Home / Inspiratie / Reisbloggen / Terugblik 2019 – een jaar in reizen

Terugblik 2019 – een jaar in reizen

Het is alweer die tijd van het jaar. December, de maand dat je op elke blog lijstjes tegenkomt en dat er lekker teruggeblikt mag worden. Net als in 2018, 201720162015 en 2014 neem ik je weer mee in ons jaar in reizen. Hier lees je over de hoogtepunten en de tegenvallers van afgelopen jaar.

Usambaragebergte irente viewpoint

Een lekker jaartje of toch niet?

Terugkijkend op 2019 kan ik eigenlijk wel zeggen dat het eigenlijk een heel goed jaar was maar met twee lastige laatste maanden. Dit was mijn tweede volledige jaar dat ik fulltime blogger ben. De site zat eigenlijk het grootste deel van het jaar (ruim) boven de 100.000 unieke bezoekers per maand. Best iets om trots op te zijn!

Pont en Royans

Mijn lezers zijn een mix van vaste volgers en lezers via social media (zoals Facebook en Instagram). Maar net als voor elke website is Google ook voor mij erg belangrijk. Heel veel mensen gaan pas op zoek naar informatie op het moment dat het voor hun nuttig is.

In juni was ik niet blij met een update die bepaalt hoe Google zoekresultaten rangschikt. Hierdoor stonden mijn blogs over reizen met een baby opeens halverwege de pagina in plaats van bovenaan. Het algoritme is van mening dat sites zoals Oudersvannu en 24baby die alleen over baby’s schrijven beter in staat zijn advies te geven over bijvoorbeeld vliegen met een baby dan mijn site met echte persoonlijke ervaringen.

Het was even slikken en weer doorgaan en dat ging prima. Ik had zelfs de beste oktober maand ooit. Tot er in november weer een update kwam. Grote bedrijven (die adverteren) gingen er op vooruit, veel bloggers erop achteruit. Maar vooral Googles eigen bedrijven werden er beter van. Nog meer advertenties, nog meer ruimte (niet als reclame herkenbaar) voor Google producten zoals Google Travel en Google Shopping.

Waren murtizsee

Dan had ik ook een aantal vervelende situaties juist met grote bedrijven. Alinea’s met tips voor bepaalde landen die letterlijk van mijn site over waren genomen, een website die zich duidelijk wat betreft topics had laten “inspireren”, of wat dacht je van een grote kidsvakantie-website die een van mijn video’s downloadt van Youtube, zo edit dat mijn intro eruit is en het vervolgens op hun Facebookpagina gebruikt om een eigen commerciële partner te promoten.

vakantiepark Duinrell
Usedom

Dat alles maakte de afgelopen periode niet alleen een stuk minder leuk maar ook dat ik mij regelmatig onzeker voel. Als ondernemer hoort risico erbij maar dit is anders. Er zijn collega bloggers waarbij van de ene op de andere dag meer dan de helft van hun bezoekers en daarmee inkomen is verdwenen.

Als je denkt “goh niet zo negatief”, dit is niet alleen mijn persoonlijke ervaring. Expedia, Booking en Tripadvisor hebben het nog nooit zo slecht gedaan en wie geven ze de schuld? Meer dan veertig grote webwinkels hebben de EU gevraagd op te treden tegen Google vanwege oneerlijke concurrentie. Diverse business analisten zeggen letterlijk “als je bedrijf afhankelijk is van Google, dan zijn je vooruitzichten dramatisch”. Het zou dom van mij zijn om dat niet serieus te nemen.

Ik ben zelf inmiddels overgestapt op andere zoekmachines. Ik vind dat ik daar beter kan vinden wat ik zoek. Je hebt natuurlijk Bing maar een andere partij is Ecosia. De laatste is een groene zoekmachine, een groot deel van de winst gaat naar het planten van bomen, niet naar het spekken van de aandeelhouders.

Wanneer je als lezer geholpen bent met informatie van een blogger dan is het echt fijn is als je wat terug doet. Een reactie onder de site of een like op Facebook helpt echt. Check eens mijn overzicht van handige producten of ga via de links op mijn pagina met boekingswebsites naar de site waar je wil boeken. Dit kost jou niks extra maar zorgt wel dat deze site kan bestaan.

safari tanzania

Bezochte landen in 2019

Dan nu naar het leuke gedeelte. Want ondanks de mogelijke donderwolken in de toekomst was 2019 echt wel een fantastisch jaar.

In 2019 bezocht ik 15 verschillende landen in drie continenten.

In 2018 sliep ik 120 nachten niet in mijn eigen bed. Wat ik achteraf wat te veel vond, zeker omdat daar van maar 40% met zijn drietjes was.

kourion Cyprus

Voor 2019 was mijn doel dat toch wel een stukje omlaag te brengen naar bijvoorbeeld honderd nachten maar dat is niet gelukt. Sterker nog, ik was nu 121 nachten, dus zelfs nog een nachtje meer op reis. Ook dit jaar was maar 40% met drietjes, wel gingen Marcel en ik samen vier dagen naar Cyprus. Ook was ik iets vaker in mijn eentje weg, namelijk 25 nachten. Ik was 45 nachten samen met mijn dochter op reis, oftewel de voorjaarsvakantie, meivakantie, een deel van de zomervakantie, de herfstvakantie en nog twee keer een weekendje.

