vond om te doen, was op zoek gaan kikkers, visjes en andere insecten. Met haar eigen schepnetje door de sloot en dan kijken of ze wat kon vangen. Dat lukt natuurlijk nog niet echt goed op die leeftijd, maar ze kon wel uitgebreid kijken naar alles wat wij voor haar vonden.

Varen met een fluisterboot

Een vaartochtje is ook leuk om te doen, zeker bij mooi weer. Lekker op het water en rondkijken. Wij deden het met onze peuter o.a. in Giethoorn en in Broekopwaterland. Tijdens die vaartocht hadden we ook een grote picknickmand mee, wat er ook goed inging. Peuters vinden het ook super leuk om mee te mogen varen en voor hun gevoel zelf de boot te besturen.

Het enige nadeel van dit uitje is dat je wel goed op moet letten. De meeste peuters kennen weinig angst. Even dat schattige eendje aaien en plons. Goed instrueren dus en natuurlijk een zwemvest aan.

Uitjes peuter varen sloep

Pluktuin of kas bezoeken

Een uitje waar je wellicht niet direct aan denkt, is een pluktuin of kas bezoeken. Ga bijvoorbeeld appels of peren plukken op de Betuwe. Bloemen in Zuid-Holland of groenten het hele jaar door in een kas. Een keer per jaar zijn er de ”Kom in de Kas dagen”, maar dan is het wel super druk. Er zijn ook kassen die je het hele jaar door de mogelijkheid geven om zelf binnen te kijken als je ter plekke ook wat groente koopt bij de winkel. Lekker vers! Onze dochter vond het echt grappig om te zien hoe tomaten groeien.

uitjes peuter

Kookworkshop

Tijdens onze vakantie in Italië heb ik samen met mijn peuter dochter een workshop pasta maken gedaan. Ze vond het echt geweldig leuk om te doen. Zo leuk dat ik ook in eigen land op zoek ging naar zoiets. Helaas zijn er in Nederland niet echt kookworkshops te vinden voor zulke jonge kinderen.

uitje peuter

Maar misschien heb je wel net als wij vrienden die hun keuken beschikbaar willen stellen. Regel een tof schort en een koksmuts. Een vriendje of vriendinnetje erbij en je hebt echt een leuke activiteit om samen te ondernemen. Omdat je ergens anders bent, voelt het toch echt als een uitje.

uitje peuter

Bezoekje aan de boer

Een bezoekje aan de boerderij is gratis en leuk. Dat kan onder andere tijdens de Campina boerderij dagen, maar er zijn ook boeren waar je altijd terecht kunt. Vaak zijn dit boerderijen die ook een eigen winkeltje hebben. Die vinden het prima als je met je peuter even bij de koeien gaat kijken. Als je geluk hebt, krijg je ook nog uitleg over de kalfjes en de melkmachine.

uitjes met peuter boerderij

Naar een vogelshow

Al eens naar een vogelshow geweest met je peuter? In België kan het op veel plekken, in Nederland bijvoorbeeld in Valkenburg. Wij gingen naar een vogeldemonstratie in Apeldoorn, iets dat een paar keer per jaar georganiseerd wordt. Een super spannend uitje voor peuter. Hoogtepunt was de uil die ze zelf op haar hand mocht hebben.

uitjes peuter

Naar een (voetbal)wedstrijd

Een stadion vol zingende mensen. Juichen, springen en sensatie. Ook een voetbalwedstrijd is voor peuters heel boeiend. Vooral vanwege wat er allemaal in het stadion gebeurt, wat minder vanwege de wedstrijd. Natuurlijk kies je geen topwedstrijd met je peuter. Gewoon een leuke match in de beker of eerste divisie is helemaal prima. Dit zijn ook nog eens wedstrijden die vaker in de middag plaatsvinden. Ben je zelf geen voetbalfan? Een andere sport kan natuurlijk ook, als het maar een sfeervolle omgeving is.

uitje peuter

Kinderboerderij

Ook altijd goed is de kinderboerderij. Lekker de diertjes aaien en eten geven. In paniek wegrennen als die geit toch iets te dichtbij komt. Andere kinderen om mee te spelen. Er zijn ook grotere kinderboerderijen die ook een speeltuin en een terrasje hebben. In plaats van een kort uitje kun je je zo echt wel een paar uurtjes vermaken in de kinderboerderij met je peuter.

uitje peuter kinderboerderij

Kabouterpad

Een leuk uitje in de natuur? Dan kom je al snel uit bij een kabouterpad. Er zijn namelijk tientallen kabouterpaden verspreid over heel Nederland. Vaak in natuurgebieden van Staatsbosbeheer, maar soms ook van andere instanties. Deze kabouterpaden zijn speciaal gemaakt voor wandelingen met jonge kinderen. In lengte wisselen ze tussen de 500 en 1500 meter met enkele langere uitschieters.

