Reisverslag: Luxemburg

2

Luxemburg, het is maar een minilandje maar er is meer dan genoeg te beleven. Samen zijn we nog nooit in Luxemburg geweest en zeker niet mijn zijn drieën. Onze reis naar Frankrijk is een mooie kans op een hernieuwde kennismaking met Luxemburg.

Parc Mervellieux

De eerste nacht slapen we buiten Luxemburg-stad, de 2e nacht hebben we een hotel in de binnenstad. Het hotel buiten de stad was de enige optie om nog een beetje betaalbaar te slapen, vanwege de marathon van Luxemburg. We zijn rond 12:00 in Luxemburg en gaan naar Parc Merveilleux in Bettembourg. Dit is een dierentuin, sprookjespark en speeltuin in één. Het is Hemelvaart en dus erg druk maar behalve de wel erg lange rij bij het restaurant is er verder overal toch nog ruimte genoeg. We worden aangenaam verrast door dit park. Onze eigen kleine kabouter vindt vooral de padenstoelen erg leuk, ze wandelt zo het bos in op zoek naar nog meer totdat een gemene tak haar laat struikelen. Dan de dieren; die doen het ook altijd goed bij onze dochter. Ze hebben dieren uit verschillende werelddelen en een minizoo met geitjes die helemaal gewend zijn aan de vele kindjes. Er komt binnenkort een uitgebreide blogpost over dit leuke speelpark. In de middag bezoeken we het schattige plaatsje Grevenmacher. Het zou ons niets verbazen als de buurtcommissie heeft besloten dat iedereen verplicht plantenbakken moet hebben. Overal staan bloeiende bloemen en je zou zo kunnen denken dat je in Spanje bent in plaats van in Luxemburg. De temperaturen in de vlindertuin zijn er in ieder geval wel naar. Prachtige planten en heel veel vlinders; amateurfotografen en kinderen kunnen hier heel veel lol beleven. Mevrouwtje ontdekt echter nog iets veel interessanter is dan vlinders: er is grind om mee te spelen. Ondankbaar hoor 😉

Grevenmacher

Na zo’n heerlijke dag is gaan slapen in een vreemde hotel kamer lastig. We zijn dan ook blij als onze dochter eindelijk slaapt. Marcel fietst nog een rondje door het heuvelachtige gebied dat soms erg steile hellingen herbergt (tot 15%). We doen nog een wijntje in de hotellobby en gaan dan ook vroeg naar bed. Dat is maar goed ook want het is vroeg ochtend. Eerst om 5.15 en dan om 6 uur weer.  Nu gaat ze staan in haar bedje en ziet zomaar papa; ja dan is er geen houden meer aan.

Kazamatten

We zijn dan ook lekker vroeg in Luxemburg-stad. Wat heeft deze stad toch een prachtige ligging. En dan te bedenken dat wat je nu aan fortificaties ziet nog maar een heel klein percentage van het origineel is. In 1867 werd er namelijk een verdrag getekend waarbij Luxemburg een neutrale status kreeg en de vestingswerken afgebroken moesten worden.  Een groot deel van de fortificatie zit onder de grond en die kan je nog wel bezoeken. Wij kiezen voor de bockkazematten. Superspannend al die ondergrondse tunnels en van alles te ontdekken, van kanonnen tot uitzichtpunten op de stad. Mevrouwtje is eigenlijk moe maar hier wil ze toch echt wel zelf lopend op verkenningstocht.

Luxemburg

Na de kazematten bezoeken we nog twee musea en gaan lunchen met uitzicht op het wisselen van de wacht. ’s Middags is het speeltuinentijd. We gaan naar een speeltuin met een enorm piratenschip waar kinderen ook met water kunnen spelen. Het is echt een gave speeltuin maar iets minder geschikt voor kleine meisjes zeker omdat we vandaag weinig zon hebben. Dan naar een speeltuin met kasteel waar Marcel, onze dochter en wat andere kinderen zich prima vermaken. Tikva gaat weer terug naar het stadscentrum voor een stadswandeling. Een aantal plekken hadden we samen al bekeken maar met de verhalen erbij krijgt het een andere dimensie. Eindelijk is daar aan het einde van de middag ook het zonnetje, heerlijk! Dankzij de zon komen de gebrandschilderde ramen van de kathedraal van de stad erg mooi uit. Het heiligenbeeld heeft trouwens een collectie kleding om jaloers op te worden: meer dan 100 pakjes. Dat is nog niet zoveel als Manneken Pis want die heeft er  ruim 150. Toevallig heb ik net gehoord dat ik het weekend nadat we terug zijn van deze trip mee mag met een bloggerstrip naar Brussel. Een mooie gelegenheid om de kledingcollectie te vergelijken.

Luxemburg

Luxemburg heeft trouwens niet alleen maar oude gebouwen. Op de Kirchberg is een heel nieuw gedeelte met vooral veel gebouwen die in gebruik zijn door de Europese Unie. Met de bus is het maar een klein stukje en je komt over de mooie bruggen die de verschillende delen van de stad verbinden. Er is op de Kirchberg  een museum met moderne kunst. Kunst moet inspireren maar in dit geval viel de kunst in het niet bij het gebouw. Veel marmer en sterke lijnen maar daar doorheen uitzicht over de stad. Luxemburg zelf was hier het mooiste kunstwerk.

Hou onze website in de gaten voor meer praktische artikelen over leuke dingen om te doen in Luxemburg met kinderen.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

  1. Wat leuk om te lezen! Wij gaan aankomende zomervakantie een weekje kamperen in Luxemburg en ik ben dus nog op zoek naar leuke dingen om te doen.

    • Oh dat gaat zeker goed komen er is zoveel te doen in Luxemburg. Er komende de komende maand nog wat meer blogpost over Luxemburg met Kinderen waar je dan zeker wat aan gaat hebben.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.