Het was een jaar waarin ik op de valreep nog een aantal nieuwe landen bezocht. Ik ging eind september naar San Marino, gevolgd door Kosovo en Albanië in oktober en Cyprus in november. Wat mijn totaal op 78 brengt. Om alle landen van Europa te bezoeken moet ik nu nog vier landen (Moldavië, Finland, Wit-Rusland, Oekraïne).

San marino

San Marino vond ik echt super mooi en zeker een aanrader dus om te bezoeken als je in Italië bent. Ook Albanië viel echt in de smaak.

In het eerste deel van het jaar stonden wel heel oude bekenden op de planning. Zoals Caïro waar we in 2004 waren en Tanzania waar we in 2009 waren. Zowel Egypte als Tanzania waren nieuwe landen voor onze dochter. Net als Kroatië, Bulgarije, Griekenland en Kosovo.

Prizren kosovo

Onze reizen van 2019

We begonnen 2019 met een nachtje in Den Haag. Ik wilde al lang een blog over deze stad afmaken, maar moest nog naar een aantal plekken toe. Het weekend daarop gingen we alweer naar Winterberg. Het weer zat niet helemaal mee, maar onze dochter vond het skiën super leuk. Alweer een week later ging ik met vriendinnen naar New York. Marcel kon natuurlijk niet achterblijven en ging nog een lang weekend skiën met vrienden in Alpe d’Huez.

We hebben het nu over half januari, en al drie reizen erop zitten. Soms moet ik mijzelf echt knijpen vanwege het gekke mooie leven dat ik heb.

Den Haag met kinderen museon

Daarna bleven we wel een welverdiende maand thuis. Tot de voorjaarsvakantie, waarin ik met mijn dochter naar Ibiza, Formentera en Madrid ging. We hadden echt mazzel met het weer, maar ik ben niet zoals zoveel mensen helemaal verliefd geworden op Ibiza.

cala saldete

In maart ging ik nog naar Hamburg voor een conferentie over reisvideo. Leuk en nuttig! Maar ook een eye-opener: succesvol zijn op YouTube is niet voor mij weg gelegd. We gingen ook nog met zijn drietjes naar de Harz in de winter, waar net nieuwe sneeuw was gevallen.

April begon goed, op uitnodiging van TUI mocht ik mee op een Cruise naar Barcelona, Marseille en Genua. Daarna heb ik echt genoten van onze meivakantie. Eerst Innsbruck, daarna een stukje Oostenrijk, terug naar het mooie Slovenië waar we een paar jaar geleden ook al waren en helemaal naar Zagreb. Het eerste stuk deden we met de trein en bus, in Zagreb haalden we een huurauto op. Tot dan toe was het weer briljant mooi, maar uiteindelijk sloeg het in Kroatië zo erg om dat ons vliegtuig terug naar huis pas een dag later en van een andere luchthaven kon vertrekken. Voor mevrouwtje geen probleem, met heel veel kindjes in een hotel vond ze alleen maar een feestje.

nordkettenbahnen innsbruck

Net terug gingen we alweer een weekendje naar Düsseldorf. Echt een leuke bestemming voor een nachtje weg. Ik merk wel dat mijn dochter meer behoefte heeft aan thuis blijven, daarom bleven we met Hemelvaart thuis en nodigde vrienden uit. Hartstikke leuk en gezellig. Misschien ook wel nodig want met Pinksteren gingen we alweer naar de Eifel en we gebruikten studiedagen voor een nachtje Slagharen.

Neanderthal duitsland

Eind juni ging ik zelf voor een persreis nog vier dagen naar Frankrijk. 35km fietsen met 39 graden, best pittig. Ik vond vooral de Vercors echt super mooi en hier wil ik zeker nog een keer naar terug.

De zomervakantie begon ik met een paar dagen Polen met mijn dochter. Speuren naar kabouters in Wroclaw. Daarna gingen we drie weken met zijn drieën naar Tanzania en Caïro. De vakantie begon zonder onze bagage maar die kwam gelukkig snel. De stranden van Zanzibar waren prachtig, de safari echt tof en rondlopen bij de piramides was het hoogtepunt van dit jaar voor onze dochter. De zomervakantie sloot ik af met mijn dochter op het Duitse eiland Usedom.

Cairo stedentrip piramides van gizeh

In september werd ik uitgenodigd door Wallonië toerisme om mee te gaan naar de F1. Ook al haalde Max nog niet eens een heel rondje was het toch tof om een keer mee te maken. Later die maand ging ik nog naar een conferentie in Italië in het mooie Emilia Romagna en tussendoor stond nog een weekend Duinrell op de planning. Ondertussen probeerde ik alle blogs van de zomer af te schrijven.

In oktober was het alweer herfstvakantie. Deze keer ging ik alleen met mijn dochter op reis naar Corfu en naar Albanië. Vooral die laatste vond ik echt erg de moeite waard. Rustig, mooi en betaalbaar.