Je kunt een kabouterpad gratis doen door de paaltjes te volgen, maar de wandeling is extra leuk als je en kaboutertasje koopt. Daar zit vaak een verhaal in om onderweg te vertellen, een kaboutermuts en soms wat schmink.

Op zoek naar een kabouterpad? In dit blog kan je (bijna) alle kabouterpaden in Nederland vinden.

Lammetjes knuffelen

Wat is er nou leuker voor je peuter, en stiekem ook wel voor jezelf, dan lammetjes knuffelen? Het kan bijvoorbeeld wanneer met Texel met je peuter bezoekt. Ook in Drenthe en op de Veluwe zijn veel schaapskuddes. Zelfs wanneer het geen lammetjestijd is, is het altijd leuk om de schaapskudde te bezoeken.

Blotevoetenpad

Een blotevoetenpad is een pad door de natuur waar je met blote voeten overheen mag lopen. Vaak zijn er onderweg bijzondere ondergronden om overheen te lopen. Lekker door de modder, of au au over kiezels. Schelpen, boomstammen of dennenappels. Elke blotevoetenpad is anders. Voor peuters is een blotevoetenpad een groot avontuur. Vaak kun je na het lopen van de route ook een hapjes eten of wat drinken.

Handig om te weten: de meeste blotevoetenpaden zijn vrij kort en dus prima te doen met een peuter. Er zijn echter ook wat langere routes in Nederland, zoals die in Brunssum, die daardoor wat minder geschikt zijn. Blotevoetenpaden zijn niet geschikt om te lopen met een buggy. Eventueel kan een baby wel mee in een drager. Trek je kind oude kleding aan en neem wat droogs mee voor na de wandeling.

Op zoek naar een blotenvoetenpad? In dit blog vind je (bijna) alle blotevoetenpaden in Nederland.

Naar de (indoor) speeltuin

Slecht weer en toch een dagje uit met jullie peuter? De indoor speeltuin mag natuurlijk niet ontbreken in de lijstje. Hoewel wij zelf nooit erg fan zijn geweest van het krijspaleis vond onze dochter het wel altijd geweldig. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer alternatieve indoor speeltuinen. In plaats van kunststof, vele kleuren en een ongezond menu. Natuurlijke materialen, leuke fietsjes om op te rijden en de mogelijkheid om een gezonde lunch te krijgen.

uitje peuter

Of je kunt kiezen voor een indoor speeltuin met een thema. In Leidschendam vlakbij Den Haag heb je bijvoorbeeld Peppa Pig world of play.

Peppa pig world

Picknicken met je peuter

Een goedkoop uitje dat het bij ons altijd goed doet, is de picknick. Lekkere spulletjes kopen, die allemaal inpakken en vervolgens met de fiets naar een park in de buurt. Kleedje mee en maak er een relaxte middag van. Dit dagje weg met je peuter is nog leuker als je een vriendin kunt strikken die een kindje in dezelfde leeftijd heeft en met een goede fles wijn.

Naar een zwemparadijs

Voor een gezellig dagje weg met je peuter kun je natuurlijk ook een zwembad of zwemparadijs opzoeken. Als ouder in een peuterbad zitten met alleen warm water op mijn benen en een bibberend bovenlichaam maakt mij in ieder geval niet blij. Ook peuters hebben het best snel koud, dus wij gaan bij voorkeur naar een subtropisch zwemparadijs en niet naar het zwembad om de hoek.

Pretpark voor peuters

Een dagje naar het pretpark kan best duur zijn en veel bekende pretparken in Nederland zijn echt niet gericht op de groep kinderen onder de 120cm. Gelukkig zijn er ook ontzettende veel kleinere attractieparken. Pretparken zoals Sprookjeswonderland, Land van Jan Klaassen, park Tivoli en Julianatoren. Wellicht wat minder bekend, maar wel echt helemaal gericht op de peuter en kleuter doelgroep. Je kunt hier een ontzettend leuke dag hebben met je gezin. Er was een tijd dat onze dochter niks liever kon bedenken dan naar de Julianatoren.

Ben je op zoek naar een attractiepark voor peuters bij jou in de buurt? Lees hier onze blog met de pretparken voor peuters.

Dierentuin

Naar de dierentuin is altijd een aanrader! Neem wel een kinderwagen of peuterdrager mee, want de afstanden in een dierentuin lopen flink op. Leuk dieren kijken en spelen in de speeltuin. Er zijn ook veel dierentuinen die zoveel binnen gedeelten hebben dat ze ook met minderen mooi weer een prima uitstapje zijn.

Wil je een keer wat anders? Dit zijn de leukste dierentuinen en dierenparken in België. Deze dierentuinen vlak over de grens met Duitsland zijn ook aanraders. Bovendien zijn dierentuinen in Duitsland een stuk vriendelijk geprijsd dan die in Nederland en België.

Gaiazoo

Film kijken in de bioscoop

Een film kijken in de bioscoop is een heel avontuur voor een peuter. Van die super grote stoelen, wat te snoepen erbij en ze hebben de ochtend of middag van hun leven. Wij gaan vaak op zondagochtend, want dan is het echt super rustig. Lees van tevoren wel goed de reviews. Want het is echt niet tof als de film toch te eng blijkt te zijn. Niet alleen heb je dan geen leuke ochtend, je peuter heeft ook gelijk een negatieve associatie met de bioscoop.

Vliegtuigen kijken

Voor de meeste peuters zijn vliegtuigen super spannend. Ze kunnen dan ook ontzettend lang zichzelf vermaken door te kijken naar vliegtuigen. Veel gezinnen gaan naar Schiphol, maar als ik daar ben krijg ik veel te veel reiskriebels. Wij vinden het leuker om vliegtuigen te kijken bij een lokaal vliegveld. Bijvoorbeeld vliegveld Teuge, waar het zeker in het weekend bij mooi weer een komen en gaan is van kleine vliegtuigjes. Ook zijn hier altijd veel parachutisten. Een fijn restaurant aan de startbaan maakt het helemaal een ideale plek voor een relaxte middag.

teuge

Peutervriendelijk theatershow

Naar het theater met een peuter kan echt een super leuk dagje uit zijn. Kijk bij het theater bij jou in de buurt wanneer ze een peutervriendelijke show hebben. Bijvoorbeeld met Fien en Teun of met andere voor kinderen bekende karakters. Het voordeel van zo’n show speciaal voor jonge kinderen is dat ze vaak ook niet al te lang duren en echt inspelen op de belevingswereld van je kind.

Mochten je kinderen deze karakters heel leuk vinden maar is er geen leuke theatershow in de buurt? Dan kan ik je ook avonturenboerderij Molenwaard in Zuid-Holland aanraden. Voor een dagje of nog beter voor een weekendje. Bekijk hier de mogelijkheden.

Molenwaard

Naar het strand

Ook leuk om te doen met een peuter is een lekker een dagje naar het strand. Neem een grote parasol, handdoeken en schepjes mee. Heerlijk samen schelpjes zoeken, spelen met zand en water en genieten in het zonnetje.

domburg stranden

Voorleesochtend in de bibliotheek

Veel bibliotheken hebben regelmatig voorleesochtenden. Check de website van de bibliotheek om te kijken wanneer er wat bij jou in de buurt te doen is. Voorleesochtenden zijn niet zo lang, vaak een half uurtje. Maar daarna kun je natuurlijk nog boekjes zoeken en lekker lunchen bij de bibliotheek.

Met de (stroom)trein

Als je elke dag met de trein naar je werk gaat, dan zie je de trein waarschijnlijk niet als een uitje. Voor peuters is de trein echter nog spannend en nieuw. Wil je echt wat bijzonders? Maak dan een ritje met een stoomtrein. Dit kan bijvoorbeeld in Apeldoorn of in Simpelveld. Voor een dagje uit met een peuter kun je natuurlijk ook de trein nemen naar een locatie en daar nog wat doen. Voor tips hebben we een heel blog vol met uitjes die goed bereikbaar zijn met de trein.

Knutselmiddagen of speelochtenden

Veel bibliotheken en buurtcentra hebben met regelmaat een knutselochtend voor verschillende leeftijden. Soms zijn er ook speelochtenden. Bij ons in de buurt organiseert de speeltuinvereniging ook af en toe indoor activiteiten. Een van de leuke dingen die we een keer gedaan hebben, is een krans maken. Check bij je lokale bibliotheek of buurtcentra.

uitje peuter

Pannenkoeken eten of een andere peutervriendelijke lunch

Het fijne van peuters is dat ze heel veel dingen nog leuk vinden. Gewoon lekker samen naar een pannenkoekenboerderij of ergens anders uit eten gaan, is al bijzonder.

uit eten peuter

Open dag van brandweer of politie bezoeken

Check bij je lokale brandweer, politie of ziekenhuis wanneer er open dagen zijn. Zo hebben we al eens een ritje gemaakt op een historische brandweerwagen. We namen onze dochter en haar neefjes ook mee naar een politie open dag waar je zelf in allerlei politie auto’s mocht zitten. Het was een groot avontuur.

uitje peuter brandweerwagen

Naar een botanische tuin

Net weer even anders dan een gewoon park. Ga eens naar een botanische tuin met je peuter. Zeker in de lente is er van alles om te bekijken en aan te ruiken.

uitjes peuter

Fietsen met je peuter

Een fietstochtje vinden de meeste peuters ook al leuk om te doen. Lekker achterop in het zitje en dan rondkijken. Voor een echt dagje uit met je peuter combineer je de fietstocht met een ander uitje.

Uitje peuter

Aquarium

Heb je een aquarium bij jou in de buurt? Bofkont, want dit is echt een ideaal slecht weer uitje met een peuter. Onze dochter kon eindeloos naar alle vissen kijken. Gewoon lekker voor de glazen wand zitten en kijken wat er allemaal voorbij gezwommen komt.

Uitje peuter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top