Porto Timoni

In november ging ik met vriendinnen een weekendje naar Berlijn. Marcel wilde ook nog heel graag een keer samen weg. De laatste keer dat we dat hebben gedaan was twee jaar geleden.

Met alles wat er op de achtergrond speelde, had ik het moeilijk om te genieten. Wat natuurlijk wel echt zonde is, maar soms gaat dat zo.

Brandenburger tor

De samenvatting

Favoriete land bezocht in 2019: Tanzania
Favoriete kindvriendelijke stedentrip in 2019: Innsbruck
Mooiste wandeling: Usambaragebergte (Tanzania)
Meest verrassende bestemming: Albanië
Meest tegenvallende reis: Madrid (tijdens de reis Ibiza, Formentera, Madrid) vooral door gedoe met de accommodatie. Maar ook doordat we zelfs in februari overal al super lang moesten wachten.

Nungwi schildpadden

De best gelezen blogs van 2019

Traditiegetrouw deel ik altijd enkele van mijn best gelezen blogs. Dit jaar doe ik het eens anders. In plaats daarvan deel ik de blogs die ik zelf het leukste vond om te lezen en die zijn geschreven door mijn team van bloggers.

 • Cindy ging met haar kinderen zwemmen met walvishaaien. Ik ben echt jaloers. Walvishaaien zijn zo bijzonder om te zien en om dat met je kids te kunnen doen.. Magisch!
 • Amoy is een van de bloggers die al langer schrijft voor de site maar nu is geëmigreerd naar Australië. Ze vertelt heel eerlijk over hun emigratie en alles wat daarbij kwam kijken.
 • Elke ging naar Sprookjeswonderland en wou bijna dat ik ook weer een peuter had om daarmee naar toe te nemen.
 • Esmeralda ging net voor de leerplicht nog vijf weken op reis door Afrika (Namibië, Botswana en Zimbabwe). Haar blogs zijn super uitgebreid altijd en vol handige tips. Het was lastig kiezen maar die over de Victoriawatervallen vond ik wel heel bijzonder.
 • Ook Mirella ging lang op reis net voor de leerplicht. Twee maanden naar Zuid-Oost Azië. Ik ben zelf nog nooit op Borneo geweest, maar haar blogs zoals die over Gunung National Park maken me enthousiast.
 • Je hoeft echt niet altijd ver weg te gaan en veel te betalen voor een toffe ervaring. Dat bewijst Luisa met haar verblijf in de Nijntje kamer van Stayokay.
 • Esther’s foto’s in dit blog over een onbekend stukje Zweden, namelijk het Kosterhavet National Park, zijn super mooi!
 • Delphine is onze expatblogger die vanuit Dubai af en toe een artikel schrijft. Zo nam ze ons mee naar het onbekende Musandam in Oman.
 • Leonie tot slot ging met haar gezin een weekje naar België en neemt je mee naar de Meren van L’Eau d’Heure.
Zweden kosterhavet

Wat brengt 2020 ons

In februari gaan we voor de wintersport naar Oostenrijk en in de zomervakantie naar Brazilië. Ik ben ook nog in gesprek met enkele bestemmingen die graag willen dat we langs komen en over ze schrijven, dus er komt vast nog meer bij.

Aan de andere kant ben ik ook aan het nadenken over mijn bedrijf. Ik wil minder afhankelijk zijn van alleen deze site. Ga ik voor iemand anders werken, start ik meer sites of juist een heel ander bedrijf ernaast? Ik heb gelukkig de tijd om hier over na te denken. Begin 2020 ga ik ook weer een lezersenquête uitzetten en daar alvast een ideetje met jullie delen.

Op Gezin op Reis lees je natuurlijk niet alleen over onze reizen, maar ook die van het team van gezinsbloggers. Dames met een passie voor reizen en kinderen in verschillende leeftijden. Zo kan je ook dit weer veel tips verwachten over Afrika, want Cindy gaat naar Madagascar. Hoe gaaf! Mirella gaat in ieder geval weer naar Noord-Frankrijk en Esther gaat een tof nieuw familievriendelijk hotel in Nederland bezoeken.

6 gedachten over “Terugblik 2019 – een jaar in reizen”

  1. Begin 2022 word ik 40. Dus voor die tijd leek mij wel een mooi streven. Maar goed het zijn niet de meest kind vriendelijke landen die nog over zijn (met uitzondering van Finland). Ik moet dus ook gewoon even kijken hoe het met mijn blog loopt.

 1. Bedankt voor je leuke blog! Ook ik krijg inspiratie van je maar wel op de goede manier ;). Ik wist dat dus helemaal niet van Google, kan me voorstellen dat dat schrikken is. Ik zou er doodzenuwachtig van worden en ben weer blij dat mijn blog alleen een hobby is.
  Ik hoop dit jaar veel reisjes via je linkjes te kunnen boeken!

 2. Ik vind je een topper. Bizar knap hoe je je site, gezin en mooie reizen kan combineren. Ik hoop dat 2020 jullie veel moois brengt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top